Dei Energy News

Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Εργασιακή εφεδρεία με κίνητρα για τους δημοσίους υπαλλήλους σχεδιάζει η κυβέρνηση

http://www.iefimerida.gr/

Προσπάθεια για να καμφθεί η διαφωνία της ΔΗΜΑΡ για την νέα εργασιακή εφεδρεία στο δημόσιο θα κάνει η κυβέρνηση, ετοιμάζοντας ένα σχέδιο που βασίζεται σε δύο πυλώνες και τρεις φάσεις και θα οδηγήσει σε συνταξιοδότηση ή απόλυση περίπου 40.000 δημοσίους υπαλλήλος.

Ειδικότερα, στη σύσκεψη που θα έχει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη θα συζητηθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για τους δημοσίους υπαλλήλους που θα βγουν σε εργασιακή εφεδρεία.

Προσυνταξιοδοτικό καθεστώς

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Εθνος», το σχέδιο βασίζεται σε δύο πυλώνες. Ο πρώτος αφορά το προσυνταξιοδοτικό καθεστώς των δημοσίων υπαλλήλων, στα πλαίσια της πρότασης της ΔΗΜΑΡ για συνταξιοδοτική ωρίμανση. Εδώ, η εφαρμογή του μέτρου προβλέπεται να γίνει σε τρεις  φάσεις.

  • Στην 1η φάση θα τεθούν κίνητρα στους δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι δεν είναι κοντά στο να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα (π.χ. βρίσκονται 2-3 χρόνια πριν τη σύνταξη). Ένα τέτοιο κίνητρο θα είναι η αναγνώριση πλασματικών ετών προϋπηρεσίας, ώστε να ωθηθούν αυτοί οι υπάλληλοι στην εφεδρεία.
  • Στην 2η φάση, μετά την αναγνώριση των πλασματικών ετών, οι δημόσιοι υπάλληλοι που βρέθηκαν  να απέχουν μέχρι τρία χρόνια από τη σύνταξη θα τεθούν αυτόματα σε εργασιακή εφεδρεία με το 60% του βασικού μισθού τους.
  • Στην 3η φάση, όσοι δημόσιοι υπάλληλοι μείνουν σε εργασιακή εφεδρεία για τρία χρόνια, θα συνταξιοδοτηθούν. Έτσι θα αποφευχθεί η απόλυσή τους.
Η διαδικασία αυτή εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε 10.000 έως 15.000 αποχωρήσεις σε βάθος τριετίας. Μάλιστα, στην κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι το προσυνταξιοδοτικό καθεστώς θα συνδυαστεί με την αξιολόγηση ώστε να μην έχει τη λογική του οριζόντιου μέτρου, και να μην αφαιρέσει από το δημόσιο ικανά και έμπειρα στελέχη.

Θα γίνουν και απολύσεις

Ωστόσο, η εργασιακή εφεδρεία θα οδηγήσει και σε απολύσεις, καθώς ο δεύτερος πυλώνας της διαδικασίας βασίζεται στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων που θα ξεκινήσει στα τέλη του 2012.

Όπως έχει αναφερθεί τις προηγούμενες ημέρες, όσοι δημόσιοι υπάλληλοι πιάσουν αρνητική βαθμολογία στην αξιολόγηση θα βγαίνουν άμεσα σε εργασιακή εφεδρεία με το 60% του μισθού τους. Θα παραμένουν σε αυτό το καθεστώς για τρία χρόνια και μετά θα απολύονται οριστικά.

Πως θα γίνει η αξιολόγηση

Η αξιολόγηση θα γίνει από τον ΑΣΕΠ και, σύμφωνα με το Έθνος, ο σχεδιασμός είναι να ξεκινήσει ακόμα και τον Νοέμβριο. Στην κυβέρνηση επιμένουν να γίνει με γραπτές εξετάσεις, με τη μορφή τεστ πολλαπλών απαντήσεων. Στη συνέχεια, οι επιδόσεις των δημοσίων υπαλλήλων στο τεστ θα συνδυαστούν με τον προσωπικό τους φάκελο για να βγει η τελική βαθμολογία της αξιολόγησης. Σε κάθε περίπτωση, όσοι πάρουν καλή βαθμολογία δεν θα απολυθούν αλλά θα μεταταγούν σε άλλη θέση του δημοσίου. Αν αρνηθούν όμως, τότε θα απολύονται.

Ποιοι κινδυνεύουν και ποιοι όχι

Οι πληροφορίες για την σχεδιαζόμενη εργασιακή εφεδρεία επιμένουν οτι το μέτρο δεν θα θίξει όσους έχουν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ. Επομένως το μέτρο θα αφορά όλους τους υπόλοιπους είτε είναι τριτοβάθμιας είτε δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ωστόσο, είναι προφανές ότι το μέτρο στοχεύει κυρίως σε υπαλλήλους χαμηλών προσόντων, δηλαδή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ στο στόχαστρο θα μπουν και όσοι εργάζονται με συμβάσεις αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου.

Στο Μνημόνιο προβλέπεται ότι το προσωπικό του δημόσιου τομέα πρέπει να έχει μειωθεί κατά 150.000 άτομα ως το 2015. Με την εφαρμογή του κανόνα «1 πρόσληψη για 10 αποχωρήσεις», εκτιμάται ότι το δημόσιο θα μειωθεί κατά 115.000 υπαλλήλους.  Έτσι το υπόλοιπο θα καλυφθεί με την νέα εργασιακή εφεδρεία, καθώς η κυβέρνηση εκτιμά ότι με τη νέα της μορφή η εφεδρεία μπορεί να οδηγήσει σε αποχώρηση (συνταξιοδότηση ή απόλυση) 35.000 με 40.000 υπαλλήλων μέχρι το 2015. Ο σχεδιασμός είναι να αποχωρήσουν με εφεδρεία 20.000 άτομα το 2013 και 15.000 άτομα το 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News