Τρίτη 19 Μαρτίου 2024

Τι φέρνει στο ίντερνετ η οπτική ίνα της ΔΕΗ για 1,7 εκατ. νοικοκυριά – Γιατί η ψηφιακή μετάβαση είναι προϋπόθεση για την ενεργειακή

 

Τι φέρνει στο ίντερνετ η οπτική ίνα της ΔΕΗ για 1,7 εκατ. νοικοκυριά – Γιατί η ψηφιακή μετάβαση είναι προϋπόθεση για την ενεργειακή

Η νέα εποχή της ενέργειας συνδέεται άμεσα με την ψηφιοποίηση και τις μεγάλες ταχύτητες στο ίντερνετ.

Ο νέος ενεργειακός κόσμος, όπου τα πάντα θα είναι διασυνδεδεμένα στο δίκτυο, από τις παραδοσιακές ηλεκτρικές συσκευές μέχρι τις αντλίες θερμότητας, τα φωτοβολταϊκά στη στέγη και τη μπαταρία του αυτοκινήτου, όλα αυτά χρειάζονται connectivity.

Η ψηφιακή μετάβαση στην Κοινωνία των Gigabit είναι προαπαιτούμενο για την ενεργειακή.

Η μεγάλη εικόνα είναι αυτή. Αλλά για να φτάσουμε εκεί, πρέπει πρώτα να ξεκολλήσουμε από τη θέση του ουραγού στην Ευρώπη. Ενώ ο μέσος όρος των νοικοκυριών στην ΕΕ με οπτική ίνα στην πόρτα τους ξεπερνά το 70%, το ποσοστό στην Ελλάδα βρίσκεται μόλις στο 27,8%.

Σε διαβούλευση εντός της εβδομάδας οι αλλαγές στον κώδικα προμήθειας ρεύματος

 

Σε διαβούλευση εντός της εβδομάδας οι αλλαγές στον κώδικα προμήθειας ρεύματος - Τι περιλαμβάνει η τροποποίηση του άρθρου 42 για τον ενεργειακό τουρισμό

Τροποποίηση των διατάξεων για τον ενεργειακό τουρισμό φέρνουν οι αλλαγές στον Κώδικα Προμήθειας που τίθενται σε δημόσια διαβούλευση από τη ΡΑΑΕΥ εντός της εβδομάδας.

Ειδικότερα, με την τροποποίηση του άρθρου 42, προβλέπονται νέοι περιορισμοί στη δυνατότητα μετακίνησης ενός καταναλωτή από προμηθευτή σε προμηθευτή. Αφενός στην περίπτωση που ο προμηθευτής έχει δώσει εντολή στον Διαχειριστή για απενεργοποίηση του μετρητή του καταναλωτής, αφετέρου στις περιπτώσεις που ο καταναλωτής έχει επισημανθεί ως “υπερήμερος” από τουλάχιστον 2 παρόχους, τόσο όσον αφορά τους οικιακούς, όσο και τους μη οικιακούς καταναλωτές.

Παρασκευή 15 Μαρτίου 2024

Ρίχνοντας φως στην ενέργεια στην Ευρώπη: Η Κομισιόν ακτινογραφεί την αγορά ενέργειας

energypress.gr

Ρίχνοντας φως στην ενέργεια στην Ευρώπη: Η Κομισιόν ακτινογραφεί την αγορά ενέργειας

Από το φωτισμό των σπιτιών μας μέχρι την τροφοδοσία της βιομηχανίας και των μεταφορών, η ενέργεια διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στις καθημερινές μας δραστηριότητες. 

Αλλά από πού προέρχεται αυτή η ενέργεια; Τι είδη ενέργειας χρησιμοποιούμε στην ΕΕ ; Πόσο εξαρτημένοι είμαστε από τις εισαγωγές ; Διαχειριζόμαστε αποτελεσματικά την κατανάλωση ενέργειας ; Πώς προχωράμε προς την υιοθέτηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ;

Η έκδοση Shedding Light on Energy in Europe (Ρίχνοντας φως στην ενέργεια στην Ευρώπη) του 2024 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επιχειρεί να απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα, σε μια προσπάθεια να καταστήσει πιο κατανοητό το περίπλοκο θέμα της ενέργειας. 

