Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Χαιρετισμός του Προέδρου της ΓΕΝΟΠ Αντώνη Καρρά στο 57ο Γενικό Συμβούλιο της ΕΤΕ/Ομίλου ΔΕΗ

 

Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΡΡΑΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ-ΚΗΕ, στο 59ο ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΤΕ ΟΜΙΛΟΥ ΔΕΗ-ΚΗΕ

Χαιρετισμός του Προέδρου της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ-ΚΗΕ Αντώνη Καρρά στο 57ο Γενικό Συμβούλιο της ΕΤΕ/Ομίλου ΔΕΗ

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,
Αγαπητοί προσκεκλημένοι

Ως Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, εκπροσωπώντας τους εργαζόμενους στον Όμιλο ΔΕΗ και τον ΑΔΜΗΕ, έχω την τιμή να χαιρετίζω τις εργασίες του 57ου Γενικού Συμβουλίου της ΕΤΕ/Ομίλου ΔΕΗ, και να απευθύνω ένα θερμό καλωσόρισμα σε όλους τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους και τους προσκεκλημένους.

Είναι μεγάλη η χαρά μου που συμμετέχω σήμερα στην έναρξη του Γενικού Συμβουλίου ενός δυναμικού και ιστορικού Συνδικάτου, από τα σπλάχνα του οποίου προέρχομαι.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Ο κόσμος στον οποίο ζούμε σήμερα είναι πολύ διαφορετικός από οτιδήποτε φανταζόμασταν, ακόμη και πριν από δύο δεκαετίες. Σ’ ένα ακανθώδες κοινωνικοπολιτικό, γεωοικονομικό και εργασιακό πλαίσιο, η ανεργία και η ακρίβεια ταλανίζουν τους εργαζόμενους.
Παρόλο που η ανάκαμψη βρίσκεται σε εξέλιξη, η αίσθηση της αβεβαιότητας και οι αναμνήσεις του πρόσφατου παρελθόντος παραμένουν και εξαπλώνονται σε όλες τις κοινωνίες.

Τα συνδικάτα, από κοινού με τους κοινωνικούς εταίρους, αντιπροσωπεύοντας ένα ουσιαστικό μέρος των κοινωνιών και της δημοκρατίας μας, οφείλουν να αγωνίζονται για τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων.
Η αξιοπρεπής και καλά αμειβόμενη εργασία χωρίς αποκλεισμούς, αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για μια βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.

Η Όμιλος ΔΕΗ, ο ΔΕΔΔΗΕ, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες και ο ΑΔΜΗΕ, ήταν και είναι μία δύναμη που αποτελεί πυλώνα για την ευημερία και την ανάπτυξη της χώρας μας.

ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Έναρξη κατασκευής νέου φωτοβολταϊκού σταθμού ισχύος 80 MW στη Δυτική Μακεδονία


'Ενας νέος φωτοβολταϊκός σταθμός, εγκατεστημένης ισχύος 80 MW, στη θέση «Ακρινή» της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, σε εξαντλημένα λιγνιτωρυχεία της ΔEH, έρχεται να προστεθεί στην οργανική ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ της ΔΕΗ Ανανεώσιμες.

Οι εργασίες για τον νέο φωτοβολταϊκό σταθμό «Ακρινή» έχουν ήδη ξεκινήσει και στην κατασκευή του θα χρησιμοποιηθούν bifacial φωτοβολταϊκά πλαίσια υψηλής απόδοσης, πάνω σε σταθερό σύστημα στήριξης. Με δεδομένο το πλούσιο ηλιακό δυναμικό της περιοχής, η εκτιμώμενη ετήσια παραγωγή του σταθμού υπολογίζεται να ανέλθει σε 127 GWh ετησίως. Με τη λειτουργία του, ο νέος σταθμός αναμένεται να αποτρέψει εκπομπές CO2 της τάξης των 73.500 τόνων σε ετήσια βάση.

Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες κατασκευάζει αυτή τη στιγμή στην Πτολεμαΐδα νέα έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 800MW. Σε αυτά, εκτός από το έργο «Ακρινή» συμπεριλαμβάνεται και το εμβληματικό φωτοβολταϊκό έργο «Ορυχείο ΔΕΗ Πτολεμαΐδα» ισχύος 550MW που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά έργα στην Ευρώπη. Με την ολοκλήρωσή τους, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ (εξαιρουμένων των μεγάλων υδροηλεκτρικών σταθμών) του Ομίλου ΔΕΗ θα ανέλθει στα 2.300MW.

Ημερίδα Συνδέσμου για τα θέματα της Τεχνικής εκπαίδευσης

ΣΑΣ ΕΗΕ Σύνδεσμος Απόφοιτων Σχολών 
Επιχειρήσεων Ηλεκτρικής Ενέργειας

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 24-4-24 στα γραφεία του Συνδέσμου μας (αίθουσα ΤΑΚΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ) η ημερίδα που διοργάνωσε το Τμήμα Εκπαίδευσης και Επιμορφωσης με θέμα "Τεχνική Εκπαίδευση - προτάσεις, Προοπτική"
Την εισήγηση του Συνδέσμου μας παρουσίασε ο Πρόεδρος Γιάννης Τσιβγουλης αναφεροντας με έμφαση τον ρόλο και το ενδιαφέρον του Συνδέσμου για τα θέματα της Τεχνικής εκπαίδευσης και τη καθοριστική συμβολή του στην συνέχιση και αναβάθμιση της, μέσα από τα Εκπαιδευτικά κέντρα της ΔΕΗ, του ΔΕΔΔΗΕ και του ΑΔΜΗΕ. 

Μάργαρης: Ολοκληρώνουμε ταχέως τις διασυνδέσεις των νησιών - Εντός του έτους ο διαγωνισμός για το τμήμα Κως - Κόρινθος

Τη σημαντική προσπάθεια που πραγματοποιεί ο διαχειριστής για την υλοποίηση διασυνδέσεων, καθώς και τον εκσυγχρονισμό και επέκταση του δικτύου, ανέδειξε από το περιθώριο του Power & Gas Forum, ο Αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, Ιωάννης Μάργαρης.

Ειδικότερα, σε δήλωσή του υπογράμμισε τα εξής:

«Το πρόγραμμα διασυνδέσεων των νησιών προχωράει κανονικά. Ήδη αυτή τη στιγμή υλοποιούμε τη διασύνδεση των Κυκλάδων, στην τέταρτη φάση, με τη Μήλο, τη Φολέγανδρο και τη Σέριφο, ενώ ολοκληρώνουμε τη διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική. Εντός του χρόνου θα προχωρήσουμε σε διαγωνισμό για να προχωρήσει και η άλλη μεγάλη διασύνδεση, Κως - Κόρινθος.

Τρίτη 23 Απριλίου 2024

Δείτε την ενδιαφέρουσα Ομιλία του Προέδρου της ΕΤΕ/ Ομίλου ΔΕΗ -ΚΗΕ, Στέφανου Κουνούκλα, στο 59ο Γενικό Συμβούλιο

 

Στάσσης: Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη


Στις προοπτικές που δημιουργεί η ενεργειακή μετάβαση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, τον ρόλο της ΔΕΗ και τη σημασία της ασφάλειας εφοδιασμού αναφέρθηκε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΔΕΗ, κ. Γιώργος Στάσσης, μιλώντας ως κεντρικός ομιλητής στο ετήσιο συνέδριο του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS), στην Ουάσιγκτον, την Τρίτη 23 Απριλίου. Στο ετήσιο συνέδριο του CSIS, που ειδικεύεται σε θέματα διεθνούς στρατηγικής και ασφάλειας, κύριος ομιλητής ήταν και ο Υφυπουργός των ΗΠΑ, αρμόδιος για θέματα ενέργειας, κ. Τζέφρι Πάιατ.

Ο κ. Στάσσης έθεσε τον στόχο για το μέλλον της αγοράς ενέργειας, να «διασφαλίσουμε ότι έχουμε έναν πλανήτη που μπορούμε να ζήσουμε όλοι χωρίς να διακυβεύεται η πρόσβαση σε οικονομικά προσιτή ενέργεια». Σε αυτό τον στόχο, οι ΑΠΕ έχουν σημαντικό ρόλο, καθώς, εκτός από την καθαρή ενέργεια που προσφέρουν, αυξάνουν και την ενεργειακή ασφάλεια.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΕΗ Η «ΕΝΩΣΗ» ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΟΖΑΝΗΣ


Συνάντηση με τον  Δήμαρχο Κοζάνης κ. Κοκκαλιάρη Ιωάννη, πραγματοποίησε την Παρασκευή  12 Απριλίου 2024 και ώρα 19:00,  το προεδρείο του Σωματείου Εργαζομένων ΔΕΗ «Η ΕΝΩΣΗ».

Στην συνάντηση  συζητήθηκαν θέματα, που αφορούν την απολιγνιτοποίηση καθώς και θέματα που έχουν σχέση με το δήμο Κοζάνης, αλλά και ευρύτερα της περιοχής.

Συζητήσαμε για την εξαγγελία του πρόεδρου της ΔΕΗ, για την παύση της λιγνιτικής δραστηριότητας  το 2026 και τις αρνητικές εξελίξεις που θα επιφέρει στην περιοχή μας.

Επίσης αναφέρθηκε και μας βρίσκει σύμφωνους,  η προσπάθεια που γίνετε από την πλευρά του Δήμου για την προσέγγιση  επενδύσεων και νέων θέσεων εργασίας στην περιοχή.

Ο Δήμαρχος Κοζάνης κ. Κοκκαλιάρης  Ιωάννης,  εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση προς στους εργαζόμενους της επιχείρησης και μας διαβεβαίωσε ότι, θα πορευτούμε μαζί για τα προβλήματα της περιοχής.

 

Γραφείο Τύπου  - ΕΝΩΣΗΣ

                                                                         

Αντίθετοι ΔΕΗ και Μυτιληναίος στην πρόταση του ΑΔΜΗΕ για χρονικό ορίζοντα επίλυσης της ΔΕΠ σε 15 λεπτά

energypress.gr

Αντίθετοι ΔΕΗ και Μυτιληναίος στην πρόταση του ΑΔΜΗΕ για χρονικό ορίζοντα επίλυσης της ΔΕΠ σε 15 λεπτά

Την πλήρη αντίθεσή της εξέφρασε η ΔΕΗ στην πρόταση του ΑΔΜΗΕ για κατάργηση ή περιορισμό, των εικονικών οντοτήτων των Κατανεμόμενων Μονάδων Συνδυασμένου Κύκλου Πολλαπλών Αξόνων.

Στα πλαίσια της σχετικής διαβούλευσης της ΡΑΑΕΥ, η ΔΕΗ τόνισε ότι πέραν του γεγονότος ότι ο Διαχειριστής δεν επιτυγχάνει να επιλύσει οριστικά το πρόβλημα, η πρότασή του δεν υπηρετεί με κανέναν τρόπο την ισότιμη και με όρους αγοράς συμμετοχή των εν λόγω Μονάδων, ενώ δύναται να δημιουργεί αναντιστοιχία μεταξύ των σταδίων του επιχειρησιακού σχεδιασμού (ΔΕΠ) και της πραγματικής λειτουργίας της αγοράς εξισορρόπησης, στις περιπτώσεις που θα απαιτείται στην πραγματική λειτουργία να ενεργοποιηθούν αποκλειστικά διατάξεις ανοιχτού κύκλου για την κάλυψη των αναγκών ανοδικής και καθοδικής ενέργειας του συστήματος.

Καπέλο στις τιμές του ρεύματος και τον Μάιο λόγω ρευματοκλοπών


του Χάρη Φλουδόπουλου 

Παρά το γεγονός ότι η χονδρική του ρεύματος κινείται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα τον μήνα Απρίλιο, είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν η μείωση αυτή θα περάσει στους καταναλωτές μέσω των πράσινων τιμολογίων που θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα για τον Μάιο. Και αυτό διότι όπως συνέβη και με τα τιμολόγια του Απριλίου, έτσι και για τα τιμολόγια του Μαΐου οι προμηθευτές καλούνται να πληρώσουν το επιπλέον καπέλο για τις ρευματοκλοπές και τις απώλειες του δικτύου του 2021 και του 2022, που είναι σημαντικά αυξημένες σε σχέση με τους αρχικούς υπολογισμούς του ΔΕΔΔΗΕ. Το κόστος αυτό αναμένεται να μετακυληθεί στους καταναλωτές εξανεμίζοντας το όποιο όφελος καταγράφεται στη χονδρεμπορική αγορά. 

