Dei Energy News

Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

Και η ΔΕΗ στο ταμεία που θα ζητήσουν πίσω τα εφάπαξ από τους συνταξιούχους

Το υπουργείο Εργασίας φέρεται αποφασισμένο να ζητήσει πίσω από χιλιάδες συνταξιούχους μέρος του εφάπαξ που έχουν λάβει, ως αχρεωστήτως καταβληθέν. 
Πρόκειται κυρίως για δικαιούχους 21 ταμείων που σε ποσοστό από 2 έως και 83% έλαβαν χρήματα τα οποία δεν είχαν πληρώσει ποτέ σε όλη τη διάρκεια της εργασίας-ασφάλισής του. Τα χρήματα αυτά θα επιστραφούν με τμηματικές παρακρατήσεις των συντάξεων σε διάστημα δύο ή τριών ετών με βάση τα νέα πλαφόν που θα οριστούν στο μεταξύ. 
Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης ήταν σαφής για τις προθέσεις τους όταν έλεγε χθες «είναι μακριά από τις πεποιθήσεις μου η λογική τού όσοι πρόλαβαν πρόλαβαν». Το πρόβλημα εντοπίζεται, όπως αποκαλύπτουν σήμερα Τα ΝΕΑ σε 21 Ταμεία. 
Πρόκειται για: Εταιρειών Μετάλλου (2,12%), Εταιρειών Τσιμέντου (17,35%), Προσωπικού Ιπποδρομιών (18,38%), Ξενοδοχοϋπαλλήλων (46,63%), Φαρμακευτικών Εργασιών (63,91%), Δημοσίων Υπαλλήλων (22,67%), Υπαλλήλων ΝΠΔΔ (42,29%), Κληρικών (36,94%), Προσωπικού Ταμείου Νομικών (52,12%), Δημοτικών – Κοινοτικών Υπαλλήλων (40,31%), Εφημεριδοπωλών Αθηνών (8,21%), Εφημεριδοπωλών Θεσσαλονίκης (28,41%), ΤΑΠ – ΔΕΗ (7,94%), ΕΡΤ – Τουρισμού (41,48%), Πρώην Ιονικής Λαϊκής Τράπεζας (41,17%), Μηχανικών Δημοσίων Εργων (17,42%), Δικηγόρων Αθηνών (32,8%), Εργοληπτών Δημοσίων Εργων (83%), Αστυνομικών (1,94%), Υπαλλήλων αστυνομίας Πόλεων (45,49%), Υπαλλήλων ΙΚΑ (40,93%). 
Αυτή τη στιγμή, οι συζητήσεις σε επίπεδο οικονομικού επιτελείου και υπουργείου Εργασίας εστιάζονται επίσης στον χρονικό ορίζοντα που θα εφαρμοστεί η αναδρομικότητα στην περικοπή των εφάπαξ, με κάποιες σκέψεις να αναφέρουν την τριετία – δηλαδή να προβλεφθεί αναδρομική ισχύ για τα εφάπαξ που χορηγήθηκαν από το 2009 και μετά. 
Σε κάθε περίπτωση, στελέχη του υπουργείου Εργασίας έχουν αναφέρει πως το ψαλίδι στα εφάπαξ θα είναι αναδρομικό από τις αρχές του 2012 για τις περιπτώσεις που δεν έχουν εκδοθεί ακόμη οι σχετικές αποφάσεις καταβολής του προς τους ασφαλισμένους. Δεν αποκλείουν, όμως, η μείωση να «πιάσει» τελικά όλες τις εκκρεμείς αιτήσεις ανεξαρτήτως χρόνου υποβολής τους. 
Το ενδεχόμενο αυτό θα πλήξει εκατοντάδες ασφαλισμένους που έχουν καταθέσει αίτηση εδώ και χρόνια μεδεδομένες τις τεράστιες καθυστερήσεις στην εξέτασή τους – μόνον στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων ο χρόνος αναμονής για την καταβολή εφάπαξ φτάνει ακόμη και τα επτά χρόνια. Το ύψος του κουρέματος δεν αναμένεται πάντως να είναι ενιαίο για όλα τα Ταμεία και θα συνδέεται απόλυτα με το ύψος των εισφορών. Η πλήρης ανταποδοτικότητα του εφάπαξ με τις καταβαλλόμενες εισφορές αποτελεί εξάλλου και μνημονιακή δέσμευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News