Dei Energy News

Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

Πλήρης διάψευση από ΔΕΗ περί αδιαφανών συμβάσεων

Σε διάψευση ισχυρισμών των τελευταίων ημερών περί σύναψης «αμαρτωλών» συμβάσεων σχετικά με συντήρηση μηχανημάτων προχώρησε η ΔΕΗ.
Όπως επισημαίνει η επιχείρηση, οι συγκεκριμένες συμβάσεις αφορούν την ανάθεση με τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων στον κατασκευαστή των μηχανών, αφενός μεν της επίλυσης σοβαρότατων τεχνικών προβλημάτων που ανέκυψαν στις δύο βασικές μονάδες παραγωγής στη Σαντορίνη, αφετέρου δε της εξειδικευμένης συντήρησης επιλεγμένων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, κρίσιμων για την αδιάλειπτη και ασφαλή ηλεκτροδότηση επτά (7) συνολικά μη διασυνδεδεμένων νησιών (Σαντορίνης, Λέσβου, Πάρου, Σάμου, Σύρου, Καλύμνου και Καρπάθου).

Η ΔΕΗ αναφέρει ότι της εν λόγω ανάθεσης προηγήθηκε επίπονη αλλά επιτυχής οικονομική διαπραγμάτευση με τον κατασκευαστικό Οίκο, που είχε ως αποτέλεσμα την επίτευξη σημαντικότατων εκπτώσεων σε ποσοστά έως και 89% επί των τιμών τιμοκαταλόγου του Οίκου.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι οι αναθέσεις ομόφωνα εγκρίθηκαν από το αρμόδιο όργανο της Εταιρείας, αφού τηρήθηκαν πιστά και με τη μέγιστη διαφάνεια όλες οι σχετικές προβλέψεις του Κανονισμού Έργων, Προμηθειών και Υπηρεσιών της Επιχείρησης.

«Ιδιαίτερα επισημαίνεται το γεγονός ότι η πολιτική που ακολουθήθηκε την τελευταία τριετία από την Εταιρεία στο θέμα των συντηρήσεων των ηλεκτροπαραγωγών μονάδων στα μη διασυνδεδεμένα νησιά είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των δαπανών συντήρησης μεσοσταθμικά κατά 45% περίπου, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ομαλή και ασφαλή ηλεκτροδότησή τους», καταλήγει η ανακοίνωση της ΔΕΗ.


ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΕΠΙΜΑΧΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ...


Εισαγγελέας για τις σκανδαλώδεις συμβάσεις στη ΔΕΗ

Στο στόχαστρο του εισαγγελέα μπαίνουν οι καταγγελίες που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό HOT DOC, σύμφωνα με τις οποίες στο εσωτερικό της ΔΕΗ λειτουργεί κύκλωμα που λυμαίνεται εδώ και χρόνια το δημόσιο χρήμα, με αδιαφανείς και φωτογραφικούς διαγωνισμούς και απευθείας αναθέσεις. Την εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης έδωσε η προϊσταμένη της εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ελένη Ράικου.
Το δημοσίευμα εστιάζει σε δύο συγκεκριμένες συμβάσεις της Διεύθυνσης Παραγωγής Νησιών (ΔΠΑΝ) για την ανάθεση δύο έργων η οποία όπως αναφέρεται έγινε "με τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων χωρίς δημοσίευση
προκήρυξης". Το δε κόστος για τα δύο έργα υπολογίστηκε σε 1.706.625 και 1.157.148 εκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα. Ωστόσο, σύμφωνα με τη δημοσιογραφική έρευνα του περιοδικού, με βάση τις ανώτατες τιμές της αγοράς, το συνολικό τίμημα δεν θα έπρεπε να ξεπερνά σε καμία των περιπτώσεων το 1,8 εκατ. ευρώ και για τις δύο συμβάσεις.
Στο δημοσίευμα επίσης αναφέρεται ως εντυπωσιακό το γεγονός ότι το έργο διενεργήθηκε από τη ΔΠΑΝ και όχι από τη Διεύθυνση Υλικού και Προμηθειών Παραγωγής (ΔΥΠΠ) ή τη Γενική Διεύθυνση Παραγωγής, όπως συμβαίνει συνήθως για ποσά άνω των 100.000 ευρώ. Με τον τρόπο αυτό, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, οι ιθύνοντες της εν λόγω διεύθυνσης της υπηρεσίας πέτυχαν να δώσουν το έργο σε εταιρεία της αρεσκείας τους, φουσκώνοντας παράλληλα το τίμημα κατά το δοκούν.
Τέλος γίνεται αναφορά και στην αντίδραση της Διεύθυνσης Σχεδιασμού Απόδοσης και Ελέγχου της ΔΕΗ, για το έργο. Σε υπόμνημά της -γράφει το HOT DOC- αναφέρεται σε σοβαρές παρατυπίες και πρότεινε την αλλαγή πολιτικής στον τρόπο της ανάθεσης. Ωστόσο, κανείς από τους ιθύνοντες την έλαβε σοβαρά υπ' όψιν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News