Dei Energy News

Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Εκταμιεύθηκαν τα δάνεια του "Παρακαταθηκών" στην ενεργειακή αγορά

Κεφάλαια ύψους 130 εκατ. ευρώ  και 100 εκατ. ευρώ εισέρευσαν στα ταμεία της ΔΕΗ και της ΔΕΠΑ αντίστοιχα, καθώς εκταμιεύθηκαν τελικά τα δάνεια από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Έτσι οι εταιρείες παίρνουν μια αναγκαία "ανάσα" ρευστότητας  και απομακρύνεται ο κίνδυνος για διάστημα τουλάχιστον 2-3 μηνών, ενώ επέρχεται ισορροπία στο σύστημα πιθανόν μέχρι το τέλος του έτους.
Σε αντίθεση με τις ΔΕΠΑ και ΔΕΗ, το δάνειο προς το ΛΑΓΗΕ αντιμετωπίζει πρόβλημα εξαιτίας των προβλημάτων της εταιρείας η οποία εμφανίζει αρνητική θέση , λόγω των ζημιών που υπάρχουν από τη λειτουργία της αγοράς. Το πρόβλημα που ήταν γνωστό εξαρχής, είχε αποφασιστεί να ξεπεραστεί με εγγύηση του ΥΠΟΙΚ η οποία και αναμένεται προκειμένου να προχωρήσει το δάνειο.
Πάντως, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες για τη λήψη διαρθρωτικών μέτρων που θα επιφέρουν μακροπρόθεσμη ισορροπία στην αγορά, καθώς ο δανεισμός προς τις ενεργειακές εταιρείες αποτελεί «ασπιρίνη» στο τεράστιο πρόβλημα που έχει παρατηρηθεί με τη ρευστότητα στην αγορά, λόγω του μεγάλου όγκου των ανεξόφλητων λογαριασμών ηλεκτρικού.
Σύμφωνα με τη ΔΕΗ οι πελάτες της οφείλουν περίπου 1,2 δισ. ευρώ, ενώ ακόμη 150 εκατομμύρια που αποτελούν εισπράξεις της Energa και της Hellas Power και έπρεπε να έχουν διοχετευθεί στην αγορά, συνεχίζουν να παραμένουν σε δεσμευμένους λογαριασμούς στις Τράπεζες, με εισαγγελική εντολή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News