Dei Energy News

Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Έφτασαν τις 180.000 οι αιτήσεις για ΚΟΤ, ουρές για διακανονισμούς

Στα γραφεία της ΔΕΗ για να διακανονίσουν τις οφειλές τους και
για να ενταχθούν στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, συρρέουν κατά χιλιάδες οι καταναλωτές, όπως μαρτυρούν οι καθημερινές ουρές που σχηματίζονται στο κατάστημα της οδού Αριστείδου, στο κέντρο της Αθήνας.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι αιτήσεις για ένταξη στο ΚΟΤ, που προσφέρει έκπτωση έως και 42% έναντι των βασικών τιμολογίων της ΔΕΗ, έχουν εκτιναχθεί, και φτάνουν σήμερα τις 180.000.
Με βάση τα στοιχεία της ΔΕΗ, κάθε μήνα οι αποκοπές ρεύματος φτάνουν τις 30.000 (μεγάλο ποσοστό επανασυνδέεται τις επόμενες ημέρες), ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές νοικοκυριών και επιχειρήσεων ανέρχονται πλέον σε 1,3 δισ. ευρώ και οι διακανονισμοί τον αριθμό των 700.000.
Ο προβληματισμός των αρμοδίων είναι τι θα συμβεί με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές όταν θα έρθουν και οι επόμενες δόσεις αυξήσεων στα τιμολόγια. Τα καλά νέα για τους καταναλωτές είναι ότι καταβάλλεται προσπάθεια από το ΥΠΕΚΑ οι αυξήσεις να είναι μικρότερες των αρχικών σχεδιασμών, κάτω δηλαδή από 4% έκαστη. Κι αυτό καθώς από την αρχή του έτους οι τιμές τόσο των δικαιωμάτων ρύπων όσο και της ΟΤΣ, έχουν καταρρεύσει.
Ευάλωτοι καταναλωτές
Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που υπέγραψε προ ημερών ο υφυπ. ΠΕΚΑ Ασ. Παπαγεωργίου, κατ’ εφαρμογή των προτάσεων της ΡΑΕ, οι προμηθευτές ρεύματος οφείλουν να παρέχουν τη δυνατότητα στους ευάλωτους οικιακούς πελάτες τμηματικής και άτοκης εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους. Κάθε μηνιαία δόση δεν μπορεί να υπερβαίνει το 50% της αντίστοιχης μηνιαίας δαπάνης για την ηλεκτρική ενέργεια του οικιακού πελάτη.
Παράλληλα δεν επιτρέπεται η διακοπή ρεύματος σε ευάλωτους οικιακούς πελάτες, λόγω ανεξόφλητων λογαριασμών κατανάλωσης, κατά το χρονικό διάστημα από Νοέμβριο έως και Μάρτιο, καθώς και τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.

http://www.energypress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News