Dei Energy News

Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012

Επιχείρηση σκούπα στους μισθούς των εργαζομένων σε ΔΕΚΟ

- 400 ευρώ η μέση απώλεια για 68.000 εργαζόμενους
- Οι περικοπές αμοιβών θα φτάσουν μέχρι και το 50%
- Μάλιστα θα έχουν αναδρομική ισχύ από το 2011
- Θα καταργηθούν επιδόματα και έκτακτες παροχές - Θα επιβληθεί πλαφόν 2.200 ευρώ στις συνολικές αποδοχές Επιχείρηση με τον κωδικό «μισθολόγιο ΔΕΚΟ» βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από την κυβέρνηση και περιλαμβάνει οριζόντιες περικοπές αμοιβών, που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φθάσουν και στο 50%, με κατάργηση ειδικών επιδομάτων και έκτακτων αμοιβών για υπερωρίες και αποζημιώσεις, καθώς και καθολική εφαρμογή του πλαφόν των 2.200 ευρώ στις συνολικές αποδοχές των εργαζομένων.
Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο, η χωρίς εξαιρέσεις εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ, και μάλιστα αναδρομικά από τον Νοέμβριο του 2011, θα επιφέρει κατά μέσον όρο απώλειες 400 ευρώ τον μήνα σε 68.000 εργαζομένους, αφού ο στόχος είναι από τις περικοπές να εξοικονομηθούν 300 εκατ. ευρώ για το νέο πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ.
 Όπως γράφει το "Έθνος" οι πληροφορίες που έχουν φθάσει στο οικονομικό επιτελείο λένε ότι δεκάδες ΔΕΚΟ από τις συνολικά 72 δεν εφάρμοσαν τον νόμο για μειώσεις αποδοχών κατά 35% από τον περασμένο Νοέμβριο, όπως προέβλεπε η σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών, είτε τον εφάρμοσαν κατά το ένα σκέλος προχωρώντας σε μειώσεις 25% για το 2011 και αφήνοντας το υπόλοιπο ποσοστό του 10% ανεκτέλεστο.
Επίσης υπάρχουν βάσιμες υπόνοιες ότι σε ορισμένες ΔΕΚΟ διευθυντικά στελέχη σε συνεννόηση με τους συνδικαλιστές μοίρασαν κάτω από το τραπέζι επιλεκτικές αυξήσεις μέσω ειδικών επιδομάτων και αποζημιώσεων ή ακόμα με πλασματικές υπερωρίες.
Η εντολή που έχει δοθεί από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα κατόπιν σχετικής οδηγίας του πρωθυπουργού είναι να ελεχθούν εξονυχιστικά όλοι οι φάκελοι με την αλληλογραφία και την ανταλλαγή στοιχείων μεταξύ διοικήσεων και εποπτικών αρχών για το θέμα του μισθολογίου, για να διαπιστωθεί για κάθε ΔΕΚΟ χωριστά αν εφάρμοσε το μισθολόγιο. Ταυτόχρονα έχουν ζητηθεί από τους επικεφαλής των ΔΕΚΟ οι αναλυτικές καταστάσεις μισθοδοσίας του προσωπικού και των διευθυντικών στελεχών. «Θα είμαστε αμείλικτοι για το μισθολόγιο», έλεγε υψηλά ιστάμενο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, σημειώνοντας με νόημα ότι όπου εντοπισθούν «κρυφά» μπόνους θα ζητηθούν πίσω τα χρήματα και μάλιστα εντόκως.
Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της ΔΕΚΟ όπου κάποιοι λαμβάνουν από υπερωρίες πάνω από 1.000 ευρώ τον μήνα.
