Dei Energy News

Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Αυτό είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για την εργασιακή εφεδρεία και τις απολύσεις


Αυτό είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για την εργασιακή εφεδρεία και τις απολύσεις
Με την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων στο τέλος του 2012 ή στις αρχές του 2013 θα ξεκινήσει η νέα εργασιακή εφεδρεία που σχεδιάζει η κυβέρνηση στο πλαίσιο των περικοπών ύψους 11,5 δισ. ευρώ.

Με την νέα εργασιακή εφεδρεία, που πιθανώς να ονομαστεί διαφορετικά, η κυβέρνηση αφήνει πίσω της την προγραμματική συμφωνία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, καθώς η συμφωνία εκείνη προέβλεπε ότι δεν θα εφαρμοστεί καμία εφεδρεία και δεν θα γίνουν απολύσεις στο δημόσιο. Ωστόσο, η Τρόικα ζήτησε και πάλι να μειωθεί το μισθολογικό κόστος στον δημόσιο τομέα, βάζοντας εκ νέου το θέμα στο τραπέζι. Και με δεδομένο ότι η καταβολή της επόμενης δόσης θα κριθεί από το πακέτο περικοπών για τη διετία 2013-2014 που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση Σαμαρά στους εταίρους, το οικονομικό επιτελείο δεν είχε άλλη επιλογή από το συμπεριλάβει στις προτάσεις που θα παρουσιάσει μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου και την εργασιακή εφεδρεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «Έθνος», στόχος του επιτελείου του Γιάννη Στουρνάρα είναι να τεθεί σε εργασιακή εφεδρεία το 7% των ενεργών δημοσίων υπαλλήλων, ήτοι περίπου 40.000 εργαζόμενοι.

Πως θα γίνει η επιλογή των εφέδρων

Η επιλογή των δημοσίων υπαλλήλων που θα βγουν σε εργασιακή εφεδρεία θα γίνει κατόπιν αξιολόγησης. Αρχικά μέχρι τον Οκτώβριο πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των δομών των υπουργείων και των οργανισμών που εποπτεύουν. Στη συνέχεια, θα φτιαχτούν νέα οργανογράμματα και μέχρι το τέλος του έτους ή στις αρχές του 2013 θα ξεκινήσει η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η αξιολόγηση των υπαλλήλων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΠΕ και ΤΕ) θα γίνει μέσω από τον ΑΣΕΠ μέσω γραπτών εξετάσεων. Παράλληλα, υπάρχει η σκέψη να εξαιρεθούν όσοι προσλήφθηκαν μέσω εξετάσεων του ΑΣΕΠ.

Αντίθετα, για τους υπαλλήλους Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης, που έχουν τελειώσει Γυμνάσιο ή Λύκειο, η αξιολόγηση θα γίνει με άλλο τρόπο. Ειδικότερα, οι υπάλληλοι αυτοί θα κριθούν με βάση την προϋπηρεσία τους ενώ θα υπάρχουν και κοινωνικά κριτήρια.

Μόλις τελειώσει η αξιολόγηση, θα επιλεχθούν οι πλεονάζοντες δημόσιοι υπάλληλοι. Η επιλογή τους θα γίνει από την βαθμολογία που θα έχουν λάβει στην αξιολόγηση αλλά και από τον προσωπικό φάκελο του κάθε υπαλλήλου. Όσοι επιλεγούν, θα τεθούν τελικά σε εργασιακή εφεδρεία για τρία χρόνια όπου θα πληρώνονται το 60% του μισθού τους και στη συνέχεια θα απολύονται.

Στόχος της κυβέρνησης, όπως αναφέρει το «Έθνος» είναι να αποφευχθεί η οριζόντια εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας και οι άξιοι υπάλληλοι να παραμείνουν στο δημόσιο, μεταφερόμενοι σε άλλες θέσεις. Όσοι δε αρνηθούν την μετάταξη, θα κινδυνεύουν με απόλυση.

Με αυτήν τη μέθοδο -υποστηρίζουν κυβερνητικά στελέχη- θα αποσοβηθεί ο κίνδυνος της οριζόντιας εφαρμογής της εφεδρείας και οι άξιοι υπάλληλοι θα μεταταγούν σε άλλες θέσεις ανά την επικράτεια. Εάν αρνηθούν τη μεταφορά, τότε κινδυνεύουν με απόλυση, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.


 http://www.iefimerida.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News