Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

EΤΕ/ Ομίλου ΔΕΗ ΚΗΕ: Δύναμη εμπιστοσύνης και ελπίδας - Όραμα, ενότητα και αγώνας

 


Γιατί πρέπει να τρέξει τώρα ο Μανουσακης (ΑΔΜΗΕ) τις διασυνδέσεις στα νησιά


ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΕΞΑΚΗΣ   - www.energymag.gr

Με τα έργα που προγραμματίζονται, θα αποκτήσουν πρόσβαση στο ηπειρωτικό σύστημα μεταφοράς 6 αυτόνομα ηλεκτρικά συστήματα. Έτσι, θα αρθεί η ενεργειακή απομόνωση της Ρόδου (και εμμέσως της Χάλκης που συνδέεται με τη Ρόδο με υποβρύχιο καλώδιο Μέσης Τάσης), της Καρπάθου (και της Κάσου που διασυνδέεται με υποβρύχιο καλώδιο Μέσης Τάσης), της Σύμη, των Κω – Καλύμνου (και εμμέσως της Ψερίμου της Τελένδου, της Νισύρου, της Τήλου, της Λέρου, των Λειψών και του Γυαλιού), της Πάτμου και των Αρκιών

Δράσεις για ανθεκτικό τουριστικό προορισμό που θα προστατεύει το Περιβάλλον, την Κοινωνία και την Οικονομία παρουσιάστηκαν με αιχμή τη Ρόδο, που πέρυσι επλήγη από τις πυρκαγιές σε εκδήλωση της πρωτοβουλίας, "The Rhodes Co-Lab Sustainable Destination" η οποία επιδιώκει να συνδημιουργήσει λύσεις από κοινού με στόχο να γίνει η Ρόδος 1ος  ολιστικά Βιώσιμος Τουριστικός Προορισμός παγκοσμίως.

Επιταχύνεται η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αλβανίας

Θα συσταθούν τεχνικές ομάδες με στόχο την αυξανόμενη διείσδυση των ΑΠΕ και την ανάπτυξη των εγχώριων και διεθνών διασυνδέσεων.
Την εξέλιξη σε ότι αφορά τη νέα εναέρια ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας και Αλβανίας συζήτησαν στα Τίρανα, οι διοικήσεις των δύο οργανισμών.

Όπως επισημάνθηκε οι τεχνικές ομάδες των 2 χωρών θα συνεργαστούν στενά για την επιτάχυνση της κατασκευής και επιπλέον αναζητούνται τρόποι αύξησης της διασυνδεσιμότητας.

Μεταξύ άλλων θα συσταθούν τεχνικές ομάδες με στόχο την αυξανόμενη διείσδυση των ΑΠΕ και την ανάπτυξη των εγχώριων και διεθνών διασυνδέσεων.

Πηγή: ΕΡΤ

Μάνος (ΔΕΔΔΗΕ): Multidirectional πλέον το μοντέλο στην ενέργεια - 50 δισ. ευρώ ετησίως οι επενδύσεις στην Ευρώπη για δίκτυα διανομής


Μάνος: Multidirectional πλέον το μοντέλο στην ενέργεια - 50 δισ. ευρώ ετησίως οι επενδύσεις στην Ευρώπη για δίκτυα διανομής

Στον μετασχηματισμό της αγοράς ενέργειας που αλλάζει άρδην τα δεδομένα και δημιουργεί νέες προκλήσεις για το μέλλον αναφέρθηκε στην εισήγησή του ο Αναστάσιος Μάνος, Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, στο πλαίσιο του 5ου Power & Gas Forum που διοργανώνει το energypress σήμερα 28 και αύριο 29 Μαρτίου 2024 στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο Wyndham Grand Athens.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι συνθήκες στα ηλεκτρικά συστήματα μεταφοράς και διανομής στην Ευρώπη αλλάζουν συνεχώς, καθώς δέκα χρόνια πριν δεν υπήρχαν ούτε τόσο υψηλά ποσοστά παραγωγής ΑΠΕ, ούτε ανάγκη για μπαταρίες. Πλέον, όπως σημείωσε, έχει αλλάξει άρδην το παραδοσιακό μοντέλο στην ενέργεια, είναι multidirectional, καθώς ένας χρήστης μπορεί να είναι  ταυτόχρονα και καταναλωτής και παραγωγός.

