Dei Energy News

Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Siemens: «Κοιτάμε έργα ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΑΠΕ αλλά και στα πετρέλαια»

Το ενδιαφέρον της Siemens Ελλάδος για την ελληνική αγορά
ενέργειας με έμφαση στα δίκτυα, τις αναβαθμίσεις μονάδων της ΔΕΗ και τις ΑΠΕ υπογράμμισαν στο πλαίσιο δημοσιογραφικής ενημέρωσης στελέχη της εν Ελλάδι θυγατρικής του γερμανικού ομίλου. 
Όπως είπαν, η εταιρεία αναμένει ότι το περιβάλλον της ελληνικής αγοράς θα παρουσιάσει σημεία βελτίωσης και φυσικά ευκαιρίες για νέες δραστηριότητες και πωλήσεις. 
Οι περισσότερες ευκαιρίες πάντως αναμένεται να εμφανιστούν στο κομμάτι των διασυνδέσεων, στο επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ για τις παλιές μονάδες λιγνίτη, καθώς και στην αιολική ενέργεια, εφόσον ξεκαθαρίσει το τοπίο της αγοράς. 
Ο τζίρος του ενεργειακού κομματιού της Siemens κυμαίνεται στα 40 με 45 εκατ. ευρώ αντιπροσωπεύοντας το 20 – 25% των συνολικών πωλήσεων της Siemens Ελλάδος που επίσης δραστηριοποιείται στη χώρα μας στους τομείς της βιομηχανίας, των υποδομών και αστικών κέντρων , της ενέργειας και της υγείας. 
Σημειώνεται ότι στον τομέα ενέργειας η Siemens Ελλάδος έχει στην ευθύνη της τόσο την ελληνική αγορά όσο και για τις αγορές της Κύπρου, της Αλβανίας και των Σκοπίων. Πάντως οι πωλήσεις του τομέα αφορούν σε ένα ποσοστό της τάξης του 10% στο δημόσιο (ΔΕΗ) ενώ ο υπόλοιπος τζίρος προέρχεται από τον ιδιωτικό τομέα και το εξωτερικό. 
Η εταιρεία έφερε σε πέρας έργα όπως εργολαβίες στο νέο διυλιστήριο των ΕΛΠΕ στην Ελευσίνα, το πρώτο μεγάλο πιλοτικό αιολικό πάρκο στα Σκόπια (41 εκατ. ευρώ), ενώ είχε συνεργασίες με ελληνικές ιδιωτικές εταιρείες στο εξωτερικό: με την Τέρνα Ενεργειακή στα αιολικά πάρκα στις ΗΠΑ και με τη ΜΕΤΚΑ στο μεγάλο θερμικό εργοστάσιο φυσικού αερίου στο Denizli (Τουρκία). 
Όσο για τις προσδοκίες για νέα έργα, ήδη η εταιρεία έχει στρέψει το ενδιαφέρον της στο project της διασύνδεσης των Κυκλάδων, ο διαγωνισμός του οποίου επαναπροκηρύσσεται από τον ΑΔΜΗΕ. Το έργο στη νέα προκήρυξη έχει σπάσει σε κομμάτια και η Siemens ενδιαφέρεται για την εργολαβία που αφορά στους υποσταθμούς, με κόστος 55 εκατ. ευρώ. 
Στον πρώτο διαγωνισμό η εταιρεία κατέβηκε σε κοινοπραξία με τις Nexans & Prysmian, ενώ πλέον με τη νέα μορφή θα διεκδικήσει το έργο αυτόνομα. Θα ακολουθήσει βεβαίως και η διασύνδεση της Κρήτης για την οποία επίσης ενδιαφέρεται η Siemens που στα δίκτυα να δραστηριοποιείται με λύσεις στο των υποσταθμών. Στα θερμικά και στα υδροηλεκτρικά η εταιρεία παρακολουθεί στενά το επενδυτικό πρόγραμμα συντηρήσεων και αναβαθμίσεων της ΔΕΗ ενώ στα αιολικά περιμένει να ξεκαθαρίσει το σκηνικό της αγοράς των ΑΠΕ. 
Πάντως τα στελέχη της εταιρείας ποντάρουν στο γεγονός ότι πακέτο με τον εξοπλισμό turn key, η Siemens προσφέρει λύσεις χρηματοδότησης. 
Τέλος σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα η εταιρεία αναμένει κινητικότητα σε δύο ακόμη τομείς τα υπεράκτια αιολικά αλλά και στην έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων. Στα off shore αιολικά η Siemens θεωρείται ηγέτιδα δύναμη της αγοράς και έχει ήδη συνεργασία με ομίλους που έχουν άδειες ή αιτήσεις, ενώ στην Ε&Π ΥΑ η εταιρεία προσφέρει λύσεις ηλεκτροδότησης θαλάσσιων πλατφορμών, περιμένοντας ότι θα υπάρξει ανάπτυξη του κλάδου και στην Ελλάδα.

http://www.energypress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News