Η ίδια πηγή υπενθύμιζε την περίπτωση της ΔΕΗ, όπου χρειάστηκε η παρέμβαση του εκπροσώπου του Δημοσίου στη Γενική Συνέλευση της Επιχείρησης για να κοπεί το επίδομα οικογενειακής παροχής που δινόταν στον διευθύνοντα σύμβουλο, στα έντεκα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και σε περίπου 200 ανώτατα στελέχη, που έχουν βαθμό γενικού και αναπληρωτή γενικού διευθυντή και διευθυντή. Το μισθολογικό των ΔΕΚΟ μπήκε ξανά στο τραπέζι, και μάλιστα πιεστικά, από την τρόικα, η οποία παρουσίασε στην ελληνική κυβέρνηση δικά της στοιχεία και πληροφορίες, σύμφωνα με τα οποία οι μέσες αποδοχές στις ΔΕΚΟ παραμένουν υψηλότερες μέχρι και 50% συγκριτικά με τις αντίστοιχες αποδοχές στον στενό δημόσιο τομέα, παρά τις ρυθμίσεις για περικοπές που έχουν προωθηθεί την τελευταία διετία.
Κι αυτό γιατί εξακολουθούν να υπάρχουν ειδικά μισθολογικά προνόμια με αθέατες αποζημιώσεις που αφορούν το ύψος των υπερωριών, τις αμοιβές εκτός έδρας και τα ειδικά επιδόματα.
Στα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι αρμόδιες υπηρεσίες από τις ΔΕΚΟ υπάρχουν πολλές γκρίζες ζώνες όσον αφορά στην πορεία της μισθολογικής δαπάνης από το 2009 μέχρι σήμερα και «μαθηματικές πράξεις» που «σηκώνουν πολύ νερό», όπως για παράδειγμα για τον υπολογισμό του μέσου κατά κεφαλήν μισθολογικού κόστους, που σύμφωνα με τον νόμο δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 1.900 ευρώ..
Πηγή ανέφερε χαρακτηριστικά περίπτωση ΔΕΚΟ, όπου οι περικοπές στους μισθούς έχουν εφαρμοσθεί μόνο σε μια μερίδα εργαζομένων. Με επιστολή που έστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας στις 18 Ιουλίου προς όλους τους υπουργούς τούς υπενθυμίζει «την επιτακτική ανάγκη και υποχρέωση για άμεση και πλήρη εφαρμογή των διατάξεων των ν.3833/2010, ν.3845/2010, ν.3899/2010, ν.3986/2010 και του ν.4024/2011» και ζητά να τον ενημερώσουν ποιοι από τους εποπτευόμενους φορείς έχουν συμμορφωθεί και ποιοι όχι ή αν υπάρχουν περιπτώ­σεις επιλεκτικής εφαρμογής του νόμου. Κόβονται όλες οι έκτακτες αποδοχές Με την καθολική εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου θα καταργηθούν όλες οι πάσης φύσεως έκτακτες αποδοχές και τα ειδικά επιδόματα και μπόνους που λαμβάνουν σήμερα οι εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ και τα στελέχη των ΔΕΚΟ και θα παραμείνουν μόνο εκείνα που λαμβάνουν οι υπάλληλοι στον στενό δημόσιο τομέα και που είναι οικογενειακό υπό προϋποθέσεις και το επίδομα θέσης ευθύνης.
Η πυραμίδα των αποδοχών θα εναρμονισθεί πλήρως με την αντίστοιχη του ενιαίου μισθολογίου με οροφή τα 2.200 ευρώ μεικτά για την κατηγορία Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης με 35 χρόνια υπηρεσίας.
Υπολογίζουν ότι η καθολική και χωρίς εξαιρέσεις εφαρμογή του μισθολογίου θα επιφέρει για κάθε εργαζόμενο σε δημόσια επιχείρηση, που σήμερα εκτιμάται ότι λαμβάνει μαζί με τα επιδόματα και τις αποζημιώσεις για υπερωρίες και αργίες 2.700 ευρώ, μείωση κατά 400 ευρώ, ενώ μεγαλύτερες θα είναι οι απώλειες στο ύψος των αποδοχών για μεσαία και υψηλόβαθμα στελέχη. Μάλιστα το χτύπημα θα είναι ακόμα πιο βαρύ καθώς οι μειώσεις στις αποδοχές για τις απείθαρχες ΔΕΚΟ θα ισχύσουν αναδρομικά από τον Νοέμβριο του 2011 με μεγάλες κρατήσεις στους μισθούς που θα λαμβάνουν από δω και πέρα.