Πέμπτη 14 Μαρτίου 2024

Μεγάλα κέρδη για τις ΑΠΕ που πωλούν ρεύμα σε βιομηχανίες


 Aπό capital.gr - του Χάρη Φλουδόπουλου

Το δρόμο για τη δημιουργία νέων έργων ΑΠΕ τα οποία θα τροφοδοτήσουν με φθηνό ρεύμα μέσω διμερών συμβάσεων PPA βιομηχανίες και αγρότες ανοίγει η τροπολογία του ΥΠΕΝ που κατατέθηκε χθες στη βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα. Με την τροπολογία δίνεται απόλυτη προτεραιότητα σύνδεσης στο δίκτυο για έργα ΑΠΕ των οποίων η παραγωγή διοχετεύεται μέσω διμερών συμβολαίων στις ενεργοβόρες βιομηχανίες και του αγρότες.

Υπενθυμίζεται ότι οι πράσινες διμερείς συμβάσεις PPA, έργων ΑΠΕ με κατηγορίες καταναλωτών όπως οι βιομηχανίες και οι αγρότες αποτελούν το βασικό εργαλείο για τη μείωση του ενεργειακού κόστους. Μέσω αυτών αναμένεται βιομηχανίες και αγρότες να αποκτήσουν πρόσβαση σε πράσινη ηλεκτρική ενέργεια με χαμηλό κόστος. Για το σκοπό αυτό, η τροπολογία δίνει λύση στο πρόβλημα που υπάρχει στο δίκτυο με την περιορισμένη χωρητικότητα, ούτως ώστε τα νέα έργα ΑΠΕ που προορίζονται για την ηλεκτροδότηση βιομηχανιών ή αγροτών να μπορούν κατά προτεραιότητα να συνδεθούν. 

Τετάρτη 13 Μαρτίου 2024

«Τρύπα» δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από τις ΥΚΩ για τον κλάδο προμήθειας

 

«Τρύπα» δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από τις ΥΚΩ για τον κλάδο προμήθειας – Πληρώνονται μόνο για το 60-65% των αποζημιώσεων

Σε «φωτιά» στους προϋπολογισμούς των προμηθευτών έχει ήδη εξελιχθεί το γεγονός ότι από τον Απρίλιο του 2023 -και μέχρι σήμερα- ο ΔΕΔΔΗΕ καλύπτει ένα μόνο ποσοστό από τις αποζημιώσεις που πρέπει αυτοί να λαμβάνουν σε μηνιαία βάση, για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ). Μάλιστα, είναι δεδομένο ότι η «τρύπα» για τις εταιρείες θα διευρυνθεί ακόμη περισσότερο τους επόμενους μήνες, χωρίς να φαίνεται προς το παρόν στον ορίζοντα κάποια λύση. 

Οι υποτιμολογήσεις ξεκίνησαν τον περασμένο Απρίλιο, καθώς από τον συγκεκριμένο μήνα ο Ειδικός Λογαριασμός ΥΚΩ (ΕΛΥΚΩ) «γύρισε» για πρώτη φορά σε αρνητικό πρόσημο. Ως συνέπεια, όπως προβλέπει το θεσμικό πλαίσιο, εδώ και 11 μήνες ο ΔΕΔΔΗΕ ζητά από τις εταιρείες να τιμολογήσουν μέρος των ποσών που έχουν να λαμβάνουν για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας. Κάτι που ουσιαστικά συνεπάγεται πως οι εταιρείες χρηματοδοτούν με δικά τους κεφάλαια την παροχή των ΥΚΩ. 

Δευτέρα 11 Μαρτίου 2024

Αυξήσεις στον ρεύμα προμηνύει ο Μάρτιος για τον Απρίλιο


ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΕΞΑΚΗΣ   - www.energymag.gr

Από τις αρχές Μαρτίου καταγράφεται μια τάση σχετικής ανόδου στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην Αγορά Επόμενης Ημέρας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

Συγκεχυμένα μηνύματα στέλνει η χονδρεμπορική αγορά ρεύματος και φυσικού αερίου τον τρέχοντα μήνα καθιστώντας δύσκολη την άσκηση προβλέψεων για τα τιμολόγια λιανικής για το επόμενο διάστημα.

Από τις αρχές Μαρτίου καταγράφεται μια τάση σχετικής ανόδου στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην Αγορά Επόμενης Ημέρας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας. Χαρακτηριστικά, η μέση μηνιαία τιμή διαμορφώνεται στα 74,52 ευρώ/MWh. Το Φεβρουάριο η μέση τιμή στην Αγορά Επόμενης Ημέρας ήταν, πάντως, στα 73,61 ευρώ/MWh.

