Dei Energy News

Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

O Πρωθυπουργός ανοίγει τις εργασίες του Athens Energy Forum 2013

Ο Αντώνης Σαμαράς θα ανοίξει τις εργασίες του Athens Energy Forum 2013 το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, στις 25-26 Φεβρουαρίου. Το μεγάλο ενεργειακό φόρουμ αναμένεται θα αποτελέσει τομή στις ενεργειακές και γεωπολιτικές εξελίξεις της Ν.Α. Μεσογείου, φέρνοντας στον ίδιο χώρο ηγετικές φυσιογνωμίες του πολιτικού και επιχειρηματικού χώρου από την Ελλάδα και την ευρύτερη περιφέρεια της Ν.Α. Ευρώπης. 
Πέραν από την οπτική των κρατών και την αξιολόγηση ορισμένων σημαντικών επιχειρηματικών ομίλων που εμπλέκονται στα ενεργειακά προγράμματα της Κασπίας, το συνέδριο επιδιώκει να δώσει τον πρώτο λόγο στους εκπροσώπους των μεγάλων εταιριών που καλούνται να επενδύσουν δεκάδες δις δολάρια για τη διασφάλιση της συνεχούς τροφοδοσίας των ευρωπαϊκών αγορών με αξιόπιστη, αδιάλειπτη και σταθερά τιμολογημένη ενέργεια. 
Η συγκυρία είναι κρίσιμη καθώς έχουμε πλέον μπεί στην τελική ευθεία για την ανάδειξη του νικητή της υπερδεκαετούς κούρσας για τον αγωγό μεταφοράς του φυσικού αερίου που θα παραχθεί από τη
΄β φάση εκμετάλλευσης του πεδίου Shah Deniz. Ενδεχόμενη επιλογή του σχεδίου Trans Adriatic Pipeline θα αναδείξει την Ελλάδα σε διαμετακομιστικό κόμβο φυσικού αερίου πανευρωπαϊκής σημασίας, θα φέρει στην Ελλάδα μια επένδυση ύψους $2 δις και θα μεγιστοποιήσει την αξία και την επιρροή των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων της αγοράς αερίου όπως η Μ&Μ και η ΔΕΠΑ. 
Η διπλωματική σπουδαιότητα του σχεδίου ΤΑΡ, εκτός από την παρουσία του Έλληνα Υφυπουργού ΠΕΚΑ, Μάκη Παπαγεωργίου, θα αναδειχθεί και από την ομιλία του Γενικού Γραμματέα του Ιταλικού Υπουργείου Οικονομικής Ανάπτυξης, Claudio de Vincenti, ενώ σε επιχειρηματικό επίπεδο αναμένονται με εξαιρετικό ενδιαφέρον οι τοποθετήσεις των κ.κ. John Baldwin, Αντιπροέδρου της κοινοπραξίας Shah Deniz, Kjetil Tungland, Διευθύνοντος συμβούλου του TAP, Χάρη Σαχίνη, προέδρου της ΔΕΠΑ και Παναγιώτη Κανελλόπουλου, Διευθύνοντος συμβούλου της Μ&Μ. Εκτός από τη θέση της Ελλάδος στο ευρωπαϊκό δίκτυο αγωγών, μείζωνος σημασίας εξέλιξη σε περιφερειακό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο αποτελεί η ανακάλυψη μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες της Κύπρου και του Ισραήλ, ενώ ανάλογες ενδέχεται να είναι και οι προοπτικές και για την περιοχή του Λιβάνου. Για τις περαιτέρω προοπτικές και τη δυναμική που δημιουργείται θα μιλήσουν ο Σόλων Κασσίνης, Διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας του Κυπριακού Υπουργείου Εμπορίου και ο πρέσβης του Ισραήλ, Arye Mekel. Πέραν από τον τομέα των υδρογονανθράκων θεμελιώδης σημασίας παραμένει ο ρόλος της ηλεκτρικής αγοράς η οποία θα επηρεασθεί σημαντικά τόσο από τις ιδιωτικοποιήσεις της ΔΕΠΑ και της ΔΕΗ όσο και από την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης των Α.Π.Ε. 
Τις μελλοντικές επενδυτικές ευκαιρίες της ελληνικής αγοράς ηλεκτρισμού θα αναλύσουν με τις τοποθετήσεις τους οι Αρθούρος Ζερβός, Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Ντίνος Μπενρουμπής, Γενικός Διευθυντής της Protergia και Michel Emmanuel Piguet, Διευθύνων Σύμβουλος της Elpedison. Το φόρουμ οργανώνεται από την International Herald Tribune και την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ με τη συνεργασία της Συμεών Γ. Τσομώκος Α.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News