Dei Energy News

Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Άλλο ΠΑΣΚΕ άλλο ΠΑΣΟΚ…

Συνδικαλιστικά στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και στελεχώνουν την ΠΑΣΚΕ φέρονται να διαπιστώνουν πως δεν έχουν πλέον τόση σχέση με το κόμμα. Το πρώτο μπαϊράκι στη Θεσσαλονίκη

Του Δημήτρη Κούρου
Πονοκέφαλο για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αποτελεί η πρόθεση της συνδικαλιστικής «του» παράταξης, της ΠΑΣΚΕ, να… αυτονομηθεί και να μην τελεί πλέον υπό την πολιτική του ομπρέλα. Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή πολιτική εξέλιξη, καθώς τα συνδικαλιστικά στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και στελεχώνουν την ΠΑΣΚΕ φέρονται να διαπιστώνουν πως δεν έχουν πλέον τόση σχέση με το κόμμα και όσα αυτό πρεσβεύει και πως αντιπροσωπεύουν πολύ ευρύτερα κοινωνικά και εργασιακά στρώματα, κάτι που φάνηκε και στις τελευταίες εκλογές (βουλευτικές και συνδικαλιστικές).
Το διαφαινόμενο μπαϊράκι των συνδικαλιστών μάλιστα σηκώνεται από στελέχη της Θεσσαλονίκης… Τα στελέχη της ΠΑΣΚΕ έχουν προχωρήσει τις διαδικασίες αυτονόμησής τους εδώ και ενάμιση μήνα και πλέον θεωρούν ότι είναι θέμα ημερών να εκδηλωθούν οι πρώτες «επίσημες» πρωτοβουλίες. «Χρυσή ευκαιρία» κρίνεται η ΔΕΘ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τάσεις απόσχισης από το κόμμα άρχισαν να διαμορφώνονται στις αρχές Ιουλίου, σε μια κρίσιμη συνεδρίαση της γραμματείας της παράταξης. Τότε στην αποτίμηση της κατάστασης της χώρας και κυρίως των επιπτώσεων στους εργαζόμενους από τα μέτρα που είχαν ληφθεί, λαμβάνονταν και επρόκειτο να ληφθούν, διαπιστώθηκε η διάσταση των απόψεων ανάμεσα στους συνδικαλιστές και την κομματική ηγεσία. Επίσης, έγινε απολογισμός των εκλογικών αποτελεσμάτων όπου διαπιστώθηκε ότι τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ είναι σε αναντιστοιχία με τα ποσοστά της ΠΑΣΚΕ, βάσει των οποίων εξελέγησαν οι εκπρόσωποι της παράταξης στα διοικητικά συμβούλια των σωματείων και των εργατικών κέντρων. Τα πρώτα ήταν πολύ χαμηλά σε σχέση με την επιρροή της ΠΑΣΚΕ στους εργασιακούς χώρους.
Ετσι εκτιμήθηκε από στελέχη ότι η συνδικαλιστική παράταξη δεν μπορεί να εγκλωβίζεται στο κόμμα και μπορεί να εκπροσωπήσει ευρύτερες δυνάμεις, που αντιπροσωπεύουν τον προοδευτικό χώρο κι όχι το χώρο του ΠΑΣΟΚ. Αλλωστε, ο ίδιος ο κ. Γιάννης Παναγόπουλος έσπευσε να δηλώσει ότι η ΠΑΣΚΕ εκφράζει συνδικαλιστικά την ευρύτερη σοσιαλιστική και δημοκρατική αριστερά.
Τότε αποφασίστηκε να αρχίσει και ο διάλογος με τα εργατικά κέντρα και τις ομοσπονδίες, ώστε να επικαιροποιηθεί και η σχετική διακήρυξη, αλλά και να διοργανωθεί συνέδριο στο τέλος του έτους. Σε αυτό το συνέδριο αναμένεται να αυτονομηθεί η ΠΑΣΚΕ και να μην επιτρέψει στο μέλλον, όπως είπαν στελέχη της, να υπάρξουν παρεμβάσεις στο εσωτερικό της από κόμματα.
Η πρώτη ευρεία σύσκεψη προς αυτήν την κατεύθυνση θα γίνει στη Θεσσαλονίκη, πριν από τα εγκαίνια της ΔΕΘ με πρωτοβουλία του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Στη σύσκεψη αναμένεται να κληθούν τα προεδρεία των εργατικών κέντρων Μακεδονίας και Θράκης, εκπρόσωποι σωματείων, ενώ θα συμμετάσχουν όλα τα μέλη της γραμματείας της ΠΑΣΚΕ. Πηγές από την παράταξη τόνιζαν πως συνδικαλιστικά γίνεται μια προσπάθεια να ηγηθεί η ΠΑΣΚΕ ή να μετατραπεί σε κεντροαριστερή παράταξη, χωρίς βέβαια να σημαίνει αυτό ότι θα μετεξελιχθεί και σε πολιτική κίνηση ή κόμμα.
Οι συνδικαλιστές ξεκαθαρίζουν πως αποκλειστικός στόχος τους είναι η υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων (τα οποία αφήνουν να εννοηθεί ότι δεν εξυπηρετούνται από τις θέσεις που εκφράζει τώρα το ΠΑΣΟΚ, με τη συμμετοχή του στην τρικομματική κυβέρνηση και με τα μέτρα που υπερψηφίζει η ηγεσία του κόμματος) κι όχι η δημιουργία ακόμη ενός κόμματος. «Η κοινωνία ξεπερνάει τα κόμματα με τη σημερινή μορφή τους. Ο αγώνας δίνεται στους χώρους εργασίας και εκεί οι στόχοι των προοδευτικών εργαζομένων είναι κοινοί και δίνουν όλοι μαζί τις μάχες. Γιατί θα πρέπει να καπελώνουν αυτούς τους αγώνες κάποια κόμματα και να καρπώνονται τα οφέλη τους, όταν δεν το έχουν σε τίποτα να τους πουλήσουν;», έλεγε συνδικαλιστικό στέλεχος της ΠΑΣΚΕ από τη Μακεδονία.

 http://voria.gr/index.php

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News