Dei Energy News

Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

ΝΕΟΛΑΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ: Η ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΒΑΖΕΙ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΔΕΗ



Η Τρόικα απαιτεί μέχρι το τέλος του χρόνου να έχουν προετοιμαστεί οι διαδικασίες για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ και την πώληση των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος. Σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας «Έθνος», αυτές τις απαιτήσεις βάζουν οι δανειστές της χώρας προκειμένου να εκταμιευτούν οι επόμενες δόσεις, και περιλαμβάνονται στο σχέδιο του νέου επικαιροποιημένου μνημονίου, το οποίο σύντομα θα λάβει την τελική του μορφή. Το άρθρο, επίσης, αναφέρει ότι στο σκέλος που θα αφορά στην ηλεκτρική ενέργεια, η τρόικα καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει στο «σπάσιμο» της ΔΕΗ σε δύο κομμάτια.

Για την ακρίβεια, να δημιουργήσει ένα μικρό «καλάθι» με μείγμα μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και το οποίο θα αντιπροσωπεύει το 30% της σημερινής ΔΕΗ. Το εναπομείναν κομμάτι, η τρόικα ζητά να ιδιωτικοποιηθεί, δηλαδή να γίνει διαγωνισμός για την είσοδο στρατηγικού επενδυτή. Αυτονόητο είναι ότι και η «μικρή» ΔΕΗ, που θα περιλαμβάνει μονάδες παραγωγής που «καίνε» λιγνίτη, νερό και φυσικό αέριο θα πουληθεί.

Πέραν αυτής της απαίτησης, η Τρόικα ζητά και την πώληση των δικτύων της ΔΕΗ. Πιο συγκεκριμένα, ζητά να αποκρατικοποιηθεί ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), στα πρότυπα του Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ). Οι πιστωτές ζητούν ενεργό ρόλο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), δηλαδή να προχωρήσει εκείνη το όλο εγχείρημα της αποτίμησης των περιουσιακών στοιχείων της ΔΕΗ και την προετοιμασία της για τους διαγωνισμούς των αποκρατικοποιήσεων.

Οι συγκυβερνώντες πριν αποφασίσουν την όποια ιδιωτικοποίηση, ή με απλά λογια ξεπούλημα, κάλο είναι να σκεφθούν τι επιπτώσεις είχε η ιδιωτικοποίηση της ενέργειας και των δικτύων σε άλλες χώρες. Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση της Βουλγαρίας, όπου ο κόσμος βγήκε εξοργισμένος στους δρόμους διαμαρτυρόμενος για τους διπλασιασμούς των τιμολογίων μέσα σε λίγους μήνες. Ας σημειωθεί, ότι το ηλεκτρικό δίκτυο ανήκει σε δύο Τσέχικες και μία Αυστριακή εταιρεία.

Επίσης, πρίν λίγους μήνες στην Γερμανία (σύμφωνα με άρθρο της der Spiegel) μέλος του υπουργικού συμβουλίου πρότεινε την μερική κρατικοποίηση του ηλεκτρικού δικτύου. Ενδεχομένως, η Γερμανία θα ήταν σε καλύτερη θέση με ένα εθνικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, εν μέρει ή πλήρως κρατικοποιημένο, άποψη που έχει εκφρασθεί από ειδικούς στις επιχειρήσεις και στην πολιτική. Με ποιά λογική, όμως, ζητάνε από το ελληνικό κράτος να ιδιωτικοποιήσει την δημόσια παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, εφόσον και οι ίδιοι γνωρίζουν πως τα οφέλη δεν είναι ουσιαστικα; Είναι φανερό, ότι κάποιοι θέλουν να έχουν τον πλήρη έλεγχο στο τομέα Ενέργειας στη χώρα μας και όχι μόνο.

Η ενέργεια στην χώρα μας δεν πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί! Η Ελλάδα μπορεί να έχει ενεργειακή ανεξαρτησία! Η ΔΕΗ μπορεί να γίνει και πάλι από τις πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις στην Ευρώπη! Τα αποθέματα της χώρας σε λιγνίτη ξεπερνούν τα 3 δις τόνους, που μεταφράζεται σε αυτάρκεια για τα επόμενα 60 χρόνια! Επομένως η Ελλάδα μπορεί να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ενέργεια. Ο τρόπος είναι απλός: δημιουργώντας νέας τεχνολογίας λιγνιτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, τηρώντας και τις σχετικές οδηγίες της Ε.Ε. για τα όρια ρύπων, και σε συνδυασμό με ΑΠΕ που θα είναι υπό δημόσιο έλεγχο και όχι ιδιωτικές που θα απομυζούν τα χρήματα από την ΔΕΗ,τηρώντας την σχετική οδηγία για το μείγμα καυσίμου, όπως προβλέπεται στα πλαίσια των Ευρωπαϊκών Οδηγιών (2003/54/ΕΚ, 2009/72/ΕΚ).

Η ΔΕΗ πρέπει να παραμείνει δημόσια. Δεν πρέπει να παραδωθεί ο ενεργειακός έλεγχος της χώρας!

''Η Ηλεκτρικη Ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό στο οποίο θα πρέπει όλοι οι Ελληνες να έχουν πρόσβαση και όχι προϊόν για να πλουτίζουν οι επιτήδειοι επιχειρηματίες.''



Τομέας Ενέργειας
Χαράλαμπος Κατσαλάς
Παύλος Γρηγοριάδης

2 σχόλια:

  1. Από την αρχή είχαμε επισημάνει τις επαφές και τους δεσμούς του νέου καιροσκοπικού μορφώματος με το κόμμα του Καμμένου.

