Νέα τροπή παίρνει η υπόθεση της κόντρας μεταξύ
της ΔΕΗ και τουΛΑΓΗΕ, για το θέμα της ύπαρξης ή όχι ανεξόφλητων οφειλών της εταιρείας προς το λειτουργό της αγοράς.
Η ανακοίνωση της ΔΕΗ προχθές ότι δεν έχει ανεξόφλητες οφειλές, προκάλεσε αναστάτωση και ανησυχία στο ΛΑΓΗΕ, με δεδομένο ότι ήδη έχουν κοπεί τιμολόγια, τα οποία πλέον de facto η ΔΕΗ αμφισβητεί.
Σύμφωνα με παράγοντες του χώρου, πλέον αποτελεί μονόδρομο για το ΛΑΓΗΕ να υποστηρίξει τη δική του άποψη. Οι ίδιοι παράγοντες εκτιμούν ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει και δικαστική εξέλιξη, ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να ζητηθούν και τόκοι υπερημερίας. Αντίθετα, από την πλευρά της διοίκησης του ΛΑΓΗΕ αφήνεται να εννοηθεί ότι εκείνο στο οποίο πρέπει να δοθεί προτεραιότητα είναι η οριστική λύσητου προβλήματος της έλλειψης ρευστότητας και του ελλείμματος, έτσι ώστε να διασκεδαστούν και οι τωρινές τριβές.
Θυμίζουμε ότι προηγήθηκαν δημοσιεύματα που ήθελαν να υπάρχει άνοιγμα της τάξης των 400 εκατ. ευρώ στην αγορά ηλεκτρισμού, με το ποσό αυτό να αφορά περίπου το μισό σε οφειλές της ΔΕΗ προς το ΛΑΓΗΕ και το υπόλοιπο σε οφειλές προς τον ΑΔΜΗΕ. Στην ανακοίνωση της ΔΕΗ ωστόσο αναφερόταν ότι υπάρχουν ανεξόφλητες οφειλές 115 εκατ. ευρώ στον ΑΔΜΗΕ και καθόλου προς το ΛΑΓΗΕ.
Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πτυχή της όλης υπόθεσης, αφορά στην προέλευση και δημιουργία των οφειλών που ο ΛΑΓΗΕ υποστηρίζει ότι υπάρχουν, με τη ΔΕΗ να τις αμφισβητεί.
Σύμφωνα λοιπόν με την ενημέρωση που κάνει ο ΛΑΓΗΕ προς το ΥΠΕΚΑ, η ΔΕΗ εμφάνιζε 30/9 ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 137 εκατ. ευρώ(σύνολο τρέχουσας θέσης μαζί με τον ΗΕΠ 152 εκατ. ευρώ). Το ποσό αυτό, σύμφωνα με το ΛΑΓΗΕ έχει προκύψει καθώς η ΔΕΗ προχωρά σεσυμψηφισμό των τιμολογίων για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες.
Θυμίζουμε ότι η ενέργεια που παράγεται από τις στέγες συμψηφίζεται στους λογαριασμούς των καταναλωτών και το υπόλοιπο πληρώνεταιστους παραγωγούς. Αυτό σημαίνει ότι η ΔΕΗ θα πρέπει να πληρωθεί από το ΛΑΓΗΕ για την ενέργεια που συμψήφισε με τα φωτοβολταϊκά, Μόνο που με τη σειρά της η εταιρεία συμψηφίζει και εκείνη το ποσό αυτό με τις οφειλές που έχει προς το λειτουργό της αγοράς ΛΑΓΗΕ.
Εκτός όμως από τη μητρική, υπάρχουν ακόμη 223 εκατ. ευρώ χρέητης ΔΕΗ προς τον ΑΔΜΗΕ εκ των οποίων 158 εκατ.- πάντα σύμφωνα με το ΛΑΓΗΕ– αφορούν στο ΕΤΜΕΑΡ.
Τέλος, και η άλλη θυγατρική της ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ εμφανίζει ληξιοπρόθεσμες οφειλές 12,5 εκατ. προς το ΛΑΓΗΕ.
Κώδικας
Παρότι η ΔΕΗ προχωρά στο συμψηφισμό, όπως υποστηρίζει ο ΛΑΓΗΕ, ο κώδικας προβλέπει άλλα. Πρόκειται μάλιστα για έναν κώδικα που τέθηκε δύο φορές σε διαβούλευση από το λειτουργό της αγοράς ενώ στη συνέχεια το κείμενο με τις αλλαγές εστάλη προς έγκριση από τη ΡΑΕ. Ως εκ τούτου δεν υπάρχουν περιθώρια συμφωνίας ή διαφωνίας από τους συμμετέχοντες, παρά μόνο δυνατότητα προσφυγής στο ΣτΕ. Στο μεσοδιάστημα όλοι οι συμμετέχοντες έχουν υποχρέωση να τον τηρούν.
Μια ακόμη διάσταση του θέματος, αφορά στο ότι οι οφειλές αυτές είναι ξεχωριστές από την υπόθεση του netting από τα υπόλοιπα των χρεών που κληροδότησαν στην αγορά τα φέσια από τις Energa & Hellas Power. Για αυτά υπάρχει ένα άνοιγμα από την πλευρά της ΔΕΗ το οποίο και προβλέπεται να εξοφληθεί σε 7 δόσεις.
Πάντως πληροφορίες θέλουν οι εξελίξεις αυτές να έχουν θορυβήσει το ΛΑΓΗΕ, ο οποίος και ετοιμάζει τη δική του απάντηση. Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται να υπάρξουν κινήσεις για την επιβολή τόκων υπερημερίας, κάτι που ισχύει για τους ανταγωνιστές της ΔΕΗ, που χρεώνονται υπερημερίες από τη ΔΕΠΑ για τις δικές τους οφειλές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου