Dei Energy News

Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Η ώρα του Ξεπουλήματος της ΔΕΗ


Του Γ. ΜΠΙΤΖΑ Προέδρου της ΕΔΟΠ/ΔΕΗ


Ο κύβος ερίφθη κατά την συζήτηση στη Βουλή, επί των προγραμματικών δηλώσεων από τον Πρωθυπουργό. Ιδιωτικοποίηση των πάντων ακόμη και της μεγαλύτερης επιχείρησης της χώρας η οποία τροφοδοτεί απρόσκοπτα τους καταναλωτές με ηλεκτρική ενέργεια για περισσότερο από 50 χρόνια.

Αγνοεί ο Πρωθυπουργός της χώρας αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα που στηρίζουν αυτή την Κυβέρνηση ότι η ΔΕΗ σε αριθμούς είναι:
7,3 εκ. πελάτες
103 σταθμοί παραγωγής

12.760 MW η εγκατεστημένη ισχύς

12.093 χλμ. γραμμές μεταφοράς

226.456 χλμ. γραμμές διανομής

17 δις. € αξία παγίων

• Αγνοεί ότι η ΔΕΗ εξηλέκτρισε, όλη τη Χώρα και για χρόνια αποτέλεσε την ατμομηχανή της οικονομικής ανάπτυξης του τόπου.

• Αγνοεί ότι στη Χώρα μας η απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας, έχει γίνει εδώ και μια δεκαετία χωρίς να φέρει χαμηλές τιμές, αλλά αντιθέτως, ως αυτόματοι πιλότοι τα τιμολόγια ρεύματος τραβούν την ανηφόρα για να θησαυρίζουν οι ιδιώτες παραγωγοί.
• Αγνοεί ότι υπάρχουν 9 μονάδες ιδιωτών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας οι οποίες παράγουν 3000 mw και αποπληρώνονται με εγγυημένες τιμές, δηλαδή χωρίς κανένα επιχειρηματικό ρίσκο, ανακτώντας το μεταβλητό κόστος συν 10%.
• Αγνοεί ότι η πλήρης απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς την παρέμβαση και τον έλεγχο του κράτους προκαλεί μπλακ άουτ όπως την Καλιφόρνια, την Ιταλία, Δανία, Σουηδία αλλά και στην Ελλάδα το 2004, ευτυχώς για λίγες ώρες.
• Αγνοεί ότι μέσω της ΔΕΗ το κράτος ασκεί κοινωνική πολιτική, αφού οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (άνεργοι, πολύτεκνοι, αγρότες κ.α.) έχουν ειδικό τιμολόγιο ρεύματος.
• Αγνοεί επίσης ότι η ΔΕΗ είναι η μόνη εγγύηση παροχής ρεύματος αλλά και τελευταίο καταφύγιο για τον έλληνα καταναλωτή, που σημαίνει ότι και να συμβεί ανά πάσα χρονική στιγμή πρέπει να δώσει ρεύμα στον καταναλωτή, σε αντίθεση με τους ανταγωνιστές της που δεν έχουν καμμία υποχρέωση και κανένα ρίσκο.
Δυστυχώς, όμως, προσπαθούν να παρουσιάζουν ως θέσφατο την ιδιωτικοποίηση των πάντων, λες και δεν γνωρίζουν ότι ο ιδιώτης ενδιαφέρεται μόνο για το εύκολο και άμεσο κέρδος χωρίς βεβαίως, να βάλει το χέρι του στην τσέπη.
Ξεχνά τα θαλασσοδάνεια των ιδιωτών που κατασπαταλήθηκαν χωρίς καμία ανάπτυξη. Ξεχνά προσφάτως την HELLAS POWER και ENERGA, οι οποίες ως πάροχοι της ηλεκτρικής ενέργειας, φέσωσαν τον ΑΔΜΗΕ και τη ΔΕΗ με 120 εκατομμύρια € αλλά και δεν απέδωσαν το χαράτσι στο κράτος !!!
Για ποιούς ιδιώτες και ποια απελευθερωμένη αγορά ομιλεί ο κ. ΣΑΜΑΡΑΣ και η τριτοκομματική κυβέρνηση που τους στηρίζει;
Υπήρχαν άραγε στα προεκλογικά προγράμματα της ΔΗΜ.ΑΡ και του ΠΑΣΟΚ η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ;
Άρα όλα γίνονται για το ντόπιο και ξένο κεφάλαιο, για την ενίσχυση της ασυδοσίας των αγορών που δημιούργησε το δόγμα της νεοφιλελεύθερης άποψης, το οποίο αν και καταπίπτει διεθνώς, τόσο η κυβέρνηση όσο και οι υποστηρικτές της εμμένουν θυμίζοντας το γνωστό “μόδα που ξεπεράστηκε και όμως κάποιοι επιμένουν”.
Γιατί άραγε αγνοούν το σκάνδαλο της ENRON στην Αμερική, τους σιδηρόδρομους στην Αγγλία, την Ολυμπιακή και το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος όπου δεν προέκυψε καμία ανάπτυξη, ενώ οι φίλοι τους οι γερμανοί χρωστούν πάνω από 500 εκατ. από την μη απόδοση του ΦΠΑ στο Ελληνικό δημόσιο για την χρήση του αεροδρομίου χωρίς να συγκινείται κανείς;
Είναι ή δεν είναι η απελευθέρωση των αγορών ψευδεπίγραφη που δημιουργεί καρτέλ όπως, στο γάλα, το πετρέλαιο, την ενέργεια αφού έχουμε κατακόρυφη αύξηση των τιμών, οι οποίες αποτελούν μια φενάκη για κάθε έλληνα καταναλωτή, αφού δεν υπάρχει “υγιής” ανταγωνισμός;
Γιατί η γερμανική και η Γαλλική εταιρεία ενέργειας είναι υπό κρατικό έλεγχο; Αυτοί είναι κουτόφραγκοι και το πολιτικό προσωπικό της χώρας μας “πανέξυπνο” με αποτέλεσμα να χρεοκοπήσουν την χωρά και να οδηγήσουν τον λαό της στον όλεθρο και στην καταστροφή;
Δηλώνουμε ότι θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις κατά της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, γιατί είναι περιουσία του ελληνικού λαού η οποία για πάνω από πενήντα χρόνια ήταν η ατμομηχανή ανάπτυξης του τόπου, ενώ δεν έκλεισε ο οικονομικός της κύκλος με τον εξηλεκτρισμό της χώρας, αλλά σίγουρα μπορεί να προσφέρει και σήμερα οικονομική ανάπτυξη και θέσεις εργασίας με την δημιουργία νέων μονάδων.
Δεν θα επιτρέψουμε τον ορυκτό μας πλούτο να τον βάλουν στο χέρι οι τροϊκανοί και μνημονιακοί της Ε.Ε.
Τέλος αξίζει να σημειώσουμε, ότι θα περιμέναμε από την νέα κυβέρνηση, αντί να προαναγγέλλει ιδιωτικοποιήσεις, να λοιδορεί την ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και να στοχοποιεί παράλληλα τον πρόεδρό της, θα ήταν ωφέλιμο για την χώρα και τους καταναλωτές να εξαγγείλει μια ενεργειακή πολιτική και να θεσπίσει ένα ωφέλιμο ενεργειακό σχεδιασμό για την χώρα προκειμένου να είναι αυτάρκης από καύσιμα και να μην έχει εξάρτηση από άλλες χώρες.
Επιπλέον, απαιτείται να σταματήσει τις αυθαιρεσίες της ΡΑΕ και την προσφάτως προκλητική ρύθμιση για το αλουμίνιο της ΕΛΛΑΔΟΣ να πληρώνει δηλαδή το βιομηχανικό ρεύμα στην ΔΕΗ με 42€ την mWβατόρα από 72€ που είναι το τιμολόγιο για όλη την βιομηχανία.
Επίσης, να πληρώσει τα 180 εκ.€ που χρωστά το δημόσιο στη ΔΕΗ, να καταργήσει τον φόρο κατανάλωσης στο μαζούτ και στο πετρέλαιο που στοιχίζει 150 εκ.€ στη ΔΕΗ, αλλά και να καταργήσει τον τρόπο της αποπληρωμής των ιδιωτών στην χοντρική αγορά της Η/Ε που κοστίζει 300 εκ.€ ετησίως στην ΔΕΗ.

Υ.Γ. Δυστυχώς για τους κρατούντες την εξουσία του τόπου επιβεβαιώνεται ο Γκράμσκι που ισχυριζόταν ότι «κρίση περνά ένας θεσμός όταν πεθαίνει το παλιό και δεν γεννιέται το καινούριο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News