Dei Energy News

Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

Απ' το σχέδιο "Ήλιος" στο σχέδιο "Άνεμος"; Οι πολιτικοί υπογράφουν και οι πολίτες ξηλώνονται!


Ο Μανιάτης τάχθηκε το καλοκαίρι κατά των ΑΠΕ, αλλά μέσα σ’ ένα μήνα, μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων, υπέγραψε για συνολικά 23 νέα αιολικά πάρκα, συνολικής ισχύος 878MW. Αναλυτικά, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του ΥΠΕΚΑ, έχουμε και λέμε :
Ακούγονται ίσως πολλά, αλλά με 10% αξιοπιστία, όπως λέει ο ΑΔΜΗΕ, είναι μόλις 88MW, κάτι παραπάνω απ' την παμπάλαια πρώτη Μονάδα του ΑΗΣ Πτολ/δας, που έκλεισαν όλο χαρά η Μπιρμπίλη με το Ζερβό το 2010. Ίσως μας ετοιμάζει ο Μανιάτης ... κάποιο σχέδιο «Άνεμος», ανάλογο με το ανεκδιήγητο σχέδιο "Ήλιος", που προσπαθούσε να μας φορέσει στις αρχές του 2012 ο Παπακωνσταντίνου;

Θυμάστε ότι θα βάζαμε 12.000 MW ηλιακά, θα καίγαμε το ρεύμα στην Ελλάδα και θα το κάναμε "λογιστική" εξαγωγή στη Γερμανία για να ξεχρεώσουμε το δημόσιο χρέος; 60.000 θέσεις εργασίας, έσοδα 15 δισ. ευρώ, "Εθνική Προτεραιότητα" το χαρακτήριζε ο τότε αχυράνθρωπος πρωθυπουργός Παπαδήμος! Εκείνο βέβαια που δεν μας είπαν είναι τίνος ακριβώς ήταν η εθνική προτεραιότητα: της Ελλάδας ή της Γερμανίας;
Εντελώς τυχαία και συμπτωματικά –τι σου είναι τέλος πάντων αυτές οι άτιμες οι συμπτώσεις- εκείνη ακριβώς την περίοδο, που ο Παπακωνσταντίνου κι ο Παπαδήμος προωθούσαν την «εθνική» προτεραιότητα, είχε αρχίσει να μην αισθάνεται καθόλου καλά η γερμανική βιομηχανία Φ/Β: η ισπανική φούσκα είχε ήδη σκάσει το 2008 και το φαραωνικό σχέδιο Desertec, που θα έστηνε φωτοβολταϊκά στη Σαχάρα και θα μετέφερε το ρεύμα στην κεντρική Ευρώπη ναυαγούσε πριν ακόμα ξεκινήσει, μόλις κατάλαβαν ότι θα κόστιζε το απίστευτο ποσό των 400 δισεκατομμυρίων ευρώ και δεν υπήρχαν πρόθυμοι χρηματοδότες. Έριξαν και οι Κινέζοι φθηνά Φ/Β στην αγορά, έπεσαν οι τιμές γρήγορα σε επίπεδα που δεν υπολόγιζαν οι Γερμανοί όταν έκαναν το νόμο EEG για τις ΑΠΕ, οπότε ξεκίνησαν οι χρεοκοπίες: το Δεκέμβριο 2011 χρεοκόπησαν η Solon στο Βερολίνο και η Solar Millenium στο Ερλάνγκεν, το Μάρτιο 2012 η Scheuten Solar στο Φράιμπουργκ, η Solarhybrid στη Ρηνανία, η Odersun στη Φρανκφούρτη am Oder, η Q-cells στο Bitterfeld Wolfen, μια πρώην λιγνιτοπαραγωγό περιοχή στη Σαξωνία-Άνχαλτ που αποτελούσε τη Solar Valley της Γερμανίας, αντίστοιχη προς τη Silicon Valley της Καλιφόρνιας. Ειδικά η χρεοκοπία της Q-cells πόνεσε πολύ τους Γερμανούς, επειδή δεν ήταν κάποια τυχαία εταιρεία, η κεφαλαιοποίησή της στο τέλος 2007 ήταν σχεδόν 8 δισεκατομμύρια ευρώ! Και η χρεοκοπία της σηματοδότησε ουσιαστικά την πλήρη κυριαρχία των Κινέζων στα Φ/Β: το 2008 η Κίνα κατασκεύασε το 33% της παγκόσμιας παραγωγής Φ/Β και το 2011 κατασκεύασε το 74%! Και κατέρρευσε και η θεωρία της δημιουργίας «πράσινων» θέσεων εργασίας, που αντέγραψαν απ’ τους Γερμανούς οι Έλληνες Οικολόγοι και οι διάφορες «οικολογούσες» ΜΚΟ : οι θέσεις εργασίας πράγματι δημιουργήθηκαν, αλλά δημιουργήθηκαν στην Κίνα!