Ενεργοποιείται το Ταμείο Απανθρακοποίησης Νησιών – Σε ΑΠΕ και διασυνδέσεις η μεγαλύτερη μερίδα των κονδυλίων ύψους 1,5 – 3 δισ. ευρώ

energypress.gr

Κώστας Δεληγιάννης

Στη γραμμή εκκίνησης μπαίνει άμεσα το Ταμείο Απανθρακοποίησης Νησιών, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, στη χθεσινή εκδήλωση «The Rhodes Co-Lab Sustainable Destination» της Περιφέρειας Νότιου Αιγαίου και του Ομίλου TUI, για τον μετασχηματισμό της Ρόδου σε βιώσιμο και ανθεκτικό τουριστικό προορισμό. 

Η ενεργοποίηση του Ταμείου θα γίνει κι επίσημα με την υπογραφή της συμφωνίας με την DG Clima και την ΕΤΕπ, για την κατανομή των κονδυλίων του Ταμείου. Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, η συμφωνία έχει οριστικοποιηθεί εδώ και σημαντικό χρονικό διάστημα, με συνέπεια το ΥΠΕΝ να έχει ήδη ξεκινήσει την εξειδίκευση των δράσεων που θα χρηματοδοτηθούν. 

Μίχος (ΑΔΜΗΕ): Η συμμετοχή των ΑΠΕ στην αγορά εξισορρόπησης, προϋπόθεση για την ευστάθεια του συστήματος

 

Μίχος (ΑΔΜΗΕ): Η συμμετοχή των ΑΠΕ στην αγορά εξισορρόπησης, προϋπόθεση για την ευστάθεια του συστήματος

Στη σημασία ανάπτυξης της αγοράς εξισορρόπησης εστίασε, μιλώντας στο 5ο Power & Gas Forum, ο Δημήτρης Μίχος, Γενικός Διευθυντής Λειτουργίας, Υποδομών και Αγοράς του ΑΔΜΗΕ.

“Για τον ΑΔΜΗΕ το 2023 είχε μεγάλες προκλήσεις για τη λειτουργία του”, σχολίασε αρχικά ως προς την ανάγκη εξισορρόπησης του συστήματος, που δημιούργησε την ανάγκη για ένα εργαλείο που θα εμφανιστεί την πλεονάζουσα ενέργεια από ΑΠΕ, ώστε να δίνεται έγκαιρα σήμα προς τους παραγωγούς.

Ως προς τη λειτουργία των ΦοΣΕ, σημείωσε ότι τα νούμερα είναι ακόμα μικρά και είναι λογικό γιατί ακόμα δε έχουν εγκατασταθεί έξυπνοι μετρητές και ενώ η βιομηχανία δεν είναι τόσο μεγάλη. “Έτσι έχουμε 30-40 MW που συμμετέχουν στην αγορά απόκρισης ζήτησης, ευελπιστούμε ότι θα αυξηθεί”, ανέφερε σχετικά.

Γιαννακοπούλου (ΔΕΗ): Κρίσιμες οι διασυνδέσεις για την ευελιξία και την ενεργειακή μετάβαση

 energypress.gr

Γιαννακοπούλου (ΔΕΗ): Κρίσιμες οι διασυνδέσεις για την ευελιξία και την ενεργειακή μετάβαση  - Κεντρικός ο ρόλος τους στο σχέδιο της ΔΕΗ

Τρία βασικά συστατικά έχουν σημασία στο ενεργειακό περιβάλλον που διαμορφώνεται, όπως εκτιμά η Έλενα Γιαννακοπούλου, Γενική Διευθύντρια Στρατηγικής του Ομίλου ΔΕΗ.

Μιλώντας σήμερα στο Power & Gas Forum, τόνισε ότι το πρώτο σκέλος έχει να κάνει με την ενεργειακή ασφάλεια και την εξασφάλιση οικονομικής τιμής, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει η μετάβαση και το ευρωπαϊκό διασυνδεδεμένο σύστημα. 

Για το λόγο αυτό οι εταιρείες του κλάδου κοιτούν τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται συνολικά. Οι ΑΠΕ είναι η φθηνότερη μορφή ηλεκτροπαραγωγής, άρα είναι η βάση του συστήματος. Έπειτα υπάρχει η ευελιξία και υπάρχει ανάγκη για τέτοιες πηγές. 

Εκεί ακριβώς ταιριάζουν οι διεθνείς διασυνδέσεις. "Η Ρουμανία έχει ισχυρό αιολικό δυναμικό, η Ελλάδα διαθέτει ηλιακό δυναμικό, άρα αν δημιουργηθεί ένας διάδρομος ανάμεσά τους, ο πράσινος ηλεκτρισμός θα ρέει εκεί που χρειάζεται".

Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024

Πώς θα γίνει η σήμανση οφειλετών για χρέη από το 2020


Κώστας Δεληγιάννης  - energypress.gr

Μεταβατική διαδικασία, με την οποία θα δοθεί η δυνατότητα να γίνουν οι σημάνσεις στο Debt Flagging καταναλωτών με ληξιπρόθεσμα χρέη από την 1η Ιανουαρίου 2020, περιλαμβάνουν οι αλλαγές στον Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας, που έθεσε σε διαβούλευση η ΡΑΑΕΥ γα την αντιμετώπιση του «ενεργειακού τουρισμού». 

Στην πράξη, οι προμηθευτές θα πρέπει να επικοινωνήσουν με παλιούς πελάτες τους, που έχουν αρρύθμιστα χρέη, προσφέροντάς τους διακανονισμό των οφειλών τους. Στην περίπτωση που οι εν λόγω καταναλωτές δεν ανταποκριθούν στον διακανονισμό, τότε οι πάροχοι θα τους επισημάνουν στο σύστημα Debt Flagging που θα δημιουργήσει ο ΔΕΔΔΗΕ. 

Σε διαβούλευση οι αλλαγές στον κώδικα προμήθειας ρεύματος: «φρένο» στον ενεργειακό τουρισμό - τι προβλέπεται για τους λογαριασμούς


energypress.gr

Σε διαβούλευση τέθηκε από τη ΡΑΑΕΥ η τροποποίηση του άρθρου 42 του κώδικα προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, επιβεβαιώνοντας σχετικό ρεπορτάζ του energypress.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του κειμένου, σκοπός των αλλαγών είναι αφενός η διαφύλαξη του θεμελιώδους δικαιώματος του καταναλωτή για αλλαγή Προμηθευτή χωρίς περιορισμούς, αφετέρου η αποτροπή της καταχρηστικής άσκησης του εν λόγω δικαιώματος από στρατηγικούς κακοπληρωτές με επακόλουθο τη συσσώρευση ανεξόφλητων οφειλών προς τους Προμηθευτές.

Πέραν του άρθρου 42, η ΡΑΑΕΥ προχωράει σε αλλαγή των άρθρων 39, 28, 18 και 15, καθώς και σε αλλαγές του κώδικα προμήθειας φυσικού αερίου.

Ειδικότερα, για το άρθρο 42 προβλέπονται τα εξής:

ΔΕΗ: Στο 5,15% το ποσοστό της Goldman Sachs


H Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε. (“ΔΕΗ”) ανακοινώνει ότι σύμφωνα με τις σχετικές γνωστοποιήσεις που έλαβε από την εταιρεία Goldman Sachs Group, Inc., η συνολική θέση προς γνωστοποίηση της Goldman Sachs Group, Inc. στα δικαιώματα ψήφου της ΔΕΗ Α.Ε., αποτελούταν από τις ακόλουθες έμμεσες συμμετοχές, μέσω ελεγχόμενων νομικών οντοτήτων (controlled entities μεταξύ των οποίων η Goldman Sachs International με 5,000% στις 15.03.2024 και 5,001% στις 21.03.2024,αντίστοιχα.

Ως εκ τούτου, η συνολική συμμετοχή της Goldman Sachs Group, Inc. στα δικαιώματα ψήφου της ΔΕΗ Α.Ε., ήτοι, το άθροισμα των δικαιωμάτων ψήφου που ενσωματώνονται σε μετοχές, των δικαιωμάτων ψήφου που προέρχονται από χρηματοπιστωτικά μέσα (Securities Lending) και των δικαιωμάτων ψήφου που προέρχονται από χρηματοπιστωτικά μέσα με αντίστοιχη οικονομική επίπτωση (Swaps) διαμορφώθηκε στις 21.03.2024 σε 19.665.708 (ή 5,15%) από 559.627 (ή 0,15%), στις 8.1.2024.

