Dei Energy News

Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

ΑΔΜΗΕ: Μικρή ανάσα ρευστότητας 50 εκ. ευρώ σε ιδιώτες…


Προσωρινή ανακούφιση στο πρόβλημα ρευστότητας που
αντιμετωπίζουν θα πάρουν οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί όταν εντός των ημερών, ίσως και σήμερα, ο ΑΔΜΗΕ καταβάλλει στους λογαριασμούς τους ποσά συνολικού ύψους 50 εκ. ευρώ, που αφορούν ληξιπρόθεσμες οφειλές των δύο τελευταίων μηνών.
Το ποσό αυτό αποτελεί μέρος μιας συνολικής ληξιπρόθεσμης οφειλής του ΑΔΜΗΕ προς τους ιδιώτες που ξεπερνά κατά πολύ τα 100 εκ. ευρώ, με πηγές του διαχειριστή να αναφέρουν ότι πιθανώς μέσα στην επόμενη εβδομάδα να καταβάλλει προς τους ιδιώτες θερμικούς επιπλέον 30 εκ. ευρώ.
Το θέμα της ρευστότητας της αγοράς ηλεκτρισμού συζητήθηκε για μια ακόμη φορά εκτενώς χθες σε ευρεία σύσκεψη που έγινε στο ΥΠΕΚΑ, υπό τον υφυπουργό Ασημάκη Παπαγεωργίου με τη συμμετοχή του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΠΑ Χάρη Σαχίνη, του προέδρου του ΕΣΑΗ Αναστάσιου Καλλιτσάντση, του προέδρου της ΡΑΕ Νίκου Βασιλάκου, των διαχειριστών της αγοράς ΑΔΜΗΕ και ΛΑΓΗΕ, κ.ά.
Αυτό που προέκυψε από τη σύσκεψη είναι ότι τα τελευταία στοιχεία δείχνουν μια σταθεροποίηση του ελλείμματος της αγοράς στα 500 εκ. ευρώ, αλλά ότι σε κάθε περίπτωση απαιτούνται μόνιμα μέτρα όπως για παράδειγμα να μειωθεί σημαντικά η ..
συνεχώς αυξανόμενη «τρύπα» του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ που τροφοδοτεί σταθερά το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ, ο οποίος με τη σειρά του αδυνατεί να πληρώσει τους ιδιώτες παραγωγούς, κ.ο.κ.  Στο πλαίσιο αυτό, έγινε και αναφορά, όχι όμως εκτενής, στα μέτρα που ετοιμάζεται να πάρει η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ σχετικά με τις ΑΠΕ με έμφαση το μέτωπο των εγγυημένων τιμών των φωτοβολταικών.
Το δάνειο της ΕΤΕπ σε ΔΕΗ
Σημαντική αλλά βέβαια πρόσκαιρη, ένεση ρευστότητας στην αγορά ηλεκτρισμού αναμένεται να δώσει η ολοκλήρωση μέσα στην επόμενη εβδομάδα της καταβολής του δανείου από την ΕΤΕπ η ΔΕΗ, και το οποίο θα διοχετεύσει σε όλους όσους χρωστά.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ΕΤΕπ πρόκειται να επισπεύσει την εκταμίευση της 2ης δόσης του εγκεκριμένου δανείου προς τη ΔΕΗ καταβάλλοντάς μέσα στην επόμενη εβδομάδα (αντί για το Μάιο του αρχικού σχεδίου) ποσό 250 εκ. ευρώ. Ταυτόχρονα η Γενική Γραμματεία του υπουργείου Οικονομικών προωθεί την ένταξη ποσού 77 εκατ. ευρώ στις ανεξόφλητες οφειλές του Δημοσίου για να πληρωθεί η ΔΕΗ έναντι αντίστοιχου ύψους οφειλών από απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος.
Όσο γρηγορότερα φτάσουν αυτά τα 327 εκατ. ευρώ στα ταμεία της ΔΕΗ, τόσο πιο γρήγορα θα διοχετευθούν στην αγορά ηλεκτρισμού, όπου επικρατεί «στάση πληρωμών» η οποία καταλήγει στη ΔΕΠΑ με ένα συνεχώς διογκούμενο χρέος που έχει ξεπεράσει τα 400 εκατ. ευρώ.
Και πάλι ωστόσο η αναμενόμενη αυτή «ένεση» ρευστότητας δεν θα είναι παρά προσωρινή ανάσα στην αγορά, όπως όλες εκείνες που έχουν δοθεί μέσω δανείων και πρόσκαιρων μέτρων τον τελευταίο ενάμισι χρόνο.

Οριστικές λύσεις
Όσο όμως, η τρύπα των ΑΠΕ παραμένει ανοικτή, και δεν αντιμετωπίζεται με μόνιμα μέτρα, η κατάσταση στο σύνολο της αγοράς ηλεκτρισμού θα παραμένει έκρυθμη.

Το θέμα της ρευστότητας στην αγορά έχει πάρει τους τελευταίους μήνες νέες διαστάσεις, μετά από τη δημοσιοποίηση των στοιχείων του ΛΑΓΗΕ για το έλλειμμά του, παράλληλα με τις προβλέψεις του για το που αυτό θα φτάσει στο τέλος του έτους και το 2014. Οι εκτιμήσεις μιλούν για συνολικό έλλειμμα 640 εκ. ευρώ στο τέλος του 2013 και 1,3 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014 έναντι αρχικού υπολογισμού 900 εκ. ευρώ...

 http://www.energypress.gr/news/reuma

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News