ΑΔΜΗΕ: Siemens και Nexans πιάνουν δουλειά για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ


του Χρήστου Κολώνα  - Αναδημοσίευση από τον Οικονομικό ταχυδρόμο

Σε τροχιά υλοποίησης βρίσκεται το κατασκευαστικό σκέλος της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, «Great Sea Interconnector».

Ανεξάρτητα με την πορεία των διαδικασιών για την έγκριση της χρηματοδότησης του έργου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), για τις οποίες ήδη δουλεύουν ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) – είναι και ο μέτοχος του Great Sea Interconnector –  και η κυπριακή κυβέρνηση, η ηλεκτρική διασύνδεση ξεκινά να κατασκευάζεται.

Το σινιάλο

Το σινιάλο για την εκκίνηση της κατασκευής του έργου και συγκεκριμένα του πρώτου τμήματος από την Κρήτη μέχρι την Κύπρο δίνουν δύο επιχειρηματικές κινήσεις.

Goldman Sachs: Ξεκινά κάλυψη ΔΕΗ με τιμή-στόχο 14 ευρώ

του Γιώργου Σαββάκη, euro2day.gr

Goldman Sachs: Ξεκινά κάλυψη ΔΕΗ με τιμή-στόχο 14 ευρώ

Η Goldman Sachs αρχίζει την κάλυψη της μετοχής της ΔΕΗ με τιμή-στόχο τα 14 ευρώ και με ουδέτερη σύσταση, καθώς η αμερικανική επενδυτική τράπεζα προβλέπει ότι ο μετασχηματισμός της σε μια καθαρά πράσινη εταιρεία θα είναι επιτυχής.

«Ξεκινάμε με ουδέτερη αξιολόγηση και τιμή-στόχο στα €14, με το περιθώριο ανόδου να είναι 18% από τα τρέχοντα επίπεδα και βάσει της τιμής-στόχου μας, παρά τη σειρά θετικών χαρακτηριστικών μετασχηματισμού της ΔEΗ σε μια πράσινη ενεργειακή εταιρεία.

Παρά την ισχυρή αύξηση των κερδών και τη σχετική αποτίμηση σε μονοψήφιο δείκτη P/E, ξεκινάμε με ουδέτερη αξιολόγηση για δύο βασικούς λόγους:

ΕΤΕ/Ομίλου ΔΕΗ: Εθελοντική αιμοδοσία στην Περιοχή Φιλοθέης – Κηφισιάς

 

Σας προσκαλούμε   την    ΠΕΜΠΤΗ   14     ΜΑΡΤΙΟΥ    2024       και   από   ώρα   08.30-13.30      π.μ    στη    Περιοχή Φιλοθέης – Κηφισιάς       να αφιερώσετε δέκα     λεπτά από το   χρόνο σας,  στην    ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ    ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ    που πραγματοποιούμε και να στρατευθείτε μαζί μας σ΄ έναν αγώνα πολύ δύσκολο μεν, αλλά συνάμα  και πολύ όμορφο που είναι ΘΕΜΑ ΖΩΗΣ.

Τηρώντας απαρέγκλιτα όλους τους κανόνες ασφαλείας και έχοντας μαζί σας

 ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ, ΑΡΙΘΜΟ ΑΜΚΑ – ΤΟ ΑΙΜΑ ΟΥΤΕ   ΠΑΡΑΓΕΤΑΙ, ΟΥΤΕ ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΑΤΑΙ – ΜΟΝΟ  ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΑΙ

                  ΕΙΝΑΙ  ΖΗΤΗΜΑ  ΖΩΗΣ

                  ΕΙΝΑΙ  ΖΗΤΗΜΑ ΤΙΜΗΣ

ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΣ ΑΙΜΑ, ΚΑΝΕΙΣ ΜΙΑ ΚΑΡΔΙΑ ΝΑ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΧΤΥΠΑ

Μοιράσου τη δύναμη που κρύβεις μέσα σου. Δώσε αίμα.

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΝΕΟ ΜΑΣ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Πέμπτη 7 Μαρτίου 2024

Τα σχέδια της ΔΕΗ για την ανάπτυξη μικρών υδροηλεκτρικών έργων

Δημήτρης Αβαρλής   - www.euro2day.gr

Τα 20 μικρά υδροηλεκτρικά, ο προϋπολογισμός των έργων και οι σχεδιασμοί για τα επόμενα χρόνια.

Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς των υδροηλεκτρικών έργων (ΥΗΕ) αναμένεται να ανέλθει σε 3.800 MW έως το 2030, από 3.100 MW που έχουν εγκατασταθεί έως σήμερα. Η ΔΕH ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ, ως μοχλός ανάπτυξης ΑΠΕ για τον όμιλο ΔΕΗΔΕΗ -1,10%, δραστηριοποιείται και στην αξιοποίηση του υδάτινου στοιχείου προς παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Να σημειωθεί πως συνολικά η εγκατεστημένη χωρητικότητα των υδροηλεκτρικών έργων το 2023 ήταν 3,2 GW και στο ίδιο επίπεδο αναμένεται να μείνει το 2024, σύμφωνα με την παρουσίαση της εταιρείας που έγινε πριν λίγες ημέρες στο Λονδίνο. Ήταν 3,3 GW το 2025 και 3,4 GW το 2026.

ΑΔΜΗΕ: Η πρόταση ΡΑΑΕΥ για τις γραμμές διασύνδεσης υπονομεύει τα έργα ΑΠΕ

www.energymag.gr

Διάκριση των έργων του ηλεκτρικού συστήματος σε περισσότερο και λιγότερο  αποδοτικά, ενάντια στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο,  επιχειρείται το τελευταίο διάστημα, αναφέρουν κύκλοι του ΑΔΜΗΕ.

Προσθέτουν ότι το ζήτημα του ισόποσου επιμερισμού (50% - 50%) του κατασκευαστικού κόστους των έργων σύνδεσης των παραγωγών ή των καταναλωτών Υψηλής Τάσης στο σύστημα, με τον Διαχειριστή, προβλέπεται με σχετικό νόμο εδώ και περίπου 1,5 χρόνο (άρθρο 98 του ν. 4951/2022).

Ο συγκεκριμένος νόμος προέκυψε λόγω της ανάγκης επιτάχυνσης των επενδύσεων σε ΑΠΕ, προκειμένου να «πρασινίσει» το ενεργειακό μείγμα, και να επιτευχθούν οι στόχοι που έχει θέσει η Ελλάδα για την πράσινη μετάβαση.  Ο ΑΔΜΗΕ υπέβαλε στην ΡΑΑΕΥ έναν πλήρη μηχανισμό ο οποίος πετυχαίνει τους στόχους του συγκεκριμένου νόμου, διασφαλίζει ότι οι καταναλωτές δεν θα κληθούν να επωμισθούν υπέρογκες δαπάνες και ότι ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής θα αναλάβει τις εν λόγω επενδύσεις με έναν τρόπο οικονομικά βιώσιμο, όπως ακριβώς συμβαίνει με τις υπόλοιπες επενδύσεις που καλείται να υλοποιήσει.

ΔΕΔΔΗΕ: Απαραίτητη η δήλωση των υποδομών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων

 

ΔΕΔΔΗΕ: Απαραίτητη η δήλωση των υποδομών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων

Ο ΔΕΔΔΗΕ με γνώμονα τη διασφάλιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών του, καλεί όλους τους κατόχους υποδομών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων (Η/Ο) που δεν τους έχουν ήδη δηλώσει, να προχωρήσουν άμεσα στη δήλωσή τους, μέσω της ιστοσελίδας https://deddie.gr/el/upiresies/sundesi-me-to-diktuo/egkatastasi-ypodomon-epanafortisis-ilektrokiniton-oximaton, εναλλακτικά μέσω της εφαρμογής https://apps.deddie.gr/ElectricMobility/ ή να επικοινωνήσουν για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία με την εξυπηρέτηση πελατών του, στο τηλέφωνο 800 400 4000.

Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024

Eurobank Equities: Μεγαλύτερη, ισχυρότερη και πιο «πράσινη» η ΔΕΗ - Κορυφαία επιλογή για το 2024


Από το insider.gr

Επιτάχυνση της «πράσινης» αναπτυξιακής δυναμικής της ΔΕΗ αναμένει η Eurobank Equities, μετά και το νέο business plan που παρουσίασε η διοίκηση της εταιρείας στο «Capital Markets Day», με τη Χρηματιστηριακή να έχει εντάξει ήδη από τα τέλη του περασμένου έτους τη μετοχή στις κορυφαίες επιλογές της για φέτος, αλλά να αυξάνει πλέον, την τιμή στόχο στα 17,50 ευρώ, από 13 προηγουμένως.

