Dei Energy News

Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012

Πόρισμα της Ειδικής Γραμματείας Επιθεώρησης και Ενέργειας του ΥΠΕΚΑ που «καίει» τη ΔΕΗ

Αποκλειστικό
Ανοικτή δημόσια Διαβούλευση εντός του Σεπτεμβρίου του 2012 και με χρονικό ορίζοντα δύο (2) μηνών προγραμματίζει η Ειδική Γραμματεία Επιθεώρησης και Ενέργειας του ΥΠΕΚΑ, απαντώντας σε επιστολή – υπόμνημα των Οικολόγων Πράσινων σχετικά με την ατμοσφαιρική ρύπανση στη Δυτική Μακεδονία από υπερβάσεις ρύπων από τη δραστηριότητα των λιγνιτωρυχείων, των ατμοηλεκτρικών σταθμών και άλλων μονάδων στο λεκανοπέδιο Κοζάνης – Πτολεμαΐδας.
Όπως επισημαίνεται στο κατεπείγον – με ημερομηνία 07/08 – 3σέλιδο πόρισμα της Ε.Γ.ΕΠ.Ε. όπου συνοψίζονται όλες οι παραβιάσεις και παραβάσεις της ΔΕΗ καθώς και η παρελκυστική της τακτική σε μια σειρά από ζητήματα, η εν λόγω διαβούλευση κρίνεται απολύτως αναγκαία, ως το μόνο αποτελεσματικό μέσο, προκειμένου να διασφαλιστεί, καταρχήν πληροφόρηση και συμμετοχή όλων στην εξεύρεση βέλτιστων και ρεαλιστικών λύσεων, αφετέρου κοινωνική συναίνεση για τον έλεγχο και παρακολούθηση της όλης διαδικασίας συμμόρφωσης. Στην εν λόγω δημόσια διαβούλευση θα τεθούν σε λεπτομερή συζήτηση όλα τα εκκρεμή θέματα, ώστε, αφενός να υπάρξει πλήρης ενημέρωση όλων των πλευρών, αφετέρου να προκύψουν παραγωγικές προτάσεις που θα διαμορφώσουν και τις σχετικές αποφάσεις των συναρμόδιων υπουργείων και της Διοίκησης της ΔΕΗ αντίστοιχα.
Στην ανοικτή δημόσια διαβούλευση θα κληθούν να συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των αρμόδιων υπηρεσιών των εμπλεκόμενων υπουργείων, της Διοίκησης της ΔΕΗ, των συνδικαλιστικών της οργάνων, επιστημονικών φορέων και ΑΕΙ, τοπικών φορέων της κοινωνίας των πολιτών και εκπροσώπων των κομμάτων της Βουλής. Επιπροσθέτως, η Ειδική Γραμματέας δεσμεύεται να επισκεφθεί εκ νέου την περιοχή, με συνεργάτες της Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, τόσο για την προετοιμασία της διοργάνωσης της εν λόγω δημόσιας διαβούλευσης, όσο και για την παρακολούθηση ελέγχων και επανελέγχων συμμόρφωσης που θα διενεργηθούν.
Στο πόρισμα αναγνωρίζεται με τον πιο επίσημο τρόπο – δηλαδή και με την υπογραφή κρατικού οργάνου – πως η ΔΕΗ με τις δραστηριότητές της έχει ξεπεράσει την «φέρουσα ικανότητα» της περιοχής με δραματικές συνέπειες και η κατάσταση αυτή θα πρέπει σταδιακά να αναστραφεί ακολουθώντας τις επιταγές της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας για ένα αειφόρο αναπτυξιακό μοντέλο, που θα διαμορφώσει καλύτερες συνθήκες ζωής για τους εργαζόμενους και τους κατοίκους της περιοχής και θα δημιουργήσει πράσινες θέσεις εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News