Dei Energy News

Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Δεν υπογράφουν με τη ΔΕΗ οι βιομηχανίες Μέσης Τάσης


Μεγάλο μέρος από τις 60 βιομηχανικές επιχειρήσεις που
ηλεκτροδοτούνται από τη Μέση Τάση και έχουν κατανάλωση πάνω από 13 Γιγαβατώρες το χρόνο, συνεπώς μπορούν να αξιοποιήσουν τις εκπτώσεις (γύρω στο 15%) που αποφάσισε η ΔΕΗ τον Αύγουστο, δεν έχει ανταποκριθεί, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, και δεν έχει προσέλθει για να υπογράψει Σύμβαση Προμήθειας.
Για την ακρίβεια, σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το energypress, έχουν διαπραγματευθεί με τη ΔΕΗ και έχουν υπογράψει, κυρίως βιομηχανίες που δεν έχουν κατανάλωση πολύ υψηλότερη από το πλαφόν των 13 Γιγαβατωρών το χρόνο. Αντίθετα, διστακτικές εμφανίζονται οι πολύ ενεργοβόρες.
Εκτιμήσεις αρμόδιων παραγόντων αναφέρουν ότι ο βασικός λόγος για τον οποίο δεν προσέρχονται οι βιομηχανίες είναι ότι δεν θέλουν να αποδεχθούν την πολιτική που εφαρμόζει η ΔΕΗ σχετικά με τη χρέωση των ρύπων. Διεκδικούν δύο πράγματα: Πρώτον, να μην μετακυλύει  η ΔΕΗ το 100% του κόστους που έχει από τη αγορά των δικαιωμάτων ρύπων, αλλά ένα κλάσμα τους σύμφωνα με την κατεύθυνση που έχει δώσει και η ΡΑΕ. Δεύτερον, να μην κατανέμει η ΔΕΗ οριζόντια σε όλους τους καταναλωτές τα κόστη των ρύπων, αλλά να υπάρχει χρέωση ενός τύπου «βιομηχανικών ρύπων», χαμηλότερου δηλαδή ύψους, όπως υπάρχουν «βιομηχανικά τιμολόγια» χαμηλότερου ύψους από τα οικιακά.
Τα χαμηλότερα τιμολόγια της ΔΕΗ είναι αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2013 και αφορούν τη διετία 2013 – 2014. Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με πληροφορίες, οι βιομηχανίες διεκδικούν και τα εξής: Πρώτον, επέκταση της αναδρομικότητας των νέων τιμολογίων ώστε να ξεκινούν από την 1η Φεβρουαρίου του 2012, όταν και επιβλήθηκε από τη ΔΕΗ η αύξηση 20%. Δεύτερον, να περάσει στα τιμολόγια του 2014 μεγαλύτερη έκπτωση, με βάση το όφελος που θα έχει η ΔΕΗ από την αναδιάρθρωση της χονδρεμπορικής αγοράς (ΑΔΙ, και cost recovery) το οποίο υπολογίζεται συνολικά στα 100 εκατ. ευρώ.
Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι η καταληκτική ημερομηνία για την υπογραφή των Συμβάσεων Προμήθειας είναι η 31η Οκτωβρίου. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι τότε θα πρέπει κάθε μία από τις επιχειρήσεις που βρίσκονται στη συγκεκριμένη κατηγορία κατανάλωσης, να έχει επιλέξει το τιμολόγιο που της ταιριάζει, να έχει κάνει πιθανόν τη διαπραγμάτευσή της και να έχει καταλήξει. Από την πλευρά της ΔΕΗ αφήνεται να διαρρεύσει ότι η επιχείρηση έχει κάνει ότι ήταν δυνατόν για να ελαφρύνει το κόστος, πράγμα που σημαίνει ότι όποιος δεν προσέλθει να υπογράψει θα βρεθεί αντιμέτωπος με καταγγελία και διακοπή της ηλεκτροδότησής του.

 http://www.energypress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News