Οι συντάξεις
Πέραν των μειώσεων στους μισθούς θα υπάρξει και συρρίκνωση των συντάξιμων αποδοχών, αφού με την κατάργηση των επιδομάτων μειώνονται δραματικά οι τακτικές αποδοχές και συνεπώς τα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων. Σύμφωνα με τον νόμο το ανώτατο όριο των αποδοχών για τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ θα πρέπει να είναι πλήρως ευθυγραμμισμένο με τις βασικές αποδοχές των υπαλλήλων στον στενό δημόσιο τομέα ανάλογα με τα έτη προϋπηρεσίας και την εκπαιδευτική βαθμίδα.
Για παράδειγμα για υπάλληλο ΤΕ κατηγορίας με ένα παιδί σε ΔΕΚΟ το ανώτατο ύψος των τακτικών μηνιαίων αποδοχών του μπορεί να ανέρχεται μέχρι του ποσού των (1.331 + 50 =) 1.381 ευρώ, διότι αυτό είναι το αντίστοιχο ανώτατο όριο αποδοχών που προβλέπεται για τον υπάλληλο ίδιας εκπαιδευτικής κατηγορίας με ένα παιδί στο Δημόσιο. Τυχόν επιπλέον επιδόματα που καταβάλλονται και προσαυξάνουν τις μηνιαίες απολαβές σε ποσό μεγαλύτερο του ανωτάτου ορίου που προβλέπεται για το Δημόσιο, συμπεριλαμβανομένων των επιδομάτων που αναγνωρίζονται σε αυτό, καταργούνται.
Υπάλληλος ΤΕ σε ΔΕΚΟ λαμβάνει: μηνιαίο μισθό 1.200 ευρώ. Λαμβάνει επίσης οικογενειακή παροχή 50 ευρώ, επίδομα επικίνδυνης εργασίας 200 και επιπλέον επιδόματα 300. Το σύνολο είναι 1.750 ευρώ. Αντίστοιχος υπάλληλος στο Δημόσιο, το ανώτατο όριο αποδοχών που μπορεί να λάβει με 35ετία και οικογενειακό επίδομα, καθώς και επίδομα επικίνδυνης εργασίας είναι (1.331 + 50,00 + 150 =) 1.551 ευρώ.
Επομένως, ο υπάλληλος ΤΕ του παραδείγματος δεν θα μπορεί από 1.11.2011 να λαμβάνει ποσό μεγαλύτερο των 1.551 ευρώ. Γενικός διευθυντής Υπάλληλος ΠΕ ο οποίος έχει θέση γενικού διευθυντή μπορεί να λαμβάνει μηνιαίες τακτικές αποδοχές έως 3.309 ευρώ (2.409 + 900) (και επιπλέον το οικογενειακό επίδομα, εάν συντρέχουν οι προϋποθέσεις).
Για τους διευθύνοντες συμβούλους και τους προέδρους των ΔΕΚΟ το ανώτατο όριο αποδοχών σύμφωνα με τον νόμο του 2010 είναι 5.856,08 μηνιαίως ή το ποσό των 70.272,96 ευρώ ετησίως ενώ τα ανώτατα όρια της μηνιαίας αποζημίωσης για τα μέλη του ΔΣ για συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις του ΔΣ είναι το ποσό των 300 ευρώ μηνιαίως εφόσον συμμετέχουν σε 4 συνεδριάσεις τον μήνα.
 Οι επικεφαλής και τα διευθυντικά στελέχη που εντοπισθούν να έχουν δώσει στους εαυτούς τους αυξήσεις και να έχουν με πλάγιο τρόπο υπερβεί το ανώτατο όριο που έχει τεθεί από το νόμο, εκτός από την επιστροφή των χρημάτων, θα απολυθούν.

http://www.newsit.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News