Dei Energy News

Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Ο δρόμος για την ενεργειακή φτώχεια (2): Θα πληρώνουμε για να εισάγουμε άχρηστα πράγματα και θα ξαναπληρώνουμε για να εξάγουμε το προβληματικό προϊόν τους


 
Εισάγουμε ρεύμα.  Θυμάμαι την ανησυχία που είχε δημιουργηθεί το καλοκαίρι του 2004, αν δηλαδή θα είχαμε ρεύμα για τους Ολυμπιακούς, και τότε ακουγόταν ότι ευτυχώς θα μάς έσωζε το καλώδιο της Βασούλας (έτσι είχα ακούσει να λέγεται η διασύνδεση με καλώδιο DC Ελλάδας-Ιταλίας).
  
 
Οι διασυνδέσεις υπάρχουν για την ασφάλεια των δικτύων και για αμοιβαία βοήθεια σε περίπτωση ανάγκης και εν μέρει και για εμπορικούς σκοπούς.  Η "Ευρώπη" έχει σαν προτεραιότητα τις περισσότερες διασυνδέσεις.  Στην μέχρι τώρα Ελλαδική εμπειρία, ευχαρίστως οι ξένοι θα μάς έκλειναν τα πάντα για να μάς εξάγουν (από τυρί φέτα Δανίας μέχρι ρεύμα, προφανώς), και έχουμε τα τελευταία χρόνια άφθονα υποκείμενα που παριστάνουν τους πολιτικούς που ακούγεται ότι διευκολύνουν κάτι τέτοια, με το αζημίωτο. Τα υποκείμενα εκφράζονται ή εκφράζουν άλλα υποκείμενα του "ενεργειακού χώρου".

Μην φανταστείτε ότι με πολλές ΑΠΕ θα αντιστρέψουμε τις εισαγωγές και θα εξάγουμε ρεύμα. Το παραμύθι αυτό μας το σέρβιραν με το Project Helios και θα μας το σερβίρουν με το Project Άνεμος.  Το να γίνουν διασυνδέσεις για μεταφορά τυχαίου και μεταβλητού ρεύματος μόνο η ΕΛΕΤΑΕΝ μπορεί να το ισχυριστεί (που έχει ειδικευθεί σε pseudologia fantastica).  Τα καλώδια δεν μπαίνουν για να εξάγουμε ρεύμα. Κανείς δεν θέλει τυχαίο και μεταβλητό ρεύμα, και αυτοί που έχουν πολύ τέτοιο (οι Δανοί και οι Γερμανοί), το "εξάγουν" με ζημία (δηλαδή πληρώνουν για να το απορρίψουν) σε γειτονικά δίκτυα). Τα καλώδια μπαίνουν για διασυνδέσεις τρίτων, σαν αυτοσκοπός να πουληθούν καλώδια (η Ζήμενς, αν διαβάσετε τις μπροσούρες της, ζει από ..."υποδομές"). Οι ΑΠΕ είναι μία πρόσθετη παρασιτική δραστηριότητα που έχει ανάγκη τα καλώδια, και δεν είναι παρά πρόσθετα έσοδα στις χώρες που τις εξάγουν (μαζί με τις "υποδομές").

 Όσο για το καλώδιο της Βασούλας... "Εκτός λειτουργίας για αρκετούς μήνες του 2014 θα τεθεί το υποβρύχιο καλώδιο που συνδέει τα δίκτυα της Ελλάδας και της Ιταλίας, σύμφωνα με ανακοίνωση - προειδοποίηση του ΑΔΜΗΕ και της Ιταλικής TERNA που διαχειρίζονται τη χωρητικότητά του... τα τεχνικά προβλήματα του καλωδίου αξιοποιούνται προσχηματικά από την ιταλική πλευρά για τον περιορισμό των εισαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας στο ιταλικό σύστημα....  ....η ιταλική αγορά δέχεται και αυτή, όπως και η ελληνική εξάλλου, μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, με προφανείς επιπτώσεις στη λειτουργία των μονάδων που είναι συνδεδεμένες με το σύστημα (μονάδες συμβατικών καυσίμων), οι οποίες υπερκαλύπτουν τη ζήτηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι την άνοιξη σε πολλές περιπτώσεις ο ΑΔΜΗΕ ζητούσε από την (Ιταλική) ΤΕRΝΑ να δεχτεί μεγαλύτερες ποσότητες από τις προγραμματισμένες, λόγω περίσσειας στο ελληνικό σύστημα και η ΤΕRΝΑ αντιπρότεινε να στείλει στην Ελλάδα ποσότητες ηλεκτρικού με μηδενική τιμή!..." 

 Οι απορρίψεις πλεοναζόντων πραγμάτων πάντα γίνονται σε χαμηλή τιμή... Είτε είναι ρεύμα, είτε άδειες θέσεις σε αεροπλάνα για ...Μόναχο. " Marginal cost pricing" λέγεται.  Με την διαφορά, ότι με τις ΑΠΕ το marginal cost pricing επιδοτείται από πανάκριβες ταρίφες και χρεώσεις για άχρηστες (για εμάς) "υποδομές. Θα πληρώνουμε για να εισάγουμε σαβούρες που δεν θα ηλεκτροδοτούν (εμάς ή οποιονδήποτε) και θα ξαναπληρώνουμε για να απορρίπτουμε το προϊόν τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News