Dei Energy News

Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012

Πρώτο θέμα στο Bloomberg η ΔΕΗ

http://www.capital.gr/

Πρώτο θέμα σήμερα στο Bloomberg είναι το κατά πόσον θα γίνει black out στην Ελλάδα ή όχι και βεβαίως γίνεται αναφορά στον Πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ, κ. Νίκο Φωτόπουλο καθώς περιγράφεται ότι, στο γραφείο του έχει φωτογραφίες του Λένιν και του Τρότσκι.

Η απειλή των
blackouts στην Ελλάδα δεν γίνεται τυχαία, γίνεται ακριβώς γιατί οι εξελίξεις στην ΔΕΗ έρχονται στο προσκήνιο και μάλιστα σε μια περίοδο κατά την οποία τα προβλήματα της επιχείρησης είναι τέτοιας μορφής που το μόνο σίγουρο είναι ότι, δεν μπορεί να συνεχίσει με την σημερινή της δομή και διάρθρωση.

Στο συγκεκριμένο ρεπορτάζ γίνεται αναφορά στον αναμενόμενο ρόλο του κ. Τάκη Αθανασόπουλου, ο οποίος γνωρίζει άριστα τον χώρο και έχει τεθεί επικεφαλής του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.  Η υπόθεση της ΔΕΗ χρεώνεται στον Αντώνη Σαμαρά σαν ένα τεστ για να αποδείξει στην ευρωζώνη και στο ΔΝΤ ότι, η χώρα μπορεί να προχωρήσει στο «άνοιγμα» της αγοράς ενέργειας όσον αφορά τους λιγνίτες. Επαναφέρει το δημοσίευμα την εντολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τον Μάρτιο του 2008 να «ανοίξει» την αγορά και εκεί καθώς η ΔΕΗ έχει πλεονεκτήματα σε βάρος των ανταγωνιστών της που στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό.

Πρόκειται για το πλέον επίμαχο θέμα καθώς η Ελλάδα διαθέτει την τρίτη λιγνιτική παραγωγή στην Ευρώπη μετά την Γερμανία και την Πολωνία, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο
Άνθρακα και Λιγνίτη. Και ακολουθεί παράθεση των δηλώσεων Φωτόπουλου που αναφέρει ότι,  δεν είναι διατεθειμένη η ΓΕΝΟΠ να επιτρέψει την πώληση λιγνιτικών μονάδων.

Ανάμεσα στις μονάδες πάντως στις οποίες γίνεται αναφορά υπάρχει η μονάδα της Μελίτης 330
MW, η οποία εισάγει μέρος του λιγνίτη από Τουρκία και Βουλγαρία. Μια άλλη μονάδα που γίνεται αναφορά είναι αυτή του Αγ. Δημητρίου, η μεγαλύτερη λιγνιτική μονάδα και όλα αυτά δίχως άλλο «φωτογραφίζουν» ενδεχόμενους στόχους για ιδιώτες επενδυτές. Κορυφαίοι κύκλοι της βιομηχανίας εκτιμούν ότι, η αξιοποίηση των λιγνιτικών μονάδων θα πρέπει να προστατευτεί με κάθε τρόπο και εφόσον υπάρξουν οι προϋποθέσεις το ενδιαφέρον θα εκδηλωθεί για εξαγορά τους από συνδυασμένες κινήσεις ιδιωτικών επιχειρήσεων.

Η υπόθεση της ΔΕΗ αποτελεί μια ουσιαστική διαρθρωτική κίνηση γιατί η ΔΕΗ, επιφορτισμένη με τεράστια κόστη στον τομέα της παραγωγής, δεν αξιοποιεί τα πολύ μεγάλα πλεονεκτήματα που έχει από λιγνίτη και υδροηλεκτρικές μονάδες με αποτέλεσμα να μην μπορεί να προσαρμόσει το κόστος του ρεύματος, σύμφωνα με βιομηχανικούς κύκλους. Εκτός από την πολιτική πλευρά λοιπόν, υπάρχουν οικονομικά ζητήματα μείζονος σημασίας που η σημερινή κυβέρνηση καλείται να λύσει και θα έχουν μεγαλύτερο ειδικό βάρος για τους πιστωτές και τους εταίρους από τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News