Dei Energy News

Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

ΣΥΡΙΖΑ: Ο ελληνικός λαός χρειάζεται ν’ αποτρέψει σήμερα το έγκλημα της ιδιωτικοποίησης της ενέργειας στην Ελλάδα

Δήλωση των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Ν.Βαλαβάνη Ε.Ουζουνίδου και Θ.Πετράκου με αφορμή τις πολιτικές εξελίξεις στη Βουλγαρία “Να αποτραπεί η ιδιωτικοποίηση των δημοσίων επιχειρήσεων ηλεκτρισμού και ενέργειας!”

Χθες παραιτήθηκε η κυβέρνηση της Βουλγαρίας υπό το βάρος των κινητοποιήσεων του Βουλγαρικού λαού σε όλες τις πόλεις της χώρας με αφορμή την αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 140%.
Η αύξηση οφείλεται σε «συντονισμένη» απόφαση των ιδιωτικών εταιρειών ενέργειας, δύο τσέχικων και μιας αυστριακής, που έχουν «αγοράσει» τη δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού της γειτονικής μας χώρας – από τις φτωχότερες ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ, αλλά «πλεονασματικής» και με χρέος ίσο μόλις με το 16% του ΑΕΠ της, χάρη στη μεγάλη επιτυχία της «δημοσιονομικής προσαρμογής»
της, όπως διαφήμιζε παντού ο μέχρι χθες Πρωθυπουργός της. Και να σκεφτεί κανείς ότι κι εκεί, όπως και εδώ, υποστήριζαν ότι η αντικατάσταση της μιας δημόσιας εταιρείας ηλεκτρισμού από περισσότερες ιδιωτικές θ’ αύξανε τον «ανταγωνισμό» και θα μείωνε την τιμή του ρεύματος…
Η απρόσκοπτη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε φθηνή τιμή στους πολίτες και τις επιχειρήσεις, αποτελεί εδώ κι ένα αιώνα βασική κοινωνική ανάγκη.
Η δρομολογημένη διαδικασία «απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας» από μεριάς της ΕΕ οδηγεί στην παράδοση των δημόσιων φυσικών μονοπωλίων ηλεκτρικής κ.α. ενέργειας, που οικοδομήθηκαν παντού κυριολεκτικά με τον ιδρώτα και το αίμα του εργαζόμενου λαού, στα τεράστια ιδιωτικά μονοπώλια ενέργειας. Η δραστική μείωση του αριθμού των εργαζομένων στο συγκεκριμένο τομέα, οι συνεχείς θηριώδεις αυξήσεις στα τιμολόγια σε βάρος του λαού, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της ανάπτυξης και η πλημμελής εξυπηρέτηση των περιοχών εκτός αστικών κέντρων, συνιστούν «τυπικές» κινήσεις με την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης των δημόσιων εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας. Αλλά η διαδικασία αύξησης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, προκειμένου η δημόσια επιχείρηση να γίνει «ελκυστικότερη» για λεηλασία στους υποψήφιους «επενδυτές», ξεκινά στο στάδιο της προετοιμασίας για την ιδιωτικοποίηση της, όπως συμβαίνει με τη ΔΕΗ και τις αποφάσεις της ΡΑΕ για συνεχόμενες αβάστακτες αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος φέτος – όταν σε 30.000 νοικοκυριά κόβουν κάθε μήνα το ρεύμα.
Η περίπτωση της Βουλγαρίας είναι το δεύτερο «κρούσμα» που «σκάει» μέσα σ’ ένα μήνα. Προηγήθηκαν οι δηλώσεις του Σλοβάκου Πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο (συνέντευξη στην αυστριακή Der Standard, 21.1.2013), που αναφερόμενος διεξοδικά στην κατάσταση της σλοβακικής οικονομίας, επεσήμανε ότι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη ήταν οι ιδιωτικοποιήσεις, προπαντός αυτές που έγιναν μεταξύ 1998 και 2006, με την πώληση του συνόλου της δημόσιας περιουσίας της χώρας του. Σύμφωνα με τον Σλοβάκο Πρωθυπουργό, σήμερα η Σλοβακία δεν ελέγχει ούτε τον τομέα του ηλεκτρικού ρεύματος ούτε του φυσικού αερίου, με αποτέλεσμα η χώρα να μη μπορεί να μπει σε έναν δρόμο ανάπτυξης, ενώ «οι επενδυτές κερδίζουν αμύθητα ποσά».
Αν υλοποιηθεί η σημερινή πολιτική, το παρόν της Βουλγαρίας και της Σλοβακίας θα συνιστά το δικό μας μέλλον. Ο ελληνικός λαός χρειάζεται ν’ αποτρέψει σήμερα το έγκλημα της ιδιωτικοποίησης της ενέργειας στην Ελλάδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στηρίζει αποφασιστικά κάθε λαϊκή πρωτοβουλία και κινητοποίηση προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι προτιμότερο να προλάβουμε σήμερα εξελίξεις που θα καθιστούν αδιέξοδο όχι μόνο το παρόν, αλλά και το μέλλον, παρά να επιχειρεί αύριο μια κυβέρνηση αποδεσμευμένη από τα Μνημόνια, την αναστροφή της ιδιωτικοποίησης του ηλεκτρικού ρεύματος και γενικότερα του τομέα της ενέργειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News