Dei Energy News

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Tα ξίφη τους διασταύρωσαν ΔΕΗ - ιδιώτες παραγωγοί

Σε ενεργειακό φόρουμ που πραγματοποιείται στην Αθήνα βρέθηκαν εκπρόσωποι της ΔΕΗ, αλλά και των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών. Oλοι δήλωσαν σύμφωνοι με τις προτάσεις της ΡΑΕ για πλήρη απελευθέρωση των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος, τη σύνδεση των τιμών λιανικής με τις αντίστοιχες που διαμορφώνονται στη χονδρική αγορά και την παραχώρηση μέρους της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ στους ιδιώτες ανταγωνιστές.

Oλοι επίσης συμφώνησαν με την ανάγκη μείωσης των φόρων που επιβαρύνουν την ενέργεια και διαχωρισμό των χρεώσεων υπέρ
τρίτων (φόροι, δημοτικά τέλη, ΕΕΤΗΔΕ) από τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού.

Eντονη διαφωνία ανέκυψε, ωστόσο, ως προς τη διατήρηση ή μη των μεταβατικών μηχανισμών στήριξης των ιδιωτών, αλλά και για το χρέος που δημιούργησε η κατάρρευση των εταιριών Energa και Hellas Power.

Πρόκειται για χρέος ύψους 120 εκατ. ευρώ για το οποίο οι ιδιώτες κατηγορούν τη ΔΕΗ ότι το μετακύλησε εξ ολοκλήρου στους ανταγωνιστές της.

«Αυτά είναι αστεία πράγματα, η ΔΕΗ είναι και κερατάς και δαρμένος» ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο του προέδρου της Επιχείρησης, επικαλούμενος το γεγονός ότι και η ΔΕΗ υφίσταται τις συνέπειες από την καθυστέρηση εξόφλησης των λογαριασμών λόγω της οικονομικής κρίσης.

Τα τιμολόγια, σύμφωνα με το μνημόνιο και τον σχεδιασμό που έχει γίνει, θα απελευθερωθούν τον Ιούνιο και έως τότε αναμένονται σταδιακές ανατιμήσεις προκειμένου οι τιμές λιανικής να αντανακλούν τις τιμές που διαμορφώνονται στη χονδρική αγορά.

Η σύνδεση της χονδρικής με τη λιανική αγορά είναι προϋπόθεση για την άρση των στρεβλώσεων στην αγορά, τόνισε ο κ. Ζερβός.

Επισήμανε ακόμη ότι παράλληλα με την απελευθέρωση των τιμολογίων πρέπει να ληφθεί μέριμνα για τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, να καταργηθούν οι σταυροειδείς επιδοτήσεις (από μια ομάδα καταναλωτών σε άλλη).

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ ανέφερε επίσης ότι η επιχείρηση στάθηκε κοντά στους πελάτες της τα τελευταία χρόνια παρέχοντας περισσότερες από 400.000 διευκολύνσεις το 2011 για πληρωμή λογαριασμών και 700.000 το 2012.

Υπέρ της απελευθέρωσης των τιμολογίων, της σύνδεσης των τιμών χονδρικής-λιανικής και της πρόσβασης στη λιγνιτική παραγωγή τάχθηκαν τόσο ο Μισέλ Πιγκέ, διευθύνων σύμβουλος της Elpedison (κοινή εταιρία των ΕΛΠΕ και της Ιταλικής Edison) όσο και ο γενικός διευθυντής της PROTERGIA, Ν.Μπενρουμπή.

«Λανθασμένες πρακτικές στην ελληνική αγορά στο παρελθόν αποδείχθηκαν καταστροφικές για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές» είπε ο κ. Πιγκέ.

Μίλησε επίσης για ανάγκη βελτίωσης των υπηρεσιών που παρέχει ο Διαχειριστής του Δικτύου καθώς, όπως είπε, υπάρχουν καθυστερήσεις που εμποδίζουν τον ανταγωνισμό και επισήμανε ότι ΡΑΕ δεν πρέπει να προχωρήσει σε υπερ-ρύθμιση της αγοράς και των σχέσεων πελατών.

Ο κ. Μπενρουμπή στάθηκε επίσης στην ανάγκη αναδιάρθρωσης της αγοράς ΑΠΕ και ιδίως των φωτοβολταϊκών με «συναινετική» μείωση των τιμών.

«Τα φωτοβολταϊκά, είπε, έγιναν Ελντοράντο, καζίνο και μηχανισμός εύκολου κέρδους. Η λύση πρέπει να βρεθεί κοινή συναινέσει» εξήγησε.

Αδειοδότηση των νέων ηλεκτρικών διασυνδέσεων με διαδικασίες fast track πρότεινε ο Γιώργος Κουτζούκος, πρόεδρος του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ).

Πρότεινε επίσης το κόστος κατασκευής των διασυνδέσεων των νησιών με υποβρύχια καλώδια να χρηματοδοτηθεί εν μέρει με αξιοποίηση της ελάφρυνσης του κόστους παραγωγής στα νησιά που ηλεκτροδοτούνται τώρα με ακριβούς τοπικούς πετρελαϊκούς σταθμούς.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News