Πιο συγκεκριμένα, ο μέσος όρος της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος για τον μήνα Απρίλιο βρίσκεται μέχρι στιγμής σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία ο μέσος όρος της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος τον Απρίλιο διαμορφώνεται στα 57,16 ευρώ/MWh περίπου 10 ευρώ χαμηλότερα από το κόστος της χονδρικής αγοράς τον μήνα Μάρτιο. 

Κυπριακές "βολές" κατά του ΑΔΜΗΕ για το καλώδιο


ΑΡΤΕΜΙΣ ΜΑΝΤΗ -   www.energymag.gr

Είχε προηγηθεί η επιστολή του φορέα υλοποίησης προς τις ρυθμιστικές αρχές Ελλάδας και Κύπρου, τονίζοντας ότι το έργο έχει αρχίσει να κατασκευάζεται την 1η Ιανουαρίου 2024 και από εκείνη την ημερομηνία θεωρεί ότι πρέπει να ξεκινήσει και η ανάκτηση των δαπανών του από τους καταναλωτές. Bολές" κατά του ΑΔΜΗΕ εξαπέλυσε εκ νέου ο Κύπριος Υπουργός Ενέργειας,  Γιώργος Παπαναστασίου, με αφορμή την ηλεκτρική διασύνδεσης Κρήτης - Κύπρου, σχετικά με τον διαμοιρασμό των εξόδων μεταξύ των δύο χωρών. Σύμφωνα με όσα δήλωσε, τα έξοδα είναι 63% για τους κατοίκους Κύπρου και 37% για τους κατοίκους Ελλάδας, αφού, κατά τον ίδιο, «τεκμηριωμένα το καλώδιο αυτό θα φέρει περισσότερα πλεονεκτήματα στον Κύπριο καταναλωτή».

Δευτέρα 22 Απριλίου 2024

Το Πρόγραμμα Δράσης από τον Γεν. Γραμματέα της ΕΤΕ/Ομίλου ΔΕΗ ΚΗΕ, Κωνσταντίνο Τσίγαλο στο 59ο Γενικό Συμβούλιο

Με σταθερά αργό βηματισμό οι εναλλακτικοί πάροχοι κερδίζουν έδαφος έναντι της ΔΕΗ

 

Με σταθερά αργό βηματισμό οι εναλλακτικοί πάροχοι κερδίζουν έδαφος έναντι της ΔΕΗ - Πως διαμορφώνονται τα μερίδια των παρόχων την περίοδο 2020-2023 συνολικά και ανά τάση

Ακόμη ένα βήμα προς την κατεύθυνση εξισορρόπησης στα μερίδια αγοράς μεταξύ ΔΕΗ και εναλλακτικών παρόχων αποτυπώνει το ετήσιο δελτίο του Χρηματιστηρίου Ενέργειας για το 2023 προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη ήδη από την έναρξη λειτουργίας του target model.

Στο «κλείσιμο» του 2023, το μερίδιο της ΔΕΗ υποχώρησε στο 57.43% από 63.14% και αντίστοιχα των εναλλακτικών παρόχων αυξήθηκε στο 42.57% από 36.86%. Να σημειωθεί ότι ανάλογη εικόνα παρουσιάζεται κάθε χρόνο από το 2020 μέχρι σήμερα, δηλαδή από όταν ξεκίνησε το target model μέχρι σήμερα, δεδομένου ότι υπάρχει σχετική υποχρέωση για την απομείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στα επίπεδα του 50%.

