Dei Energy News

Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Οι έντεκα μαχαιριές σε μισθούς, συντάξεις

Σκληρά μέτρα που θα πέσουν πάνω στις πλάτες των συνήθων υπόπτων, δηλαδή σε μισθωτούς και συνταξιούχους, παρουσίασε  ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ανεβάζοντας τις περικοπές αρκετά πάνω από τα 11,5 δισ. ευρώ.

Ουσιαστικά, όπως έχει αναφέρει το iefimerida.gr, η κυβέρνηση ανέβασε το συνολικό ύψος των περικοπών για την διετία 2013-2014 από τα 11,5 δισεκατομμύρια στα 13,5, και ίσως το ποσό να ανέβει περισσότερο. Κι αυτό γιατί στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν πως πρέπει να συνυπολογιστούν και να καλυφθούν και τα ποσά που που θα χαθούν από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, ακριβώς λόγω των περικοπών σε μισθούς και συντάξεις! Ουσιαστικά, δηλαδή κάνουν τα σκληρά μέτρα... σκληρότερα, γιατί αναγνωρίζουν ότι είναι υφεσιακά και οδηγούν σε απώλειες εσόδων!

Ειδικότερα, τα πιο σκληρά μέτρα που αφορούν το εργασιακό και συνταξιοδοτικό κομμάτι -υπάρχουν και περικοπές σε λειτουργικές δαπάνες- είναι τα εξής:

  • Μείωση στις συντάξεις από 2% έως και 20%. Αρχικά, η σκέψη ήταν το ανώτερο «μαχαίρι» να είναι 15%, αλλά φαίνεται πως θα πέσει βαρύτερος ο πέλεκυς σε συντάξεις άνω των 2500 ευρω. Μάλιστα δόθηκε εντολή να καταγραφούν οι συντάξεις που παίρνουν οι συνταξιούχοι ώστε να υπάρχει εκτίμηση πόσους θα θίξει και τι θα αποφέρει η μείωση του 20%. Το κατώτατο όριο δεν έχει ακόμα αποφασιστεί, αλλά όλα δείχνουν πως οι μειώσεις δεν θα θίξουν όσους παίρνουν σύνταξη κάτω των 700 ευρώ. Πιθανότατα θα τεθεί ένα όριο από 800 ευρώ και άνω. Ωστόσο η μείωση θα γίνει από το πρώτο ευρώ.  Έτσι για έναν συνταξιούχο των 850 ευρώ, η απώλεια 2% θα είναι 204 ευρώ το χρόνο. Παράλληλα θα περικοπούν οι διπλές-τριπλές συντάξεις και οι συντάξεις που παίρνουν οι άγαμες θυγατέρες.
  • Αυξάνεται ο κατώτατος χρόνος για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος από τα 15 χρόνια στα 20. Αυτό σημαίνει ότι για να βγει κανείς στη σύνταξη θα χρειάζεται πλέον 6000 ένσημα. Το μέτρο αυτό θα θίξει εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ αλλά και μητέρες με ανήλικα παιδιά.
  • «Εφεδρεία νέου τύπου» για 35.000 με 40.000 δημοσίους υπαλλήλους. Ο κ. Στουρνάρας δήλωσε πως η νέα εργασιακή εφεδρεία δεν θα έχει σχέση με την παλιά. Μέχρι τώρα, το μόνο σίγουρο είναι ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα βγαίνουν σε τριετή εφεδρεία και το μέτρο δεν θα αφορά όσους προσλήφθηκαν μέσω εξετάσεων του ΑΣΕΠ. Ωστόσο, αντί για το 65% του μισθού τους, όπως είχε διαρρεύσει αρχικά, φαίνεται ότι οι έφεδροι δημόσιοι υπάλληλοι θα παίρνουν το 60%.
  • Κατάργηση της 13ης και 14ης επικουρικής σύνταξης και πλαφόν στις επικουρικές.
  • Πλήρης κατάργηση των επιδομάτων Χριστουγέννων, Πάσχα και Αδείας που έπαιρναν οι δημόσιοι υπάλληλοι (συνολικού ύψους 1000 ευρώ).
  • Κατάργηση του ΕΚΑΣ για όσους είναι κάτω των 65 ετών αλλά και περικοπές στα προνοιακά επιδόματα με θέσπιση εισοδηματικών αλλά και περιουσιακών κριτηρίων (π.χ. ιδιοκατοίκηση) για την οικογένεια των δικαιούχων.
  • Περικοπές στα ειδικά μισθολόγια χωρίς εξαιρέσεις (ακόμα και για τους ένστολους) από το 2013. Το μέτρο θα μειώσει τους μισθούς σε στρατιωτικούς, αστυνομικούς, γιατρούς, πανεπιστημιακούς, δικαστικούς, κοκ.
  • Επέκταση του ενιαίου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ. Το μέτρο θα μειώσει τους μισθούς των υπαλλήλων των οργανισμών αυτών έως και 35%.
  • Μείωση του εφάπαξ κατά 23% για τους δημοσίους υπαλλήλους και έως 45% ή και 50%, για τους υπόλοιπους, ανάλογα με τις εισφορές που έχουν καταβάλει.
  • Μείωση των συντάξεων του ΟΓΑ κατά 30 ευρώ
  • Λουκέτο σε φορείς του Δημοσίου όπως ΑΕΙ και ΤΕΙ, δημοτικές επιχειρήσεις, κοκ με συνέπεια την απόλυση των εργαζομένων ή την μεταφορά ορισμένων που θα αξιολογηθούν σε άλλο φορέα.
Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «Τα Νέα», το επιτελείου του Γιάννη Στουρνάρα ετοιμάει και ένα πρόσθετο πακέτο εφεδρικών μέτρων ύψους ενός δισεκατομμύριου ευρώ σε περίπτωση που η Τρόικα απορρίψει κάποια από τα παραπάνω μέτρα. Πάντως, στην χτεσινή του συνάντηση με τον κ. Στουρνάρα, ο Αντώνης Σαμαράς φαίνεται πως συμφώνησε με το πακέτο το οποίο θα πρέπει έχει οριστικοποιηθεί το αργότερο μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου, καθώς αμέσως μετά επιστρέφει η Τρόικα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News