Τρίτη 26 Μαρτίου 2024

Κοντά στα 250 εκατ. ευρώ τα «υπερέσοδα» των προμηθευτών


Μιχάλης Μαστοράκης  - energypress.gr

Ζήτημα ημερών είναι η οριστικοποίηση του τελικού ποσού για τα υπερέσοδα των προμηθευτών, με ασφαλείς πληροφορίες του energypress, να αναφέρουν ότι το νούμερο θα «κλείσει» παραπάνω από τους αρχικούς υπολογισμούς.

Ειδικότερα, παραμένει σε εκκρεμότητα ο προσδιορισμός του συντελεστή κανονικοποίησης από τον ΔΕΔΔΗΕ, ωστόσο ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτός θα κινηθεί λίγο πάνω από το 1, πράγμα που σημαίνει ένα τελικό ποσό περί τα 250 εκατομμύρια ευρώ.

Υπενθυμίζεται όπως έχει γράψει το energypress, ότι η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων έχει ολοκληρώσει την άσκηση υπολογισμού και έχει στείλει σχετικό ενημερωτικό στο ΥΠΕΝ ήδη από τον προηγούμενο μήνα. Με την οριστικοποίηση του συντελεστή, το ΥΠΕΝ θα μπορέσει να προχωρήσει στην επικύρωση του ποσού και να ανοίξει ο δρόμος για την ανάκτησή του από τους προμηθευτές.

«Ειδικό καθεστώς» στα έργα δικτύου ζητά ο ΑΔΜΗΕ από το ΥΠΕΝ με ταχύτερες αδειοδοτήσεις και απαλλοτριώσεις - Οι 5 λόγοι των καθυστερήσεων

energypress.gr

«Ειδικό καθεστώς» στα έργα δικτύου ζητά ο ΑΔΜΗΕ από το ΥΠΕΝ με ταχύτερες αδειοδοτήσεις και απαλλοτριώσεις, αλλά και παραχώρηση δικαιώματος χρήσης χερσαίων ή θαλασσίων τμημάτων - Οι 5 λόγοι των καθυστερήσεων

Ενταξη των έργων δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας σε «ειδικό καθεστώς», το οποίο να εξασφαλίζει ταχύτερες διαδικασίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης, γρηγορότερες απαλλοτριώσεις, καθώς και όπου χρειάζεται, παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης αιγιαλού, χερσαίων αλλά και θαλασσίων τμημάτων, είναι ανάμεσα στις προτάσεις που έχει υποβάλει ο ΑΔΜΗΕ στο ΥΠΕΝ για να περιοριστούν οι καθυστερήσεις που αντιμετωπίζει.

Στην πράξη, μιλά για την ανάγκη να επιταχυνθεί η πρόοδος και υλοποίηση έργων, απολύτως κρίσιμων για το δημόσιο συμφέρον, τον εξηλεκτρισμό της χώρας και την ενεργειακή μετάβαση, τα οποία σήμερα συναντούν αυξανόμενα εμπόδια, με βασικότερη αιτία τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, θέτοντας σε κίνδυνο τους χρόνους ολοκλήρωσης και αναγκάζοντάς τον σε συχνές επικαιροποιήσεις των πλάνων. 

Κυριακή 24 Μαρτίου 2024

ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ: Υπεγράφη η νέα Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΣΣΕ) Προσωπικού ΔΕΗ Α.Ε. τριετούς διάρκειας (2024-2027)