Γενναίο «ψαλίδι» 10 TWh το 2030 στην πράσινη ηλεκτροπαραγωγή αν δεν αυξηθεί η κατανάλωση


Γενναίο «ψαλίδι» 10 TWh το 2030 στη πράσινη ηλεκτροπαραγωγή αν δεν αυξηθεί η κατανάλωση – Η εκτίμηση του ΑΔΜΗΕ και τα βασικά συμπεράσματα

Δεδομένες θα πρέπει να θεωρούνται οι περικοπές πράσινης ηλεκτροπαραγωγής προοδευτικά, πηγαίνοντας προς το 2030 και μάλιστα σε μεγάλα μεγέθη, με μοναδικό εργαλείο άμβλυνσης του φαινομένου να είναι η αύξηση της ζήτησης ενέργειας. Τα παραπάνω υποδηλώνουν οι εκτιμήσεις του ΑΔΜΗΕ για το ισοζύγιο παραγωγής-ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας όπου προς το τέλος της δεκαετίας προκύπτει μια περίσσεια πράσινης ηλεκτροπαραγωγής της τάξης των 10 TWh.

Αναλυτικότερα, όπως ανέφερε ο Διευθυντής Στρατηγικής & Σχεδιασμού Ανάπτυξης του Συστήματος του ΑΔΜΗΕ, Κωνσταντίνος Τσιρέκης σε παρουσίασή του κατά την πρόσφατη ετήσια εκδήλωση του ΠΟΣΠΗΕΦ, στο σενάριο εγκατεστημένης ισχύος περί τα 30 GW ΑΠΕ το 2030, τα επίπεδα ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ θα κυμαίνονται στις 67 TWh, το ισοζύγιο διεθνών διασυνδέσεων επιπλέον 2 TWh όταν η εκτίμηση της ζήτησης για το 2030 βρίσκεται στις 59 TWh.

Κυριακή 21 Απριλίου 2024

ΑΔΜΗΕ - Ολοκληρώνονται το 2025 οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις Κυκλάδων και Κρήτης

 

Ολοκληρώνονται το 2025 οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις Κυκλάδων και Κρήτης

Δύο από τα σημαντικότερα έργα εγχώριων ηλεκτρικών διασυνδέσεων, της Κρήτης και των Κυκλάδων ολοκληρώνονται το 2025. Ακολουθούν τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και το βάρος της επενδυτικής δραστηριότητας - καθώς τελειώνουν τα εγχώρια projects - μετατοπίζεται προς τις διεθνείς διασυνδέσεις.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αυτά προκύπτουν από την ενημέρωση που έκανε ο ΑΔΜΗΕ στους επενδυτές με αφορμή την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2023. Αποτελέσματα που χαρακτηρίζονται από τον διπλασιασμό της κερδοφορίας στα 116,6 εκατ. ευρώ (+100,3% σε σχέση με το 2022) και των επενδύσεων στα 638,9 εκατ. ευρώ (από 332,5 εκατ. το 2022), ρεκόρ που προβλέπεται ότι θα καταρριφθεί ήδη από εφέτος οπότε οι επενδύσεις προβλέπεται να πλησιάσουν τα 800 εκατ. ευρώ.

ΔΕΗ: Το μεγάλο comeback της εταιρείας που βρισκόταν στο χείλος της χρεοκοπίας


 του Χάρη Φλουδόπουλου

Ένα μοναδικό story επιχειρηματικού comeback έχει καταγράψει ο όμιλος της ΔΕΗ, ο οποίος μόλις πριν από λίγα χρόνια είχε βρεθεί στο χείλος της χρεοκοπίας. Ωστόσο οι κινήσεις σε πολλαπλά επίπεδα στις επενδύσεις, τις συνεργασίες, την επέκταση σε νέες δραστηριότητες, τις εξαγορές αλλά και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δίνουν πλέον εντελώς διαφορετική εικόνα, μιας σφριγηλής εταιρείας έτοιμης να κυριαρχήσει όχι μόνο εντός αλλά και εκτός συνόρων. Αυτό αποτύπωσαν και τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η εταιρεία για τη χρήση του 2023, που σηματοδοτούν την επιστροφή της στα μερίσματα για τους μετόχους ύστερα από διάστημα 10 ετών. 

Αρχειοθήκη ιστολογίου