Μέσω του επενδυτικού πλάνου των 9 δισ. ευρώ, η διοίκηση της ΔΕΗ στοχεύει σε 2,3 δισ. ευρώ EBITDA έως το 2026 (τριετές CAGR 15% έναντι EBITDA PF για το 2023 στα 1,5 δισ. ευρώ), εγκατεστημένη ισχύ ΑΠΕ 5,5 GW και πλήρη απολιγνικοποίηση. «Παρά το ράλι της μετοχής κατά 35% σε ένα διάστημα πέντε μηνών, τονίζουμε ότι υπάρχουν πολύ μεγαλύτερα περιθώρια ανόδου, με τα τρέχοντα επίπεδα αποτιμήσεων να μην αποτυπώνουν το εξελισσόμενο ενεργειακό «μείγμα» (65% από ΑΠΕ συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων υδροηλεκτρικών έως το 2026) και την ευνοϊκή καθαρή μακροχρόνια έκθεση και βάση πελατών της.

Ο ΔΕΔΔΗΕ για τους 360.000 έξυπνους ψηφιακούς μετρητές - Ανάδοχος το ελληνογαλλικό σχήμα Protasis - Sagemcom

 

«Λευκός καπνός» στο μικρό διαγωνισμό του ΔΕΔΔΗΕ για τους 360.000 έξυπνους ψηφιακούς μετρητές - Ανάδοχος το ελληνογαλλικό σχήμα Protasis - Sagemcom

Στο σχήμα της ελληνικής Protasis με τη γαλλικη Sagemcom Energy & Telecom SAS, κύριο προμηθευτή της Enedis, που διαχειρίζεται το μεγαλύτερο ευρωπαικό δίκτυο διανομής, φαίνεται ότι κατακυρώνεται, ο διαγωνισμός του ΔΕΔΔΗΕ για τους πρώτους 360.000 έξυπνους μετρητές. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το ελληνο-γαλλικό σχήμα επικράτησε στο μικρό έργο, που είχε προκηρύξει ο Διαχειριστής, προκειμένου να «τρέξει» όσο το δυνατό πιο γρήγορα η εγκατάσταση στην Ελλάδα μιας πρώτης παρτίδας smart meters, αφού ο μεγάλος διαγωνισμός των 7,3 εκατομμυρίων, έχει ακόμη δρόμο.

Και για το λόγο αυτό, ο ΔΕΔΔΗΕ είχε ζητήσει να υποβάλουν προσφορές για τις 360.000 συσκευές, οι «τέσσερις» που συμμετέχουν και στο βασικό έργο, εκτιμώμενου προυπολογισμού 1,2 δισ ευρώ, δηλαδή οι κοινοπραξίες, υπό τις Itron, Elster (μέλος του διεθνούς ομίλου Honeywell), Iskraemeco και Protasis.

Τρίτη 5 Μαρτίου 2024

Σκυλακάκης: Σημαντικού ύψους και σε επίπεδο περιφέρειας τα ανταποδοτικά τέλη για τα υπεράκτια αιολικά

energypress.gr
Σκυλακάκης: Σημαντικά και σε επίπεδο περιφέρειας τα ανταποδοτικά τέλη για τα υπεράκτια αιολικά - Τέλος το net metering, στο εξής μόνο net billing

Ρύθμιση για την καλύτερη τοποθέτηση των υπεράκτιων ανεμογεννητριών στο θαλάσσιο χώρο της Ελούντας προωθείται, όπως δήλωσε χθες στη Βουλή ο υπουργός ΠΕΝ, Θόδωρος Σκυλακάκης.

Απαντώντας σε ερωτήματα του τομεάρχη ενέργειας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Φρ. Παρασύρη, ο υπουργός δήλωσε πως "υπάρχει μια βασική παρανόηση: Η παραγωγή ενέργειας δεν γίνεται για τους παραγωγούς, αλλά για τους καταναλωτές. Έχουμε την τάση στα ενεργειακά να θεωρούμε ότι η παραγωγή γίνεται για να έχουν επικερδείς επενδύσεις οι παραγωγοί. Στην πραγματικότητα, είναι για να έχουμε χαμηλότερες τιμές".

Αρχειοθήκη ιστολογίου