Dei Energy News

Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012

Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΘΝΙΚΗ ΑΠΑΤΗ:ΘΥΣΙΑ ΣΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ "ΗΛΙΟΣ" ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΙΚΡΟΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ


Περισσότερες από επτά ημέρες προσπαθούσε το επικοινωνιακό επιτελείο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) για να «χρυσώσει» τον «ενταφιασμό» της ανάπτυξης των φωτοβολταϊκών πάρκων στην Ελλάδα, λόγω των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει προς τους δανειστές με το αποικιακής λογικής άρθρο 13 του μνημονίου που αναφέρεται στο περιβόητο πρόγραμμα «Ήλιος».
Συγκεκριμένα ο τίτλος του σχετικού Δελτίου Τύπου «Δέσμη μέτρων Διάσωσης από πιθανή κατάρρευση της αγοράς Ενέργειας – Προστασία των καταναλωτών από υπέρογκες επιβαρύνσεις» είναι τουλάχιστον προκλητικός. Στην πραγματικότητα πρόκειται για «σφαγή» των Ελλήνων μικροεπενδυτών σε φωτοβολταϊκά πάρκα οι οποίοι έχουν προβεί ήδη σε αγορά αγροτεμαχίων, έχουν καταβάλλει χρήματα σε γραφεία για την αδειοδότηση φωτοβολταϊκών Πάρκων ή ακόμη έχουν καταβάλλει ικανά ποσά για την προκαταβολική προμήθεια σχετικού ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού σε εκυστικές τιμές. Αντίθετα στρώνει χαλί στους μεγαλοεπενδυτές οι οποίοι σχεδιάζουν επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά άνω των 120 εκ. ευρώ ανά πάρκο .(βλέπε Γερμανούς και το πρόγραμμα «Ήλιος»).
Το ΥΠΕΚΑ επικαλείται την προσωρινή ταμειακή αδυναμία που εμφανίζει ο αρμόδιος φορέας στο να εξοφλήσει τους ιδιώτες παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας και κρύβει το γεγονός ότι δημιουργήθηκε από την υστέρηση εσόδων της ΔΕΗ από την εμπλοκή της με το περιβόητο χαράτσι και από το φέσι των 67 εκ. ευρώ που της φόρεσαν οι δύο ιδιωτικές εταιρίες Energa και Hellas Power και βεβαίως δεν οφείλεται στην ξαφνική ανάπτυξη φωτοβολταίκών.
Άλλωστε και τα περί προστασίας των καταναλωτών από υπέρογκες επιβαρύνσεις είναι ένα ακόμη ψέμα, αφού ανακοινώθηκαν ήδη: α) αύξηση κατά 45% του τέλους ΑΠΕ στους λογαριασμούς ΔΕΗ και β) αύξηση στην τιμή της κιλοβατώρας.
Η αλήθεια που κρύβουν είναι η δέσμευση των κρατούντων εν όψει της τήρησης των δεσμεύσεων των μνημονιακών «Ελληνικών» Κυβερνήσεων προς την Γερμανία για την υλοποίηση του προγράμματος «Ήλιος». (http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=786&language=el-GR)
Το εν λόγω πρόγραμμα το οποίο χαρακτήρισε το ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος "εθνική προτεραιότητα" προβλέπει την εγκατάσταση σε στην Ελληνική φωτοβολταϊκά φωτοβολταϊκών επί εκτάσεως 200.000 στρεμμάτων Ελληνικής Γής.
Το εξωφρενικό είναι ότι η η Γερμανία θα «χρηματοδοτήσει» τη γιγαντιαία γερμανική επένδυση ΗΛΙΟΣ με χρήματα του Ελληνικού ΕΣΠΑ, του Ελληνικού Αναπτυξιακού νόμου και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από απάντηση του Γερμανού επιτρόπου της ΕΕ για την ενέργεια κ. Oettinger στον ευρωβουλευτή Ν. Χουντή. (http://www.econews.gr/2012/07/07/programma-ilios-nikos-xountis/)
Επί πλέον, η Ελλάδα δεσμεύεται όλα τα έσοδα από το «ΗΛΙΟΣ» να πάνε για αποπληρωμή του δανείου, μέχρι του ποσού των 15 δισεκατομυρίων ευρώ. Είναι η πρώτη φορά που ένα μελλοντικό επενδυτικό πρόγραμμα της Ελληνικής Δημοκρατίας και όχι πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης δεσμεύει όλα τα μελλοντικά του έσοδα για την αποπληρωμή των δανείων!
