Dei Energy News

Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

Το 25% του τέλους υπέρ της ΕΡΤ θα πάει στα…φωτοβολταϊκά!!!



http://www.antinews.gr/  
Χρόνια τώρα ο Έλληνας πολίτης πληρώνει το ανταποδοτικό τέλος υπέρ της ΕΡΤ για να έχει κρατική τηλεόραση, ελεύθερη και ωραία. Χωρίς κανείς να ρωτήσει τον πολίτη αν θέλει να πληρώνει και κυρίως αν είναι ευχαριστημένος από τις υπηρεσίες που του παρέχονται. Πολύς λόγος έχει γίνει γι’ αυτό αλλά όλοι λένε «δε βαριέσαι, για την ΕΡΤ το δίνουμε δεν πειράζει».
Τώρα, όμως, μαθαίνουμε ότι τα λεφτά μας, τα χρήματα όλων των Ελλήνων πολιτών που πληρώνουν ανταποδοτικό τέλος ακόμη κι αν δεν έχουν τηλεόραση, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, δε θα πηγαίνουν μόνο για τις ανάγκες του ραδιομεγάρου, αλλά και για… αλλότριους σκοπούς.
Με Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπεγράφη εν μέσω των μπάνιων του λαού, το 25% του ανταποδοτικού τέλους, περίπου 75 εκατ. ευρώ δηλαδή, θα πηγαίνει στον… ΛΑΓΗΕ. Αν δεν ξέρετε τι είναι αυτός σας λέμε ότι δεν έχει σχέση με την ενημέρωση. Είναι ο «Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ΑΕ», η εταιρεία που διαχειρίζεται δηλαδή τα σχετικά με την αγορά στην Ελλάδα.
Ο λόγος που ένας μέρος των χρημάτων πηγαίνουν στον ΛΑΓΗΕ είναι ότι η συγκεκριμένη εταιρεία έχει… φαλιρίσει και δεν μπορεί να εξοφλήσει τις οφειλές της στους χιλιάδες πολίτες που έβαλαν φωτοβολταϊκά συστήματα σε χωράφια και κεραμίδια. Οι άνθρωποι έτρεξαν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία, υπέγραψαν συμβόλαια με τη ΔΕΗ για πώληση ρεύματος, αλλά το χρώμα του χρήματος δεν το είδαν διότι ο σχεδιασμός ήταν από την αρχή λάθος.

Προκειμένου λοιπόν να πληρωθούν οι ιδιοκτήτες φωτοβολταϊκών αποφασίζεται εν μέσω θέρους να παίρνουν το 25% του ανταποδοτικού υπέρ της ΕΡΤ και να το δίνουν στον ΛΑΓΗΕ.

Ανεξάρτητα από το αν η ΕΡΤ που θα χάσει αυτά τα 75 εκατ. θα αντιμετωπίσει οικονομικά προβλήματα και θα αναγκαστεί να απολύσει κόσμο ή να κόψει το πρόγραμμά της, το ερώτημα είναι ένα:

Ρωτήθηκαν οι Έλληνες πολίτες για το αν συμφωνούν να δίνουν τα λεφτά τους για να πληρώνονται ουσιαστικά ιδιωτικά συμφέροντα, ήτοι οι πωλητές ρεύματος μέσω φωτοβολταϊκών; Άραγε ξέρουν οι πολίτες ότι τα λεφτά τους πηγαίνουν για σκοπούς άσχετους με την ενημέρωση, ακόμη και αυτή την κουτσή και στραβή της ΕΡΤ;

Αν σε λίγους μήνες αποφασιστεί ότι πρέπει να πάρουν άλλο ένα 25% για να πληρώσουν τα χρέη π.χ. προς τους φαρμακοβιομήχανους αυτή η απόφαση θα είναι ηθική; Γιατί νόμιμη σίγουρα με κάποιο τρόπο είναι.  
Αν και όπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι στην ΕΡΤ υπάρχει και συνταγματικό κώλυμα διότι σύμφωνα με το Νόμο 1730/1987 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, όπως αυτή αποτυπώνεται στο άρθρο 14 παρ. 2 (Πόροι – Απαλλοτριώσεις) : « Οι ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές της ΕΡΤ-ΑΕ αποβλέπουν στην εκπλήρωση των στόχων της Δημόσιας Υπηρεσίας, εξυπηρετούν τις δημοκρατικές, κοινωνικές και πολιτιστικές ανάγκες της κοινωνίας και αποτελούν παράγοντας της διασφάλισης της πολυφωνίας. Στην ΕΡΤ – Α.Ε. επιβάλλεται η υποχρέωση κάλυψης του συνόλου του πληθυσμού της χώρας, χρησιμοποιώντας για το σκοπό αυτό τον κατάλληλο τεχνικό εξοπλισμό. Τα ραδιοτηλεοπτικά προγράμματα της ΕΡΤ-Α.Ε. απευθύνονται σε όλα τα τμήματα του πληθυσμού, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες ειδικών κοινωνικών κατηγοριών, χωρίς να επηρεάζονται από το βαθμό θεαματικότητας και ακροαματικότητας των εκπομπών που προορίζονται γι΄ αυτές. Ως αντιπαροχή για το δικαίωμα λήψης των παραπάνω εκπομπών ορίζεται και εισπράττετε από την ΕΡΤ- ΑΕ, στην οποία και περιέχεται ανταποδοτικό τέλος (εισφορά).»
Διαβάσατε πουθενά να λέει ότι το τέλος πάει και στα φωτοβολταϊκά; Πώς λοιπόν αποφασίζεται να γίνουν οι Έλληνες σπόνσορες της ηλεκτρικής ενέργειας; Αλλά υπάρχει και το εξής απίστευτο. Οι μερικές χιλιάδες ιδιοκτήτες φωτοβολταϊκών στους οποίους χρωστά χρήματα ο ΛΑΓΗΕ, πληρώνουν ανταποδοτικό τέλος προκειμένου να… πληρωθούν στη συνέχεια για το ρεύμα που πουλάνε. Με δικά τους λεφτά δηλαδή πληρώνονται. Παγκόσμια πρωτοτυπία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News