Οι αναρτήσεις του ιστολόγιου “Λιγνίτης: ο δικός μας μαύρος χρυσός” βρίσκονται πλέον και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite ! Δείτε μας λοιπόν τώρα και στο Facebook και κάντε Like στη σελίδα μας!

Καταλαβαίνετε λοιπόν τι ανάσα θα έδινε στους Γερμανούς το σχέδιο «Ήλιος»: έλπιζαν ότι με το μέγεθος του σχεδίου θα μπορούσαν να δώσουν παράταση ζωής στη Φ/Β βιομηχανία τους. Όμως η ηλεκτρική ενέργεια δεν ταξιδεύει μ' αεροπλάνα και βαπόρια, έχει το κακό συνήθιο να θέλει δίκτυα υψηλής τάσης και να έχει και απώλειες στη μεταφορά, οπότε δεν μπορούσε να εξαχθεί από την Ελλάδα μέχρι τη Γερμανία. Αυτό δεν πτόησε τον Παπακωνσταντίνου ούτε για μια στιγμή κι αμέσως βρήκε τη λύση: η ενέργεια θα καταναλωνόταν στην Ελλάδα και θα γινόταν «λογιστική», εικονική εξαγωγή στη Γερμανία! Περιττό βέβαια να πούμε τι θα γινόταν το ηλεκτρικό σύστημα της Ελλάδας αν εφαρμοζόταν αυτή η ανοησία: τα δίκτυα υψηλής θα ψηνόταν τις ώρες που βγαίνει ο ήλιος, ο λιγνίτης θα έβγαινε υποχρεωτικά εκτός γιατί δεν χωρούσε στο δίκτυο και δεν μπορεί να ανεβοκατεβάζει φορτία στη διάρκεια του 24ώρου, αλλά, μόλις σκοτείνιαζε κι έφευγε ο ήλιος, θα έπρεπε υποχρεωτικά να καλύψουμε το σύνολο της ζήτησης με πανάκριβη ενέργεια από φυσικό αέριο! Με τις βαριές μονάδες φυσικού αερίου που κατασκευάσαμε, που, όπως είπε ο ΑΔΜΗΕ, έχουν υψηλά τεχνικά ελάχιστα κι επομένως θα δούλευαν και τη μέρα! (Κάπως έτσι βέβαια κατέληξε και η Γερμανία να βάζει πολλές ΑΠΕ και τελικά, καίγοντας και λιγνίτη για να στηρίξει τις ΑΠΕ, να αυξάνει, αντί να μειώνει, τις εκπομπές CO2!) Καταπληκτική εθνική ενεργειακή πολιτική!