Στην πραγματικότητα δηλαδή η μόνη ωφελούμενη είναι η Γερμανία!
Ποιες εταιρίες θα κατασκευάσουν το έργο; Οι γερμανικές, με Γερμανικά προϊόντα!
Πόση ποσότητα ρεύματος θα απορροφάται από την διψασμένη ενεργειακά τοπική αγορά; Ούτε μισό watt!
Εμείς θα συνεχίσουμε να αγοράζουμε ρεύμα από την Ιταλία με υψηλό κόστος 150 ευρώ ανά μεγαβατώρα. (Σημείωση: από τους Έλληνες παραγωγούς το αγοράζει προς 220-227 ευρώ την κιλοβατώρα, με την μόνη διαφορά ότι εισπράττει και φόρους, τα χρήματα πέφτουν στην Ελληνική αγορά και φορολογούνται εκ νέου και παράλληλα οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας καταβάλουν και ασφαλιστικές εισφορές στηρίζοντας τα Ταμεία).
Με το πρόγραμμα «Ήλιος» η Γερμανία θα παράγει ρεύμα με πολύ συμφερτικότερο κόστος απ' ότι αν το παρήγαγε στην Γερμανία λόγω της μεγάλης Ελληνικής ηλιοφάνειας.
Οι Γερμανοί θα εισπράττουν τις επιδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αλλά και τα έσοδα από την πώληση (σε αυτούς) της παραγόμενης ενέργειας.
Το εξωφρενικό είναι ότι με την πρόσφατη απόφαση του ΥΠΕΚΑ, αναστέλλεται η υποδοχή νέων αιτήσεων αδειών εγκατάστασης μικρών φωτοβολταϊκων, αλλά επιτρέπεται η υποβολή αιτήσεων υπερμεγάλων μονάδων οι οποίες θα ενταχθούν στην διαδικασία διεκπεραίωσης fast track όπως για παράδειγμα οι περιλαμβανόμενες στο σχέδιο «Ήλιος». Μάλιστα, για άλλοθι, υποτίθεται ότι επιτρέπεται η υποβολή αιτήσεων και για υπερμικρά οικιακά φωτοβολταϊκά (έως 10KW) αλλά η εξωφρενική μείωση της τιμής αγοράς της παραγόμενης από αυτά ηλεκτρικής ενέργειας κατά 45% κάνει την εγκατάστασή τους ασύμφορη (Η αντίστοιχη μείωση στα μεγάλα φωτοβολταϊκά είναι μόλις 20%). Άλλωστε το μερίδιο συμμετοχής των οικιακών φωτοβολταϊκών μεταξύ των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας είναι μόλις 15% και οι προβλέψεις είναι για ακόμη ένα 5-8%.
Άρα αυτό το οποίο κρύβεται πίσω από την απόφαση του ΥΠΕΚΑ είναι η ελευθέρωση ισχύος προκειμένου να μπορέσει το σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας να απορροφήσει την παραγόμενη ενέργεια από τις τερατώδεις Γερμανικές φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις που προβλέπονται στο Σχέδιο «Ήλιος».
Είναι εξαιρετικά λυπηρό το γεγονός ότι από την σημερινή συγκυβερνούσα τριανδρία, εκλείπουν η αξιοπρέπεια και ο πατριωτισμός.
Το λιγότερο που μπορούν να κάμουν είναι να δώσουν τουλάχιστον μία περίοδο ανοχής σε όσους έχουν ξεκινήσει ή προγραμματίσει τις διαδικασίες ίδρυσης φωτοβολταϊκής μονάδας, είτε οικιακής είτε σε αγροτεμάχια, ώστε να μην καταστραφούν οικονομικά, τόσο οι επενδυτές όσο και επιχειρήσεις πώλησης και εγκατάστασης, οι οποίες έχουν εισπράξει προκαταβολές και τώρα καλούνται να τις επιστρέψουν.
Σε αντίθετη περίπτωση και άλλες επιχειρήσεις θα κλείσουν, πολίτες θα καταστραφούν οικονομικά, νέο κύμα ανέργων θα προστεθεί και η αγορά θα στεγνώσει ακόμη περισσότερο από μετρητό.
Με αποκλειστική ευθύνη των Σαμαρά, Βενιζέλου και Κουβέλη!
Θα πρέπει ωστόσο να αντιληφθούν ότι όλο και περισσότεροι Ελληνίδες και Έλληνες αφυπνίζονται. Αντιλαμβάνονται τα επικοινωνιακά τερτίπια και η οργή τους φουντώνει ολοένα και περισσότερο!

ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΕΜΟΣ
http://makeleio.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News