Dei Energy News

Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

Η εφεδρεία θα λέγεται διαθεσιμότητα - Έξοδος σε έναν χρόνο αντί για τρία

Η εφεδρεία θα λέγεται διαθεσιμότητα - Έξοδος σε έναν χρόνο αντί για τρία

Εφεδρεία τέλος, έρχεται η... διαθεσιμότητα κυρίως για όσους δεν περάσουν τα τεστ αξιολόγησης αλλά και για όσους πλησιάζουν στη συνταξιοδότηση. Σε αυτή τη συμβιβαστική λύση φαίνεται να καταλήγει η κυβέρνηση προκειμένου να ξεπεραστούν οι ενστάσεις του Φώτη Κουβέλη και να μην εξελιχθούν σε κυβερνητική κρίση.

Στο νέο μοντέλο για εργασιακή εφεδρεία με άλλο όνομα κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης στη χτεσινή τους συνάντηση, μετά την οποία έλεγαν ότι «δεν πρέπει να μείνουμε στις λέξεις που μας χωρίζουν αλλά στις διαδικασίες που μας ενώνουν».
Ποιους αφορά
Η διαδικασία της διαθεσιμότητας θα «πατάει» πάνω στις ισχύουσες διατάξεις του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα που προβλέπει έξοδο από το Δημόσιο εντός έτους και όχι εντός τριετίας όπως προέβλεπε το αρχικό σχέδιο της νέας εφεδρείας. Ποιούς θα αφορά; Θα αφορά κατ' αρχήν όσους αξιολογηθούν αρνητικά στο πλαίσιο της σχετικής διαδικασίας που ξεκινά στις αρχές του επόμενου έτους, αλλά και όσους χάσουν τις οργανικές τους θέσεις λόγω συγχώνευσης ή κατάργησης των οργανισμών όπου εργάζονται.
Η διαθεσιμότητα θα αφορά όμως και και όσους δημοσίους υπαλλήλους βρίσκονται κοντά στη σύνταξη, με τις πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών να αναφέρουν και να τονίζουν ότι το σχέδιο δεν προβλέπει την αναγνώριση πλασματικών χρόνων για τη συνταξιοδότηση. Το... κίνητρο θα είναι η απειλή της απόσυρσης της διάταξης, με βάση την οποία οι εν λόγω υπάλληλοι θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης, αναγνωρίζοντας ως επί το πλείστον πλασματικά χρόνια ασφάλισης λόγω σπουδών και στρατιωτικής θητείας.
Διαθεσιμότητα για ένα χρόνο με το 75% του μισθού
Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η εφημερίδα «Τα Νέα», οι δημόσιοι υπάλληλοι των παραπάνω ομάδων  που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, θα λαμβάνουν επί έναν χρόνο το 75% του μισθού τους και στη συνέχεια θα συνταξιοδοτούνται. Ανοικτό είναι δε το ενδεχόμενο για κάποιες κατηγορίες υπαλλήλων το χρονικό διάστημα της εφεδρείας-διαθεσιμότητας να επιμηκυνθεί έως και τα τρία χρόνια. Για παράδειγμα, όσοι χρειάζονται τόσα χρόνια για να βγουν στη σύνταξη.
Το σίγουρο είναι ότι οι πρώτοι που θα μπουν σε διαθεσιμότητα θα είναι όσοι δημόσιοι υπάλληλοι κριθούν επίορκοι. Πρόκειται για υπαλλήλους που έχουν υποπέσει σε πειθαρχικά παραπτώματα και για τους οποίους έχουν κινηθεί οι διαδικασίες για την εκδίκαση των υποθέσεών τους. Τώρα, η κυβέρνηση υπόσχεται ότι οι διαδικασίες αυτές θα επιταχυνθούν ώστε να μπουν άμεσα σε διαθεσιμότητα. Ερωτηματικό παραμένει τι γίνεται για αυτήν την δεξαμενή υπαλλήλων μετά τον ένα χρόνο διαθεσιμότητας, αν δηλαδή θα βγαίνουν σε σύνταξη ή θα απολύονται οριστικά.
Πως θα γίνει η αξιολόγηση
Μπορεί η εργασιακή εφεδρεία να αλλάζει όνομα, ωστόσο η διαδικασία της αξιολόγησης δεν φαίνεται να αλλάζει - επί του παρόντος τουλάχιστον... Από γραπτά τεστ θα περάσουν οι υπάλληλοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, πλην όσων προσλήφθηκαν μέσω ΑΣΕΠ. Το τεστ θα γίνει με τη μέθοδο των πολλαπλών επιλογών και θα περιλαμβάνει ερωτήσεις γενικών γνώσεων και αντίληψης. Παράλληλα για τα ανώτερα στελέχη του δημοσίου προβλέπονται και ερωτήσεις κρίσης!
Διαφορετική θα είναι η διαδικασία για τους υπαλλήλους Υποχρεωτικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι αποτελούν και τον κυριότερο στόχο της κυβέρνησης, μια και από εκεί αναμένεται να βγουν οι περισσότεροι σε διαθεσιμότητα. Θα ληφθούν υπόψη προϋπηρεσία, εμπειρία και κοινωνική κατάσταση.   
Σύμφωνα με υπολογισμούς του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, από αυτούς που θα αξιολογηθούν αρνητικά, που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη κι από την εφαρμογή του κανόνα 1:10, θα αποχωρήσουν πάνω από 150.000 υπάλληλοι έως το τέλος του 2015, ενώ το δημοσιονομικό όφελος θα προκύψει από τη διαφορά μισθών- συντάξεων. Το τελικό λόγο θα έχει, βέβαια, η Τρόικα που περιμένει συγκεκριμένα στοιχεία, ειδικά για το 2012 όπου υπάρχει υποχρέωση αποχώρησης 15.000 υπαλλήλων, στόχος ο οποίος σύμφωνα με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω συνταξιοδοτήσεων.

http://www.iefimerida.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News