Μας τέλειωσε λοιπόν το σχέδιο «Ήλιος» και τώρα έχουμε μπροστά μας, κατά πώς φαίνεται, ένα σχέδιο «Άνεμος», μάλλον προς Κρήτη μεριά! Στη Γερμανία, μετά τα Φ/Β, τώρα και τα αιολικά δεν αισθάνονται και πολύ καλά και οι Γερμανοί είτε ψάχνουν τρόπους να εξάγουν το αιολικό τους πρόβλημα στην Ευρώπη είτε τρέχουν ν' αλλάξουν το νόμο EEG για τις ΑΠΕ. Ψάχνουν γι' άλλες αγορές, στις χρεοκοπημένες και υπό κατοχή χρέους χώρες, και βάζουν και τους μνημονιακούς πολιτικούς να μας παραμυθιάζουν ότι έρχονται οι "επενδυτές". Τώρα λοιπόν που βάλαμε μέχρι το 2012 άρον-άρον όλα τα Φ/Β που θα βάζαμε μέχρι το 2020 κι εκτοξεύσαμε το ΕΤΜΕΑΡ στη στρατόσφαιρα, ήλθε η ώρα να βάλουμε τα πολλά αιολικά που μας λείπουν, προκειμένου το 2020 να είμαστε ευτυχείς ότι θα έχουμε πολλές ΑΠΕ, έστω κι αν το βράδυ δεν θα έχουμε ρεύμα, όπως είπε ο ΑΔΜΗΕ! Υπάρχει βέβαια ένα ψιλοπροβληματάκι: οι «ιθαγενείς» δεν τσιμπούν πια στις χάντρες και τα καθρεφτάκια που έταζε ο Νόμος Μπιρμπίλη, πήραν είδηση ότι τα αιολικά δεν μοιάζουν και πολύ με Ελντοράντο, και κανένας δεν θέλει τα αιολικά στη γειτονιά του: οι τοπικές κοινωνίες αντιδρούν σε Άνδρο, Σκύρο, Σητεία, Κεφαλλονιά, Λουτράκι, Λακωνία, Σέριφο, Νάξο, Καρδίτσα, Ικαρία, κλπ. Απτόητο το ΥΠΕΚΑ συγκρότησε εκ νέου την Επιτροπή Εθνικού Ενεργειακού Σχεδιασμού με μια απ’ τα ίδια, επιμένοντας να αγνοεί το εθνικό μας καύσιμο, το λιγνίτη, κι ετοιμάζεται, (μετά και το ξεπούλημα του ΑΔΜΗΕ, που θα αφαιρέσει την εθνική κυριαρχία στα δίκτυα υψηλής τάσης), να κάνει τη διασύνδεση της Κρήτης. Μια διασύνδεση που θα μας την πλασάρουν ότι γίνεται τάχα για να βελτιωθεί η ενεργειακή ασφάλεια της Κρήτης, ότι γίνεται τάχα για να μην πληρώνουμε πολλές ΥΚΩ στο λογαριασμό της ΔΕΗ, αλλά δεν θα μας πουν ποτέ ότι, στην πραγματικότητα, θα γίνει μόνο και μόνο για να επιτρέψει να μπουν στο νησί πολλά αιολικά και να μεταφερθεί το πρόβλημα της στοχαστικότητας της παραγωγής τους στο δίκτυο της ηπειρωτικής Ελλάδας.
Όπως βλέπουμε στο σχήμα, το 96% των αιολικών που εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα μέχρι το 2013 το είχαν πέντε εταιρείες: η Δανέζικη Βέστας, τρεις γερμανικές (Ζήμενς-Ένερκον-Νόρντεξ) και η ισπανική Γκαμέσα. Λέτε να ωφεληθεί και κανείς άλλος εκτός απ’ αυτές τις εταιρείες απ’ τα πολλά αιολικά που θέλουν να βάλουν στον Ψηλορείτη και τα Λευκά Όρη; Οι αετοί πάντως σίγουρα όχι!
Κανένας πολιτικός δεν διδάχτηκε τίποτα απ’ τα μαθήματα της Ισπανίας και, όπως φαίνεται, κανένας δεν διδάχτηκε τίποτα κι απ’ τα μαθήματα της Γερμανίας. Ο Μανιάτης υπογράφει συνέχεια νέα αιολικά, θέλουν να ξεπουλήσουν τον ΑΔΜΗΕ και να στήσουν ένα φαραωνικό αιολικό στην Κρήτη. Όταν οι πολιτικοί υπογράφουν, οι πολίτες καταλήγουμε να ξηλωνόμαστε, για να πληρώσουμε όλα αυτά που γίνονται για το καλό μας και να στηρίξουμε τη γερμανική βιομηχανία! Ήρθε όμως ο καιρός, με τις εκλογές της άνοιξης, να τους διδάξουμε τα μαθήματα της Ελλάδας!
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News