Μοντέλα
ιδιωτικοποίησης κρατικών εταιριών ηλεκτρισμού άλλων ευρωπαϊκών χωρών
εξετάζει η κυβέρνηση με επικρατέστερο το ιταλικό μοντέλο. Η αναδιάρθρωση
της ΔΕΗ, που έπρεπε να είχε αποφασιστεί ως τον Ιούνιο 2012, μετατέθηκε
για το Σεπτέμβριο και τελικά θα πρέπει να υπάρξει ολοκληρωμένη πρόταση
στην τρόικα εντός του Φεβρουαρίου.
Πληροφορίες αναφέρουν πως ένα από τα επικρατέστερα σχήματα
που εξετάζονται για
την αναδιάρθρωση της ΔΕΗ είναι αυτό της ιταλικής Enel, η οποία πούλησε
σε τρίτους χαρτοφυλάκια αντιπροσωπευτικών μονάδων. Ήδη για τη ΔΕΗ έχει
εξεταστεί η πώληση λιγνιτικών μονάδων και ενδεχομένως και
υδροηλεκτρικών.Πληροφορίες αναφέρουν πως ένα από τα επικρατέστερα σχήματα
Πιο σχηματικά η πρόταση της βρετανικής HSBC η οποία λειτουργεί ως σύμβουλος αποκρατικοποίησης για τη ΔΕΗ συνίσταται στην πώληση του 30% της επιχείρησης μέσω της δημιουργίας μιας νέας επιχείρησης ηλεκτρισμού που θα «προικοδοτηθεί» με μονάδες και ορυχεία της ΔΕΗ, δηλαδή μιας «μικρής ΔΕΗ».
Η επιχείρηση αυτή θα μεταβιβασθεί στο ΤΑΙΠΕΔ και εν συνεχεία θα πωληθεί. Έτσι, ένα λειτουργικό και ελκυστικό από πλευράς πόρων μέρος της ΔΕΗ μαζί με το προσωπικό της θα αποτελέσουν μια νέα εταιρεία που άμεσα θα είναι σε θέση να ανταγωνιστεί την ΔΕΗ. Με τον τρόπο αυτό θα απελευθερωθεί η αγορά ενέργειας κάτι που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά επίμονα την τελευταία δεκαετία από την Ελλάδα.
Σε πρώτη φάση θα διατεθεί το 30% της ΔΕΗ , από το οποίο και προσδοκούνται έσοδα 1 δισ. ευρώ. Σημειώνεται πως βάσει αυτού του ενδεικτικού ποσού η συνολική αποτίμηση της ΔΕΗ διαμορφώνεται σήμερα στα 3 δισ. ευρώ.
Ήδη το Κατάρ, η γερμανική RWE, η γαλλικών συμφερόντων Edison που ανήκει στον όμιλο EDF, καθώς και ισπανικός όμιλος είναι οι τέσσερις ξένοι επενδυτές που μέχρι σήμερα φέρονται να εκδηλώνουν ενδιαφέρον για την απόκτηση της «μικρής ΔΕΗ».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου