Dei Energy News

Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Σκάνδαλο της ΔΕΗ στη Ρόδο

«Περίπτωση καταφανούς σπατάλης δημοσίου χρήματος» καταγγέλλει ο βουλευτής Ηρακλείου της Ν.Δ. Λευτέρης Αυγενάκης, με αφορμή τη σύμβαση που υπεγράφη μεταξύ της ΔΕΗ και της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ για την προμήθεια και εγκατάσταση σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Ρόδο. Ο κ. Αυγενάκης ζητεί διαλεύκανση της υπόθεσης με παρέμβασή του προς τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ευάγγελο Λιβιεράτο.
Ο βουλευτής Ηρακλείου της Ν.Δ. Λευτέρης Αυγενάκης καταγγέλλει τη διοίκηση της ΔΕΗ ότι έδωσε το έργο στη ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ ακριβότερα κατά 62,7 εκατ. ευρώ και μέχρι τώρα της έχει δώσει 37 εκατ. χωρίς το έργο να έχει ξεκινήσει Ο βουλευτής Ηρακλείου της Ν.Δ. Λευτέρης Αυγενάκης καταγγέλλει τη διοίκηση της ΔΕΗ ότι έδωσε το έργο στη ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ ακριβότερα κατά 62,7 εκατ. ευρώ και μέχρι τώρα της έχει δώσει 37 εκατ. χωρίς το έργο να έχει ξεκινήσει Οπως αναφέρει ο Λευτέρης Αυγενάκης, «τον Ιούλιο του 2009 υπεγράφη σύμβαση μεταξύ της ΔΕΗ και της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ για "την προμήθεια και εγκατάσταση ενός σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με ντηζελοηλεκτρικές μονάδες, συνολικής καθαρής ηλεκτρικής ισχύος σε συνθήκες επί τόπου του έργου 110-120 MW", στη θέση Πίσω Κάμπος και Πλάκα Στενή του Δήμου Νότιας Ρόδου, συνολικού ενδεικτικού προϋπολογισμού επένδυσης κατά τη μελέτη της Επιχείρησης 120 εκατ. ευρώ».
Ο διαγωνισμός που είχε προηγηθεί προέβλεπε εναλλακτική δυνατότητα προσφοράς, είτε με χρήση υψηλής απόδοσης, και κατά συνέπεια ακριβότερων δίχρονων μηχανών, είτε με χρήση τετράχρονων μηχανών, χαμηλής απόδοσης και χαμηλότερου κόστους αγοράς. Τελικά η σύμβαση υπεγράφη με τίμημα 182,7 εκατ. ευρώ, δηλαδή ακριβότερα κατά 62,7 εκατ. ευρώ ή 52% πάνω από τον αρχικό προϋπολογισμό του έργου (120 εκατ. ευρώ), για την κατασκευή σταθμού με τετράχρονες μηχανές χαμηλής απόδοσης που θα κατασκεύαζε η εταιρεία Wartsila Φινλανδίας. Ενα χρόνο μετά, στις 31/3/2010 η ΔΕΗ προχώρησε στην
υπογραφή μισθώτριας σύμβασης με την ΚΕΔ με την οποία εκμισθώνει για διάστημα 50 ετών έκταση 88.992 τ.μ. για την κατασκευή της ΑΗΣ νότιας Ρόδου. Στις 21/12/2010 το διοικητικό συμβούλιο αποδέχθηκε την αγορά του οικοπέδου αντί τιμήματος 3.239.000 ευρώ.
Το οικόπεδο
Η μετεγγραφή και έκδοση πιστοποιητικού ιδιοκτησίας ολοκληρώθηκε στις 11/10/2011 και στις 13/10/2011 κοινοποιήθηκε στον ανάδοχο. Ωστόσο, 38 μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης και 8 μήνες μετά τη συμβατική ημερομηνία λειτουργίας, η κατασκευή του έργου δεν έχει καν ξεκινήσει, καθώς η ΔΕΗ δεν έχει ακόμα ολοκληρώσει την αγορά οικοπέδου επί του οποίου υποτίθεται ότι θα κατασκεύαζε τη μονάδα.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η διοίκηση της Επιχείρησης, πριν προχωρήσει στην αγορά του οικοπέδου δεν είχε εξασφαλίσει τις ελάχιστες προϋποθέσεις, που είναι η ιδιοκτησία κατάλληλου οικοπέδου. Αυτό προκύπτει και από την 4/4/2012 Προσωρινή Διαταγή του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία αναστέλλεται η εκτέλεση των υλικών ενεργειών του νέου σταθμού. Δύο ημέρες αργότερα, η Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Ρόδου εκδίδει την 2276/6-4-2012 αναστολή εκτέλεσης της 25/2012 οικοδομικής άδειας, με αποτέλεσμα το έργο να παραμένει σε εκκρεμότητα.
Ο βουλευτής Ηρακλείου επισημαίνει ακόμα προς τον υπουργό κ. Λιβιεράτο ότι: «Η ΔΕΗ, μετά απ' όλα αυτά προχώρησε κανονικά στην προκαταβολή τιμήματος 18,2 εκατ. ευρώ για το β' στάδιο του έργου, όταν δεν είχε καν ολοκληρωθεί η α' φάση αυτού. Το ζήτημα είναι ότι οι καθυστερήσεις που προκλήθηκαν από την αμελή συμπεριφορά της ΔΕΗ έχουν ήδη κοστίσει στην Επιχείρηση περισσότερα από 37 εκατ. ευρώ σε πληρωμές και αποζημιώσεις προς τη ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ».
Στο μεταξύ, την ίδια στιγμή η κατασκευαστική εταιρεία ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, ανάδοχος του έργου, δηλώνει ότι αμετάκλητα αποσύρεται από το έργο, ζητώντας επιπλέον 12 εκατ. ευρώ ως αντιστάθμισμα των διαφυγόντων κερδών της.
Η εταιρεία, δε, είχε επιλεγεί ως ανάδοχος του έργου με προσφορά υπερπολλαπλάσια (κατά 52% αυξημένη) της προσφοράς που έκανε για το ίδιο έργο φινλανδική εταιρεία η οποία είχε συνεργαστεί ξανά στο παρελθόν με τη ΔΕΗ.
Κακοδιαχείριση
Σύμφωνα με το βουλευτή, «απ' ό,τι φαίνεται, και μετά τις υπέρογκες αμοιβές αποσπασμένων υπαλλήλων, η κακοδιαχείριση στη ΔΕΗ συνεχίζεται, με τελικούς αποδέκτες τους καταναλωτές, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, που προκύπτουν από σπατάλες που, αν μη τι άλλο, προκαλούν ερωτηματικά».
Τέλος, ο Λευτέρης Αυγενάκης ρωτά τον αρμόδιο υπουργό, εάν το έργο ανατέθηκε στην τιμή των 182 εκατ. ευρώ, ενώ ο προϋπολογισμός του έργου ανερχόταν στα 120 εκατ. ευρώ, για ποιο λόγο η διοίκηση της ΔΕΗ προχώρησε στην προκαταβολή τιμήματος 18,2 εκατ. ευρώ για το β' στάδιο του έργου, όταν δεν είχε καν ολοκληρωθεί η α' φάση αυτού, και ζητεί την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης.
 
* Οπως έγινε γνωστό, η υπόθεση πέρασε από χθες στα χέρια του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγορίου Πεπόνη. 

 http://www.enet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News