Ένα βήμα πριν κλειδώσει το σχέδιο για τη νέα μορφή της εργασιακής εφεδρείας βρίσκεται η κυβέρνηση, η οποία θα βασιστεί στην συνταξιοδοτική ωρίμανση των υπαλλήλων αλλά και στη διαθεσιμότητα όσων είναι επίορκοι ή κριθούν ανεπαρκείς μετά από γραπτές εξετάσεις.
Στόχος της κυβέρνησης παραμένει η μείωση των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 άτομα μέχρι το τέλος του 2015. Για να συμβεί αυτό, το οικονομικό επιτελείο σε συνεργασία με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης σχεδιάζει τη νέα εργασιακή εφεδρεία, η οποία ουσιαστικά θα βασιστεί σε δύο πυλώνες.
- Ο πρώτος πυλώνας θα είναι η συνταξιοδοτική ωρίμανση των δημοσίων υπαλλήλων, η δραστική μείωση των συμβασιούχων και η απαρέγκλιτη εφαρμογή του κανόνα 1 πρόσληψη για κάθε 10 αποχωρήσεις. Για την συνταξιοδοτική ωρίμανση, θα ληφθούν υπόψη υπάλληλοι που απέχουν 3 έως 5 χρόνια από τη σύνταξη και οι οποίοι δεν έχουν αναγνωρίσει πλασματικά χρόνια. Η κυβέρνηση θα καλέσει τους υπαλλήλους να δηλώσουν εκπαίδευση, προϋπηρεσία και θητεία ώστε να προμετρηθούν στα πλασματικά χρόνια. Κατόπιν όσοι μπουν σε συνταξιοδοτική ωρίμανση, θα τεθούν σε εργασιακή εφεδρεία για τρία χρόνια με το 60% του μισθού τους μέχρι να συνταξιοδοτηθούν. Με αυτόν τον τρόπο, η κυβέρνηση υπολογίζει ότι θα αποχωρήσουν «φυσιολογικά», δηλαδή χωρίς απολύσεις, περίπου 110.000 με 115.000 δημόσιοι υπάλληλοι μέχρι το 2015.
- Ο δεύτερος πυλώνας θα είναι η διαθεσιμότητα. Αρχικά σε διαθεσιμότητα θα τεθούν όσοι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν κριθεί ή θα κριθούν επίορκοι (υπολογίζονται σε 3000 άτομα). Παράλληλα, από το Νοέμβριο θα ξεκινήσει η διαδικασία της αξιολόγησης, η οποία θα γίνει με γραπτές εξετάσεις (τεστ πολλαπλών επιλογών) και στην οποία θα προσμετράται ο φάκελος του κάθε υπαλλήλου. Την αξιολόγηση είναι πιθανόν να γλυτώσουν εκείνοι που έχουν προσληφθεί μέσω εξετάσεων. Όσοι υπάλληλοι κρίνονται αρνητικά στην αξιολόγηση θα τίθενται σε διαθεσιμότητα για έναν χρόνο με το 75% του μισθού τους και στη συνέχεια θα απολύονται.
Αξιολόγηση το Νοέμβριο
Η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων θα ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό, αμέσως μετά την αξιολόγηση των οργανωτικών δομών του δημοσίου. Πρόταση του οικονομικού επιτελείου είναι η αξιολόγηση να έχει μια απλή μορφή και να εξαιρεθούν από αυτήν όσοι έχουν προσληφθεί αξιοκρατικά, δηλαδή μέσω εξετάσεων ή με διαδικασίες του ΑΣΕΠ. Ωστόσο, αυτήν την πρόταση φέρεται να την απορρίπτει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αλλά και η Task Force του Ραιχενμπαχ.
Πως θα γίνει η αξιολόγηση
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η αξιολόγηση των περίπου 650.000 δημοσίων υπαλλήλων θα γίνει με μόρια τα οποία θα προκύπτουν από το συνδυασμό γραπτών εξετάσεων από τον ΑΣΕΠ και αξιολόγησης του προσωπικού τους φακέλου. Αρχικά, στελέχη των αρμόδιων υπουργείων μιλούσαν και για συνέντευξη, ενδεχόμενο που φαίνεται να απομακρύνεται τώρα.
Η αξιολόγηση θα βαθμολογεί αφενός τα τυπικά προσόντα του υπαλλήλου και αφετέρου τις δεξιότητές του όπως αυτές θα φαίνονται στο γραπτό τεστ. Στόχος της κυβέρνησης είναι η επιτάχυνση της διαδικασίας αλλά και να αποφύγει τυχόν γκρίζα σημεία που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τη διαφάνεια της διαδικασίας και να οδηγήσουν σε μαζικές προσφυγές δημοσίων υπαλλήλων.
Ειδικότερα οι δημόσιοι υπάλληλοι που θα αξιολογηθούν θα λαμβάνουν μόρια από τους εξής τομείς:
- Σπουδές. Θα συνυπολογίζονται τα πτυχία και οι τίτλοι που κατέχει, ακόμα και αν δεν έχουν σχέση με το αντικείμενό του.
- Επιμόρφωση. Υπάλληλοι που έχουν κάνει σεμινάρια θα λαμβάνουν επιπλέον μόρια
- Εμπειρία. Ωφελημένοι θα είναι οι υπάλληλοι που έχουν προϋπηρεσία, και θα συνυπολογίζεται και η εμπειρία που είχαν στον ιδιωτικό τομέα
- Ξένες γλώσσες.
- Δεξιότητες. Εδώ τα μόρια θα προκύπτουν από τις γραπτές εξετάσεις που θα γίνουν με τεστ πολλαπλών επιλογών
Όπως έχει αναφερθεί και παλιότερα, μετά την αξιολόγηση οργανωτικών δομών και προσωπικού που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να γνωρίζει που υπάρχει πλεονάζον προσωπικό θα ακολουθήσουν σαρωτικές μετατάξεις και μετακινήσεις υπαλλήλων για να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες. Οι μετακινήσεις θα είναι υποχρεωτικές και στην κυβέρνηση επαναλαμβάνουν ότι όποιος δημόσιος υπάλληλος αρνείται την μετάθεση θα απολύεται.
http://www.iefimerida.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου