Dei Energy News

Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου 2014

Δεν θα σας σώζει ούτε η ΔΕΗ στα χάλια που την έχετε οδηγήσει εσείς οι ίδιοι...


http://www.energypress.gr/blogs/Sholia-peri-ADI...

Με αφορμή τις πρόσφατες παρεμβάσεις του ΕΣΑΗ για θέματα της αγοράς ηλεκτρισμού, κύκλος της βιομηχανίας μου ανέφερε τα εξής:

• Στη Ευρώπη ΑΔΙ υπάρχουν μόνο στην Ιρλανδία

• Η διαφωνία είναι στο ότι η τιμή των ΑΔΙ δεν διαμορφώνεται από την ανάγκη της αγοράς μέσω διαπραγμάτευσης όπως εξάλλου προβλέπεται από τους κώδικες αλλά με ρυθμιζόμενη από την πολιτεία τιμή μέσω μεταβατικού μηχανισμού.Μάλιστα θυμίζουμε ότι η τιμή των ΑΔΙ ξεκίνησε από 35.000Eυρώ/MW τιμή που αντιπροσωπεύει το σταθερό κόστος μιας νέας μονάδας αλ΄λά αυξήθηκε αδικαιολόγητα στα 90.000Ευρώ/MW έτος για τις "ευέλικτες" μονάδες φυσικού αερίου που έχουν ελάχιστο χρόνο λειτουργίας 16 ώρες/ημέρα.

• Θυμίζουμε για όσους δεν το ξέρουν ότι η πολυπόθητη υπηρεσία διακοψιμότητας, που θα έλυνε το πρόβλημα ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας μπλοκαριστηκε από την Τρόικα σαν κρατική ενίσχυση γιατί αφού δεν υπάρχει αγορά εφεδρείας πως γνωρίζουμε ποιά είναι η τιμή αυτής της υπηρεσίας και γιατί την ορίζουμε διοικητικά ;

• Όταν μια μονάδα φυσικού αερίου λειτουργεί με 30% βαθμό χρησιμοποίησης και παίρνει σταθερή αποζημίωση 90.000Ευρώ/MW έτος προκύπτει πρόσθετο κόστος μεγαλύτερο των 40Ευρώ/MWH.

• Καποιος πρέπει να μας εξηγήσει γιατί όλες οι χονδρεμπορικές αγορές στην Ευρώπη έχουν τιμές περίπου στα 40Ευρώ/MWh και η Ελληνική τιμή πάνω από 70Ευρώ/MWh;

Χμμμ... στην φωτό για τον πορτοκαλί συναγερμό, προφανώς δεν έβαλα και τον "φορέα" ΕΣΑΗ, δηλαδή τους  κκ. Μπόμπολα/Καλλιτσάντση, κ. Μυτιληναίο, κ. Βαρδινιογιάννη (Motor Oil δεν λέει;) και κ. Λάτση (Elpedison λέει, θα είναι και η Εdison υποθέτω...).  Λείπει ο "φορέας" του κ. Κοπελούζου, μου διαφεύγει το όνομα...  Με συγχωρείτε κύριοι, είμαι μεν υπέρ του Ελληνικού κεφαλαίου, αλλά η τακτική του "δώστε όσα μας λείπουν" δεν περπατάει άλλο .

Πρώτα απ'  όλα είναι λάθος το κόλλημά σας με το αέριο. Πρόκειται για ακριβό καύσιμο που δεν συμφέρει, και δεν το αντέχουμε. Ακόμα κι αν είχαμε, δεν θα έχουμε αν το θέλουν οι "Ευρωπαίοι" που τόσο αγαπάτε, κι ακόμα αν σας άφηναν λίγο, όπως μάλλον σας έχουν τάξει, λίγο κρύο στην Αυστρία, ή στην Τουρκία, και πάντα πορτοκαλί συναγερμοί...  Και μην φαντασιώνεστε LNG...Λίγο να το θελήσει η Αγγλία ή η Ιαπωνία, οι ίδιοι οι εφοπλιστές που σας το μεταφέρουν, εσείς οι ίδιοι εάν είστε εφοπλιστές, θα το πάτε εκεί, και όχι εδώ. Ούτε να φαντασιώνεστε Ρώσους... Η ηλεκτροδότηση μόνο της ...Πελοποννήσου θα είναι ...ασύμφορη.

Δεύτερον, όσο πιο πολλές ΑΠΕ μπαίνουν στο δίκτυο, τόσο σας κάνουν άνω κάτω... Μερικοί από εσάς, αν όχι όλοι, έχετε ή κυνηγάτε ΑΠΕ (όπου βασικά δουλεύετε για τις EDF και τις ΕΝΕΛ και τις Iberdrola, και για τις Vestas, Enercon, Gamesa κλπ... Και έτσι πληρώνουμε εμείς επιδοτήσεις για τις ΑΠΕ και γίνεται προβληματικότερο για εσάς το αέριο, και θέλετε και επιδοτήσεις και για τις μονάδες αερίου με τις οποίες φαντασιώνεστε θα ηλεκτροδοτείτε την χώρα. Δεν βγαίνει. Το ακριβό αέριο, γίνεται ακριβότερο με τις επιδοτούμενες ΑΠΕ, και για αυτό απαιτείτε ΑΔΙ, που είναι επιδότηση, και κάλυψη του πόσα σας λείπουν, έλεος, δεν πάει άλλο!

Οι Γερμανοί γύρισαν σε κάρβουνο γιατί δεν αντέχουν το αέριο, και εάν διαβάζετε Γερμανικό τύπο, θα κόψουν επιδοτήσεις, θα φορολογήσουν την ιδιοπαραγωγή, γιατί ούτε σε αυτούς βγαίνει...  Και εσείς θέλετε επιδότηση των μονάδων που βάλατε... Οι επιλογές σας, δεν κάνουν για ισχύ βάσης... Δεν κάνουν ούτε για "εφεδρεία... Λάθος το μοντέλο με τις ΑΠΕ, όποιος σας το είπε δηλαδή...  Δεν έχουμε να πληρώνουμε, θα πέφτει η ζήτηση, θα τιναχτείτε στον αέρα και δεν θα σας σώζει ούτε η ΔΕΗ στα χάλια που την έχετε οδηγήσει εσείς οι ίδιοι. Και με το συμπάθιο... αλλά δεν τα χωνεύω τα αιολικά και κάνουν ζημιά και σε εσάς... Πληρώνονται, δεν ηλεκτροδοτούν, κάνουν αναποτελεσματικές και ασύμφορες τις μονάδες αερίου... το ξέρουν στην Γερμανία, στις ΗΠΑ... από εκεί το μαθαίνω εγώ... Εμείς δεν έχουμε, δεν αντέχουμε... 
 
 http://archaeopteryxgr.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News