Dei Energy News

Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

"Βραχνάς" για τη ΔΕΗ τα παλιά δάνεια και το "μπλόκο" της ΕΤΕπ

Δύο άμεσα αγκάθια που αφορούν την αναχρηματοδότηση παλαιών δανείων που λήγουν αυτήν την περίοδο έχει να ξεπεράσει η ΔΕΗ, ενώ δεν έχει ακόμα ξεμπλοκάρει το δάνειο των 150 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Πρόσφατα, ως γνωστόν, ολοκληρώθηκε η συμφωνία της ΔΕΗ με ιδιωτικές τράπεζες για αναχρηματοδότηση παλαιών δανείων ύψους 525 εκατ. ευρώ με μέσο επιτόκιο 8,9%. Ωστόσο υπάρχουν δύο ακόμα δάνεια που πιέζουν τη διοίκηση της επιχείρησης, η οποία βρίσκεται επίσης σε συζητήσεις με τις δανειοδοτούσες τράπεζες για να υπάρξει αναχρηματοδότηση. Το πρόβλημα είναι ότι και οι δύο τράπεζες βρίσκονται σε περίοδο ιδιοκτησιακής ανακατάταξης, γεγονός που δυσκολεύει τα πράγματα.
Το ένα δάνειο, ύψους 85 εκατ. ευρώ, είναι της Εμπορικής και έχει ήδη λήξει. Την προηγούμενη εβδομάδα η ΔΕΗ εξασφάλισε παράταση ενός μήνα, ωστόσο η απόφαση των Γάλλων να αποχωρήσουν από την τράπεζα έχει δημιουργήσει ένα κενό που είναι αμφίβολο πως θα καλυφθεί. Το δεύτερο δάνειο, ύψους 150 εκατ. ευρώ είναι της Τράπεζας Κύπρου. Έχουν ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις, ωστόσο και εδώ δημιουργεί πρόβλημα το ενδεχόμενο αποχώρησης της τράπεζας από την Ελλάδα.
ETEπ
Εν τω μεταξύ, σε εκκρεμότητα παραμένει το «ξεμπλοκάρισμα» του δανείου που έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για ήδη εκτελεσμένα έργα της ΔΕΗ ύψους 150 εκατ. ευρώ. Το πρόβλημα ως γνωστόν είναι ευρύτερο και οι χειρισμοί γίνονται από το υπουργείο Οικονομικών. Συγκεκριμένα, η ΕΤΕπ αρχικά ζήτησε στο δάνειο να τεθεί όρος επαναδιαπραγμάτευσης της σύμβασης σε περίπτωση αλλαγής νομίσματος, καθώς και την υπαγωγή της σύμβασης στο Αγγλικό Δίκαιο σε περίπτωση μη εξυπηρέτησης του δανείου. Μετά από τις διαπραγματεύσεις του υπουργείου Οικονομικών με την ΕΤΕπ άλλαξαν οι διατυπώσεις στη σχετική σύμβαση, ωστόσο και πάλι, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν ήταν εκείνες που είχαν συμφωνηθεί. Έτσι υπήρξε και νέα αλληλογραφία των δύο πλευρών και πλέον, όπως τουλάχιστον βεβαιώνουν από το υπουργείο Οικονομικών, έχει τελειώσει το θέμα. Παρόλα αυτά, «ρευστό» δεν έχει μπεί στα ταμεία της ΔΕΗ, η οποία περιμένει τα 150 εκατ. ευρώ εναγωνίως, καθώς η ταμειακή της κατάσταση είναι δύσκολη και αναμένεται να γίνει δυσκολότερη μετά την επιβολή των δόσεων ΕΕΤΗΔΕ (του γνωστού «χαρατσιού») στους λογαριασμούς του ρεύματος.
Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι η υπόθεση του δανείου προς τη ΔΕΗ θα αποτελέσει «πιλότο» για όλα τα δάνεια που θα δώσει στη χώρα μας η ΕΤΕπ. Σήμερα, από το 1,2 δις. ευρώ που είχε προϋπολογιστεί για το 2012, δεν έχουν εκταμιευθεί παρά μόλις 10 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά τη ΔΕΗ, μετά τα πρώτα 150 εκατ. ευρώ για ήδη εκτελεσμένα έργα θα πρέπει να ακολουθήσουν άλλα 280 εκατ. ευρώ για έργα της επιχείρησης που έχουν εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, όπως το φωτοβολταϊκό της Μεγαλόπολης κ.λπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News