Dei Energy News

Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

«Τρύπα» 400 εκατ. στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας


Επί τάπητος μπαίνει ακόμη μια φορά το πρόβλημα του
ελλείμματος στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συζητηθεί σε ευρεία σύσκεψη στο ΥΠΕΚΑ την προσεχή Δευτέρα. Σε αυτήν θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι των διαχειριστών (ΑΔΜΗΕ,ΛΑΓΗΕ), της ΔΕΗ, των Ανεξάρτητων παραγωγών και της ΔΕΠΑ.
Το έλλειμμα το οποίο είναι αποτέλεσμα κυρίως των καθυστερήσεων πληρωμής των λογαριασμών ηλεκτρικού από τους καταναλωτές προς τη ΔΕΗ, αλλά και της απορρόφησης όλης της ρευστότητας από τη ΔΕΗ, μέσω των συμψηφισμών που κάνει ως παραγωγός και προμηθευτής, έχει φτάσει πλέον τα 400 εκατομμύρια ευρώ.
Από τη στιγμή δε που οι ανεξάρτητοι παραγωγοί δεν πληρώνονται από τους διαχειριστές για την ενέργεια που προσφέρουν στο σύστημα, δεν καταβάλλουν με τη σειρά τους τις υποχρεώσεις τους προς τη ΔΕΠΑ, για το φυσικό αέριο που καταναλίσκουν.
Η σύσκεψη της προσεχούς Δευτέρας είναι η τακτική μηνιαία με τη συμμετοχή του υφυπουργού Μάκη Παπαγεωργίου. Ωστόσο κρίνεται σημαντική, καθώς το έλλειμμα στην αγορά γιγαντώθηκε, ενώ και η ΔΕΠΑ πιέζει από την πλευρά της για την πληρωμή των οφειλομένων από τους ηλεκτροπαραγωγούς. Όπως τονίζουν πηγές του ΥΠΕΚΑ, ήδη παρατηρείται μεγαλύτερη ανταπόκριση των καταναλωτών στις υποχρεώσεις τους έναντι της ΔΕΗ, από ότι τους προηγούμενους μήνες.
Παρ΄όλα αυτά το έλλειμμα είναι δεδομένο, ενώ σε ό,τι αφορά στον ΑΔΜΗΕ, για παράδειγμα, δυσχεραίνει την έναρξη της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης, όπως έχει αποφασιστεί.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Euro2day.gr, ένα από τα σενάρια που εξετάζεται αφορά την μεταφορά της διαχείρισης του μέρους του λογαριασμού ΑΠΕ το οποίο διαχειρίζεται σήμερα ο ΑΔΜΗΕ (μονάδες ΑΠΕ στην υψηλή τάση) στο ΛΑΓΗΕ, ώστε να απαλλαγεί ο ΑΔΜΗΕ από τις υποχρεώσεις αυτές. Επίσης, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επεξεργάζεται σχήμα χρηματοδότησης της ΔΕΗ προκειμένου να καλύψει τις οφειλές της προς τον ΑΔΜΗΕ και το ΛΑΓΗΕ οι οποίοι στη συνέχεια θα πληρώσουν τους ανεξάρτητους παραγωγούς και αυτοί τη ΔΕΠΑ.
Η ΡΑΕ
Ταυτόχρονα η ΡΑΕ προχώρησε σε τροποποιήσεις του Κώδικα Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας,προκειμένου να περιορισθούν οι χρηματοοικονομικοί κίνδυνοι από τη λειτουργία της ημερήσιας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι νέες ρυθμίσεις αποβλέπουν στον περιορισμό της έκθεσης σε κινδύνους του Λειτουργού της Αγοράς –ΛΑΓΗΕ από οφειλές προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας.
Πιο συγκεκριμένα, ο μηχανισμός που θεσπίστηκε από τη ΡΑΕ βασίζεται στις ακόλουθες ρυθμίσεις:
● Την υποχρεωτική ένταξη όλων των Συμμετεχόντων σε καθεστώς εβδομαδιαίας εκκαθάρισης και διακανονισμού των συναλλαγών τους στον ημερήσιο ενεργειακό προγραμματισμό -ΗΕΠ.
● Την καθιέρωση, μέσω του Πίνακα Ποσών Εγγυήσεων ελάχιστης εγγύησης συμμετοχής στον ΗΕΠ για όλους τους Συμμετέχοντες, είτε υφιστάμενους είτε νεοεισερχόμενους.
● Τη δημιουργία και έλεγχο ενός ημερήσιου πιστωτικού ορίου, για κάθε Συμμετέχοντα που δεν διαθέτει Μονάδα Παραγωγής, και για κάθε Ημέρα Κατανομής, το οποίο πιστωτικό όριο προσδιορίζεται από το μέσο όρο των συναλλαγών του συγκεκριμένου Συμμετέχοντα των προηγούμενων επτά ΗΕΠ.
● Την πιστωτική κάλυψη της θέσης του Συμμετέχοντα από την κατάθεση εγγυητικής επιστολής ή, και την κατάθεση επιπλέον χρηματικών ποσών ή πρόσθετης εγγυητικής επιστολής, για την κάλυψη του πιστωτικού κινδύνου που αντιπροσωπεύει ο κάθε Συμμετέχων ανά Ημέρα Κατανομής.
● Την εισαγωγή της έννοιας του «Διακανονισμού των Συναλλαγών του ΗΕΠ» στον Κώδικα Συναλλαγών, δηλαδή των πληρωμών και των εισπράξεων αυθημερόν, μέσω τραπεζικού λογαριασμού σε τραπεζικό ίδρυμα με το οποίο συνεργάζεται ο Λειτουργός της Αγοράς.
● Την εισαγωγή της έννοιας της «Κατάστασης Εκκρεμών Οικονομικών Υποχρεώσεων» στον ΚΣΗΕ, σε περίπτωση που ένας Συμμετέχων δεν εκπληρώνει τις οικονομικές του υποχρεώσεις προς το Λειτουργό της Αγοράς.

euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News