Dei Energy News

Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Πόσο επιβαρύνουν τον λογαριασμό της ΔΕΗ οι... κλειστές συσκευές

www.zougla.gr
Ξέρετε πως ένας λογαριασμός 170 ευρώ σε ηλεκτρικό ρεύμα, για
το ίδιο σπίτι μπορεί να γίνει 140-150 ευρώ με το πάτημα μερικών ...ξεχασμένων κουμπιών των ηλεκτρικών σας συσκευών; 
 Πρόκειται για το λεγόμενο «ρεύμα-φάντασμα» από το οποίο με λίγη προσοχή μπορούμε να απαλλαγούμε. 
 Μπορεί να γίνει εξοικονόμηση πάνω από 30 ευρώ το μήνα στο λογαριασμό της ΔΕΗ, αν κλείσουμε τις ηλεκτρικές συσκευές που συνήθως αφήνουμε σε αναμονή. 
 Αφήνοντας σε αναμονή την τηλεόραση, το κομπιούτερ, την κουζίνα, το στερεοφωνικό, το air-condition, το πλυντήριο, ή οποιαδήποτε είδους ηλεκτρική συσκευή στο σπίτι, συνεχίζουμε να καταναλώνουμε σύμφωνα με τη ΔΕΗ, ηλεκτρικό ρεύμα χωρίς να το γνωρίζουμε. 
 Οι ηλεκτρικές συσκευές απορροφούν ηλεκτρικό ρεύμα όταν... βρίσκονται σε ανάπαυση, ενώ εμείς θα μπορούσαμε να κερδίσουμε πολλά ευρώ το μήνα από τον τελικό λογαριασμό της ΔΕΗ, αν απλώς τις αποσυνδέαμε από την πρίζα ή κλείναμε το διακόπτη τελείως, να μην τις αφήναμε δηλαδή σε κατάσταση αναμονής, κάτι που γίνεται συστηματικά σε όλα τα σπίτια και τις επιχειρήσεις χωρίς να συνειδητοποιούμε την επιβάρυνση που προσθέτουμε μόνοι μας στην τσέπη μας. 
 Σκεφτείτε ότι μόνο 17 ευρώ το μήνα μπορούμε να εξοικονομήσουμε αν αντί να κλείνουμε την τηλεόραση με το τηλεχειριστήριο την κλείνουμε από το διακόπτη της πρίζας, σύμφωνα με σχετική έρευνα το ΟΟΣΑ. 
Υπολογίζεται ότι στη χώρα μας ξοδεύονται 45 εκ. ευρώ το χρόνο επειδή δεν κλείνουμε τις συσκευές από την κεντρική πρίζα και τις αφήνουμε σε αναμονή 45 εκ. ευρώ σε περίοδο κρίσης. Οικονομία στο ηλεκτρικό ρεύμα όμως και άρα μικρότερο λογαριασμό της ΔΕΗ, μπορούμε να έχουμε και όταν προσέξουμε ένα - δυο πραγματάκια στη χρήση των ηλεκτρικών συσκευών. 
 Όπως επί παραδείγματι, όταν χρησιμοποιούμε το μάτι της κουζίνας με μικρότερο σκεύος από αυτό που ταιριάζει, εκεί έχουμε απώλεια μέχρι και 30% σε ηλεκτρικό ρεύμα. Οικονομία μέχρι 50% κάνουμε και όταν για ζεστό νερό χρησιμοποιούμε όχι τον ηλεκτρικό το βράδυ, αλλά τον ηλιακό θερμοσίφωνα την ημέρα, ή αντικαταστήσουμε με λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας τους συμβατούς λαμπτήρες. 
 Τέλος καλό θα ήταν να χρησιμοποιούμε τα οικονομικά προγράμματα στο πλυντήριο του σπιτιού μας, ή αν μπορούμε να αντικαταστήσουμε το παλιό μας ψυγείο με νέο Α ενεργειακής κλάσης με εξακριβωμένα πολύ μικρότερη κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος. 

 Ρεπορτάζ: Νίκος Τσιαμτσίκας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News