Dei Energy News

Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Στον «αέρα» η Πτολεμαΐδα 5 – Η έκθεση της Τρόικα θα κρίνει την πορεία της

Με τα μάτια στραμμένα στις ευρύτερες εξελίξεις σχετικά με τη δημοσιονομική προσαρμογή και τη θέση της χώρας στα ευρωπαϊκά τεκταινόμενα βρίσκονται οι επιτελείς της ΔΕΗ καθώς, όπως φαίνεται, η χρηματοδότηση της μονάδας 5 της Πτολεμαϊδας εξαρτάται από τη στάση που θα κρατήσουν οι Γερμανοί.
Κάτι το οποίο σημαίνει ότι η διαδικασία παγώνει καθώς οι Γερμανοί δεν κάνουν κανένα βήμα πριν από την ολοκλήρωση της έκθεσης της Τρόικα και πριν, τουλάχιστον, τελειώσει το θέμα του νέου μεσοπρόθεσμου προγράμματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, όλα θα εξαρτηθούν από τις συνολικές πολιτικές εξελίξεις και πάντως ο δανεισμός για τη βασική στρατηγική επένδυση της ΔΕΗ
στον τομέα της παραγωγής, δηλαδή τη νέα μονάδα στην Πτολεμαΐδα, παραμένει σε εκκρεμότητα.
Η μονάδα προϋπολογισμού 1,394 δισ. ευρώ, έχει ανατεθεί στην κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ, με υπεργολάβους τις Hitachi Power, Hitachi Ltd και την Hamon Environmental GmbH, και πρόσφατα εξασφάλισε την απαραίτητη έγκριση περιβαλλοντικών όρων από το ΥΠΕΚΑ. Ωστόσο το χρηματοδοτικό σχήμα της επένδυσης παραμένει ανοιχτό με τη ΔΕΗ να έχει ήδη απευθυνθεί τόσο στην ΕΤΕπ όσο και τον οργανισμό ασφάλισης εξαγωγικών πιστώσεων της Γερμανίας, Hermes.
Μάλιστα η ελληνική εταιρεία προσέλαβε ως χρηματοοικονομικό σύμβουλο την τράπεζα KFW, για να υποστηρίξει τη διαδικασία της παροχής εγγυήσεων και να διοργανώσει το δάνειο, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να υπάρχει αποτέλεσμα. Οι σχετικές συζητήσεις που έχουν γίνει αναφέρουν ότι το ποσό του δανείου θα φτάσει τα 730 εκατ., με τη συμμετοχή (200 εκατ.) της KFW.
Με βάση την αρχική χρηματοδοτική ανάλυση του έργου, τα κεφάλαια για την υλοποίηση της επένδυσης θα προέρχονταν: 44% μέσω KFW και Hermes, 38% ίδια κεφάλαια της ΔΕΗ και επίσης ένα συμπληρωματικό δάνειο της τάξης του 18% από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Ο ίδιος σχεδιασμός προβλέπει ότι οι ανάγκες για ίδια κεφάλαια θα αρχίσουν στη φάση κατασκευής του έργου και μέχρι τότε εκτιμάται ότι η ΔΕΗ θα έχει ξεπεράσει τα οικονομικά προβλήματα που έχει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News