Dei Energy News

Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί: Η ΔΕΗ προσπαθεί να μας "κλείσει"

Του Χάρη Φλουδόπουλου 

 Σοβαρές καταγγελίες σε συνέχεια της προσφυγής που έκανε ο
ΕΣΑΗ στην Επιτροπή Ανταγωνισμού σε βάρος της ΔΕΗ, περιλαμβάνει επιστολή που έστειλε σήμερα ο πρόεδρος του συνδέσμου των ανεξάρτητων ηλεκτροπαραγωγών Αναστάσιος Καλλιτσάντσης στον υφυπουργό περιβάλλοντος Μάκη Παπαγεωργίου. 
 Ο πρόεδρος του ΕΣΑΗ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η ΔΕΗ προσπαθεί να επιβάλει την επιλεκτική εφαρμογή της μείωσης του περιθωρίου του μηχανισμού ανάκτησης μεταβλητού κόστους, χωρίς να εφαρμόζονται και τα υπόλοιπα μέτρα εξορθολογισμού της αγοράς που αφορούν την ίδια. Θυμίζουμε ότι ο μηχανισμός (cost recovery) αποτελεί ένα προσωρινό μέτρο το οποίο έχει υιοθετηθεί ενόψει της ολοκλήρωσης της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, που περιλαμβάνει και μια σειρά από μέτρα που αφορούν στην ίδια τη ΔΕΗ. 
Έτσι για παράδειγμα ενώ προωθείται η μείωση της αποζημίωσης για τους ιδιώτες, η ΔΕΗ δεν έχει εφαρμόσει την υποχρέωση που έχει να αποσύρει τις παλιές και αντιπαραγωγικές μονάδες της που ουσιαστικά έχουν παύσει ν α λειτουργούν εμπορικά από το 2011 (Λαύριο 1 & 2, Αλιβέρι 3 & 4 και Άγιος Γεώργιος 8 & 9) καθώς και μονάδες, που σύμφωνα με τις δεσμεύσεις τόσο της ΔΕΗ όσο και του Ελληνικού Κράτους, θα έπρεπε να έχουν αποσυρθεί από το 2012 (Πτολεμαΐδα 2 και Λίπτολ). Με τον τρόπο αυτό αναφέρει ο πρόεδρος του ΕΣΑΗ εισπράττει αποζημιώσεις (ΑΔΙ) για μονάδες που δε θα έπρεπε να μετέχουν στην αγορά. 
 Ο κ. Καλλιτσάντσης μάλιστα δε διστάζει να κάνει λόγο για προφανή «πρόθεση «διευκόλυνσης» της δεσπόζουσας επιχείρησης στην φανερή πλέον προσπάθεια εξάλειψης κάθε ανταγωνισμού με...
αθέμιτες πρακτικές». Ο ίδιος αναφέρεται επίσης και σε δύο άλλα ζητήματα όπως στο γεγονός ότι η ΔΕΗ εισπράττει μεγαλύτερα ποσά (ΑΔΙ) για μονάδες που δε λειτουργούν σε πλήρη ισχύ, κάτι που ισχύει τόσο για τις λιγνιτικές της μονάδες αλλά και για τις υδροηλεκτρικές. 
 Ο πρόεδρος του ΕΣΑΗ αναφέρει ότι η μονομερής εφαρμογή του περιορισμού του περιθωρίου του μηχανισμού ανάκτησης μεταβλητού κόστους αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των κανόνων ίσης μεταχείρισης εάν δεν συμβεί ταυτόχρονα με κατάλληλη αναπροσαρμογή και εξορθολογισμό του μηχανισμού των ΑΔΙ. Καταλήγοντας ο κ. Καλλιτσάντσης κάνει λόγο για μια σειρά από μεθοδεύσεις που έχουν ως στόχο τον εξοβελισμό του ανταγωνισμού που συνεπικουρούνται από το δραματικό περιορισμό της ρευστότητας που έχουν δημιουργήσει καταχρηστικές συμπεριφορές της ΔΕΗ στις εταιρείες μέλη του ΕΣΑΗ. Οι μεθοδεύσεις αυτές, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΣΑΗ «καθιστούν άμεσο τον κίνδυνο πρόκλησης μη αναστρέψιμων και καταστροφικών συνεπειών για την Ελληνική αγορά ηλεκτρισμού» και ως εκ τούτου ζητείται η άμεση εφαρμογή της συνολικής δέσμης προτάσεων για την αναδιοργάνωση της αγοράς όπως έχουν προταθεί από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. 

Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News