Dei Energy News

Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Ο ΕΟΠΥΥ θα αποπληρώνει πρώτα τα φαρμακεία που δεν απεργούν

Κοινό μέτωπο συγκροτούν φαρμακοποιοί, γιατροί και φαρμακευτικές εταιρείες απέναντι στον ΕΟΠΥΥ, ο οποίος έχει κηρύξει ατύπως στάση πληρωμών. Ο ένας κλάδος μετά τον άλλον κατέρχονται σε κινητοποιήσεις, δεδομένου ότι το υπερχρεωμένο ενιαίο Ταμείο αναμένεται να κλείσει το έτος με τα χρέη του να ξεπερνούν τα 2,5 δισ. ευρώ και η ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ασφαλισμένων βρίσκεται στον αέρα.
Το νέο Ταμείο επιλέγει τη μετωπική σύγκρουση με τους απεργούς, απειλώντας ακόμη και με παύση συμβάσεων. Ετσι, μετά την προειδοποίηση προς τους 7.000 γιατρούς ότι «ενδεχόμενη άρνηση εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων συνεπάγεται άμεση καταγγελία των ατομικών συμβάσεων», σειρά είχαν χθες οι φαρμακοποιοί.
Αργά το απόγευμα και μετά τη συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ανακοίνωσε ότι θα δοθεί προτεραιότητα αποπληρωμής σε εκείνα τα φαρμακεία που δεν συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις, επικαλούμενη λόγους δημόσιας υγείας. Υπενθυμίζεται ότι η άρση της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων ξεκινά από το Σάββατο, ωστόσο ήδη οι ασφαλισμένοι αναγκάζονται να πληρώνουν τοις μετρητοίς τα φάρμακά τους σε 19 νομούς.
Η διοίκηση του Ταμείου, όμως, κάνει ένα βήμα παραπέρα βαθαίνοντας το ρήγμα ανάμεσα στους σκληροπυρηνικούς και μετριοπαθείς φαρμακοποιούς, απειλώντας ουσιαστικά με κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων. Ειδικότερα, στην ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ επισημαίνεται ότι δίνεται η δυνατότητα «για ατομική υποβολή των λογαριασμών συνταγών των φαρμακείων και ατομικής πληρωμής τους», παρακάμπτοντας έτσι τους διανεμητικούς λογαριασμούς των κατά τόπους συλλόγων μέσω των οποίων εξοφλούνται οι φαρμακοποιοί.
Σημειώνεται ότι κατά τη μαραθώνια συνεδρίαση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, όπου και αποφασίστηκε πως από την 1η Σεπτεμβρίου ξεκινά η άρση τής επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, υπήρξαν έντονες αντιρρήσεις.  
Και αυτό διότι, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του νέου Ταμείου, έως τις 10 Σεπτεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η αποπληρωμή των συνταγών που εκτελέστηκαν τον Ιούνιο, συνεπώς στην περίπτωση αυτή η κυβέρνηση είναι εντός της προθεσμίας που ορίζει η σύμβαση που έχουν υπογράψει οι δύο πλευρές.
Σε ό,τι αφορά τις συνταγές του Μαΐου ήδη ο Οργανισμός έχει καταβάλει 115 εκατ. ευρώ. Αυτός είναι και ο λόγος που οι... αντιρρησίες συνέστησαν υπομονή ώσπου να διαπιστωθούν οι προθέσεις για την αποπληρωμή των χρεών του Ιουλίου. «Αγκάθι» ωστόσο παραμένουν οι οφειλές του περασμένου έτους. Το ενιαίο Ταμείο οφείλει στο σύνολο των φαρμακευτικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας 500 εκατ. ευρώ• αν συνυπολογιστούν και οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί των δημόσιων και στρατιωτικών νοσοκομείων, τότε το χρέος ξεπερνά τα 1,6 δισ. ευρώ.

ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ. Από την τσέπη τους, εξάλλου, θα πληρώνουν οι περίπου 9,5 εκατομμύρια ασφαλισμένοι και την ιατρική επίσκεψη, αφού από την ερχόμενη Δευτέρα οι συμβεβλημένοι γιατροί αναστέλλουν τη σύμβασή τους με το Ταμείο.
Πάντως, όπως δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ Γιώργος Ελευθερίου, «η σύσταση προς τα μέλη μας είναι η αμοιβή τους να μην υπερβαίνει αυτήν του κρατικού τιμολογίου για τις πρώτες διακόσιες επισκέψεις του μήνα, όσες δηλαδή καλύπτει και το Ταμείο».
Ηδη το Ταμείο οφείλει στους κλινικούς γιατρούς άνω των 50 εκατ. ευρώ και στους εργαστηριακούς γιατρούς 200 εκατ. ευρώ για το 2012, ενώ τα χρέη για το 2010-2011 αγγίζουν τα 1,1 δισ. ευρώ. «Αν δεν νομοθετηθεί να πιστώνονται οι εισφορές υγείας στο νέο Ταμείο, και όσο οι εισφορές αυτές καλύπτουν ελλείμματα στις συντάξεις, ο Οργανισμός δεν έχει μέλλον», προσθέτει ο κ. Ελευθερίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News