 Συναδέλφισσες -οι

Υπεγράφη την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024, στα κεντρικά γραφεία διοίκησης της ΔΕΗ στην οδό Χαλκοκονδύλη 30, στην Αθήνα, η νέα Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΣΣΕ) Προσωπικού ΔΕΗ Α.Ε., μεταξύ της διοίκησης της ΔΕΗ Α.Ε. και της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ-ΚΗΕ, πλέον Αντιπροσωπευτικής Συνδικαλιστικής Οργάνωσης (ΑΣΟΠ-ΔΕΗ), καθώς και των Πρωτοβαθμίων Σωματείων μελών μας.
Εκ μέρους της ΔΕΗ Α.Ε. την ΕΣΣΕ υπέγραψε ο κ. Γιώργος Στάσσης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, ενώ για την ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ-ΚΗΕ ο Πρόεδρός της Αντώνης Καρράς και ο Γενικός Γραμματέας Κώστας Μανιάτης. Για τα Πρωτοβάθμια Σωματεία υπέγραψαν οι Πρόεδροι και οι Γενικοί Γραμματείς.
Το Προεδρείο, η Διαπραγματευτική Ομάδα, το Δ.Σ. της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ-ΚΗΕ και τα Σωματεία Μέλη της, με διαρκείς και σκληρές διαπραγματεύσεις με τη Διοίκηση της επιχείρησης, τήρησαν στο ακέραιο τις δεσμεύσεις τους έναντι των συναδέλφων εργαζομένων, επιτυγχάνοντας με την υπογραφή της τριετούς ΕΣΣΕ, εργασιακή ασφάλεια και ειρήνη.
Η νέα Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, έχει θετικό οικονομικό πρόσημο, με αύξηση αποδοχών, περιλαμβάνοντας οριζόντια τριετή μισθολογική αύξηση, την πρώτη μετά από δεκαεπτά έτη μειώσεων και στασιμότητας, διατηρώντας παράλληλα τα κεκτημένα των προηγούμενων συμβάσεων και το θεσμικό πλαίσιο των κανονισμών.
Επιπρόσθετα, επιτυγχάνει ισχυρές θεσμικές εγγυήσεις, εξασφαλίζοντας το σύνολο του προσωπικού, χωρίς διαχωρισμούς παλαιών και νέων εργαζομένων, οι οποίοι εντάσσονται πλέον για πρώτη φορά στην Ε.Σ.Σ.Ε.
Θα ακολουθήσουν οι σχετικές διαπραγματεύσεις για υπογραφή νέων Ε.Σ.Σ.Ε. με τις Διοικήσεις του Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. και της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, καθώς και με την διοίκηση του ΑΔΜΗΕ.
Οι εργαζόμενοι στον Όμιλο ΔΕΗ συμβάλλουν καθημερινά, με υπευθυνότητα, ομαδικότητα, επαγγελματισμό, εξαιρετική ικανότητα και ανεξάντλητη εργατικότητα, στην ευημερία της επιχείρησης, στα πλαίσια του μετασχηματισμού της σε μια μεγάλη και σύγχρονη ενεργειακή δύναμη.
Παρά τη θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων, το Συνδικάτο επαγρυπνεί συνεχώς, με σκοπό την προάσπιση της ακεραιότητας της εργασίας των συναδέλφων, τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας, την επίτευξη υψηλότερων αποδοχών, την ασφάλεια και την υγιεινή στην εργασία.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ-ΚΗΕ

Δεξαμενή σκέψης για την ενέργεια με πέντε επιστήμονες παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ


Τα πρόσωπα που απαρτίζουν το Think Tank Ενέργειας του Στέφανου Κασσελάκη και του ΣΥΡΙΖΑ δόθηκαν στη δημοσιότητα μέσω βίντεο από τον λογαριασμό του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Ανανεωνόμαστε, δυναμώνουμε, αποκτούμε νέα στελέχη από την κοινωνία», αναφέρει στο εν λόγω βίντεο η Διάνα Βουτυράκου, που μαζί με τον τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μίλτο Ζαμπάρα παρουσιάζουν το think tank Ενέργειας. «Στην εποχή της ενεργειακής κρίσης, μαζί με αυτούς τους διακεκριμένους επιστήμονες θα δώσουμε έγκυρες και αποτελεσματικές λύσεις για το ενεργειακό αύριο της χώρας μας», τονίζουν.

Συγκεκριμένα το think tank Ενέργειας αποτελούν οι:

ΔΕΗ: Νέα συγκρότηση του διοικητικού συμβουλίου σε σώμα


Τη συγκρότηση του Δ.Σ. σε Σώμα και μέχρι την εκλογή νέου μέλους σε αντικατάσταση του από 1.3.2024 παραιτηθέντος Μέλους του κ. Στέφανου Θεοδωρίδη (Ανεξάρτητου – Μη Εκτελεστικού Μέλους), με τα εναπομείναντα Μέλη του αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ.

 η συγκρότηση του Δ.Σ. σε Σώμα και μέχρι την εκλογή νέου μέλους σε αντικατάσταση του από 1.3.2024 παραιτηθέντος Μέλους του κ. Στέφανου Θεοδωρίδη (Ανεξάρτητου – Μη Εκτελεστικού Μέλους), με τα εναπομείναντα Μέλη του αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ.

Η σύνθεση έχει ως εξής:

Αρχειοθήκη ιστολογίου