    Τα αρραβωνιάσματα έγιναν και επισήμως.

    Δεν προκαλεί καμία έκπληξη το γεγονός. Όχι επειδή από την αρχή οι «ηρωικοί» τυχοδιώκτες του ΛΑ.Ο.Σ. σηματοδοτούσαν προς τα πού θα έπλεε η κατασκευή του «Πατριωτικού Κέντρου», αλλά και διότι το κόμμα του Καμμένου αποτελεί την ΑΠΟΘΗΚΗ κάθε αποτυχημένου καιροσκόπου: Μνημονιακού μέχρι χθες και αντιμνημονιακού σήμερα…

    Αυτός ο αρραβώνας περισσότερο γελοιοποιεί τον Καμμένο παρά τα ναυάγια του ΛΑ.Ο.Σ. Γιατί αποτελεί κορύφωση του πολιτικού αμοραλισμού και του πολιτικάντικου καιροσκοπισμού να «αρραβωνιάζεται» κάποιος, «ηρωικός αντιμνημονιακός» (Καμμένος), με τα περιττώματα του ΛΑ.Ο.Σ. που συμμετείχαν στην Παπαδήμια κυβέρνηση και έρχονται τώρα που το κόμματος διαλύθηκε να το παίξουν «αντιμνημονιακοί» και «πατριώτες»…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τίποτα δεν μας εκπλήσσει γύρω από το «θίασο» των «Ανεξάρτητων Ελλήνων».

      Από την πρώτη στιγμή είχαμε δείξει, με επιχειρηματολογία πολιτικά τεκμηριωμένη, ότι το κόμμα του Καμμένου ήταν ένα καιροσκοπικό και άκρως τυχοδιωκτικό συνονθύλευμα…

      Είχαμε υπογραμμίσει ιδιαίτερα ότι αργά ή γρήγορα θα μετατραπεί σε αρένα εσωτερικών αλληλοσπαραγμών και θα γίνει βορά του γελοίου.

      Τώρα βρισκόμαστε μπροστά σε νέα επεισόδια πολιτικού αμοραλισμού και απαστράπτουσας γελοιότητας.

      Το «Άρμα Πολιτών» του Δημαρά, μέσω του Σωτήρη Στανωτά (εκπρόσωπος Τύπου) κατέθεσε αναφορά στον οικονομικό εισαγγελέα με την οποία ζητείται η.. διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών του κόμματος των ΑΝΕλ για τη μη τήρηση ως τώρα της συνεργασίας των δύο κομμάτων και τη μη απόδοση 225.000 ευρώ στο Αρμα Πολιτών, όπως είχε συμφωνηθεί.

      Διαβάστε λεπτομέρειες ΕΔΩ:
      http://www.inews.gr/115/dimaras-kammenos-sta-machairia-gia-250-chiliades-evro.htm

      Κατόπιν βγαίνει ο Δημαράς και «αδειάζει» τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματός του:

      «Ουδέποτε υπήρξε οικονομική συμφωνία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Η συμφωνία ήταν και είναι πολιτική»!!!

      Και το παίζει (ο Δημαράς) …Κινέζος: ότι δεν γνώριζε τίποτα και ο Στανωτάς ενήργησε μόνος του!!!

      Λεπτομέρειες αυτών των αστειοτήτων διαβάστε ΕΔΩ:
      http://www.inews.gr/0/asteiotites-dimara-gia-ti-chtesini-mas-apokalypsi-de-xero-den-eida-den-akousa.htm

      Αυτά ξεπερνούν πλέον και τα όρια της ιλαροτραγωδίας των τυχοδιωκτών παλιάτσων…

      Πρώτον: Οι πολιτικές συμφωνίες σε καιροσκοπικά συνονθυλεύματα συνεπάγονται ΑΥΤΟΜΑΤΩΣ και «μοιρασιές» από την πίτα των κρατικών επιχορηγήσεων.

      Επ’ αυτού σιγή ιχθύος από τους «συνεταίρους».

      Δεύτερον: Ένας εκπρόσωπος Τύπου ΟΥΔΕΠΟΤΕ θα έπαιρνε από μόνος του τέτοια πρωτοβουλία. Αυτά είναι φτηνές δικαιολογίες του Δημαρά, οι οποίες φωτίζουν όχι μόνο την καιροσκοπική του αθλιότητα, αλλά και την τυχοδιωκτική του δειλία και ανανδρία: Ρίχνει τα βάρη στον εκπρόσωπο Τύπου, στο δικό του άνθρωπο.

      Και οι πλέον ηλίθιοι αντιλαμβάνονται ότι ο Σωτήρης Στανωτάς δεν ενήργησε μόνος του.

      Εξάλλου όσοι γνωρίζουν το Στανωτά (όπως εμείς) ξέρουν ότι ο Σωτήρης Στανωτάς δεν ενεργεί ΠΟΤΕ μπαμπέσικα, πίσω από τις πλάτες κανενός, πόσο μάλλον πίσω από τις πλάτες του Δημαρά που του προσέφερε ΧΩΡΙΣ ΜΙΣΘΟ τις υπηρεσίες του…

      Τέτοια, λοιπόν, άθλια και φαιδρά καραγκιοζιλίκια στο «θίασο» των «Ανεξάρτητων Ελλήνων»…

      Σίγουρα το σήριαλ θα έχει και συνέχεια…

      Διαγραφή

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News