Dei Energy News

Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Αιχμές για τον ΑΔΜΗΕ από τον υπεύθυνο συμμόρφωσης


http://www.energypress.gr/

Αιχμές για τον τρόπο με τον οποίο επιχειρούνται αλλαγές στη
σύνθεση του Εποπτικού Συμβουλίου του ΑΔΜΗΕ (Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας), αφήνει στην ετήσια έκθεσή του ο Υπεύθυνος Συμμόρφωσης Αλβέρτος Μαΐσης. (Μπορείτε να βρείτε ολόκληρη την έκθεση στην αριστερή στήλη του θέματος). Πρακτικά ο Υπεύθυνος Συμμόρφωσης αμφισβητεί την εμπειρία των τεσσάρων μελών του εποπτικού συμβουλίου του ΑΔΜΗΕ τα οποία πρότεινε η ΔΕΗ.
Όπως επισημαίνει στην έκθεση ο κ. Μαΐσης, πρόσφατα η ΔΕΗ ζήτησε από τα μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου που η ίδια έχει διορίσει να παραιτηθούν και πρότεινε σε αντικατάστασή τους τέσσερα άλλα μέλη. Για τα άτομα αυτά και ένα ακόμη που πρότεινε το ΥΠΕΚΑ για μια θέση που ήταν κενή, η ΡΑΕ γνωμάτευσε θετικά για την ανεξαρτησία τους σύμφωνα με το νόμο. Να υπενθυμίσουμε ότι ο ΑΔΜΗΕ είναι 100% θυγατρική της ΔΕΗ. Ωστόσο λειτουργεί πλέον υπό καθεστώς λειτουργικής ανεξαρτησίας έναντι της μητρικής. Η ανεξαρτησία του ΑΔΜΗΕ πιστοποιείται από την Ρυθμιστική Αρχή ενέργειας και την Κομισιόν. Αυτό γίνεται προκειμένου να διασφαλίζεται ίση και χωρίς διακρίσεις μεταχείριση όλων όσοι μετέχουν στην αγορά ηλεκτρισμού, με άλλα λόγια παραγωγών και χρηστών δικτύου. Αυτόν τον σκοπό άλλωστε εξυπηρέτησε θέσπιση επιπλέον οργάνων, όπως του Εποπτικού Συμβουλίου και του Υπεύθυνου Συμμόρφωσης, ο οποίος ορίζεται από το Εποπτικό Συμβούλιο και βρίσκεται εκτός διοικητικής ιεραρχίας.
Στην έκθεσή του, ο κ. Μαΐσης τονίζει πως "η ΡΑΕ κάλεσε το μέτοχο (ΔΕΗ) να τεκμηριώσει την καταλληλότητά τους από πλευράς εμπειρίας στο τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας. Για τα σημερινά μέλη η ΡΑΕ δεν είχε ζητήσει παρόμοια τεκμηρίωση από το μέτοχο, καθώς έγκριση από τη ΡΑΕ θεωρήθηκε ότι καλύπτει όλες τις απαιτήσεις του νόμου. Ο νόμος δεν ορίζει ποιος ελέγχει την επαγγελματική επάρκεια των μελών, όμως, σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις του νόμου, είναι αυτονόητο ότι η ΡΑΕ είναι η πλέον αρμόδια για τον έλεγχο αυτό. Από πλευράς Υπευθύνου Συμμόρφωσης ο έλεγχος θα διενεργηθεί όταν το νέο Συμβούλιο συσταθεί".
Όπως αναφέρει ο Μ. Καϊταντζίδης σε άρθρο του στο Euro2day, από τα παραπάνω επιβεβαιώνεται η πληροφορία για μεθοδεύσεις, στις οποίες συμμετέχει και η ΔΕΗ με τελικό στόχο την αλλαγή της διοίκησης του ΑΔΜΗΕ. Αυτό θα γίνει με την αλλαγή των μελών του Εποπτικού Συμβουλίου το οποίο και διορίζει τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου.
Το θέμα είναι ότι ο Νόμος 4001 του 2011 και ο κανονισμός λειτουργίας του Εποπτικού Συμβουλίου, ορίζουν σαφώς ότι τα μέλη του, εκτός από την ανεξαρτησία έναντι της ΔΕΗ, θα πρέπει να έχουν αποδεδειγμένα εμπειρία στα θέματα ηλεκτρικής ενέργειας και γενικότερα στο αντικείμενο του ΑΔΜΗΕ που είναι η διαχείριση δικτύων.
Η ΡΑΕ στην απόφαση της 13 Μαρτίου με την οποία εγκρίνει την τοποθέτηση των νέων μελών του Εποπτικού, ζητά από τη ΔΕΗ να «τεκμηριώσει εγγράφως την ύπαρξη εξειδικευμένης εμπειρίας στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας στα πρόσωπα των μελών του εποπτικού συμβουλίου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News