Dei Energy News

Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

Παραιτήθηκε οριστικά η ΔΕΗ από την προσβολή στο ΣτΕ για ΑΔΙ και Cost Recovery

Νέα αναδίπλωση από τη ΔΕΗ συνιστά η παραίτηση της
εταιρείας από τη δικαστική προσβολή που επιχείρησε εναντίον των προσωρινών μηχανισμών λειτουργίας της χονδρεμπορικής αγοράς. Ο λόγος για τις αιτήσεις αναστολής και ακύρωσης που κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας η ΔΕΗ κατά του μηχανισμού ανάκτησης μεταβλητού κόστους αλλά και των αποδεικτικών διαθεσιμότητας ισχύος.
Συγκεκριμένα η ΔΕΗ είχε καταθέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας: α) αίτηση αναστολής, και β) αίτηση ακύρωσης των Αποφάσεων ΡΑΕ 338 & 339/2013, για τα ΑΔΙ και το Μηχανισμό Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους.
Ωστόσο μετά τις προσφυγές της ΔΕΗ, η πρώτη «ψυχρολουσία» ήρθε όταν ο υφυπουργός ΠΕΚΑ με επιστολή του υπεραμύνθηκε και υποστήριξε την αναγκαιότητα των προσωρινών μέτρων, ως απαραίτητα για τη διατήρηση σε ζωή όλων των κρίκων της αλυσίδας στην αγορά ενέργειας προς όφελος της οικονομίας και ενόψει της οριστικής αναδιάρθρωσης της αγοράς.
Στη συνέχεια, το ΥΠΕΚΑ ενημέρωσε με επίσημη ειδοποίησή του προς το ΣτΕ, στις 21.11.2013, ότι θα παρέμβει υπέρ των αποφάσεων της ΡΑΕ και κατά των αιτήσεων αναστολής και ακύρωσης της ΔΕΗ.
Ακολούθησε στις 28 Νοεμβρίου η υποβολή παραίτησης από την πλευρά της ΔΕΗ από τη αίτηση αναστολής, όχι όμως και από την αίτηση ακύρωσης.
Δηλαδή ακολούθησε στη συνέχεια, η κατάθεση σειράς αναλυτικών υπομνημάτων της ΔΕΗ, αλλά και της ΡΑΕ προς το ΣτΕ στο πλαίσιο της εξέτασης της αίτησης ακύρωσης. Εκτός από τα υπομνήματα πραγματοποιήθηκε και προφορική παρουσίαση των επιχειρημάτων των δύο πλευρών στον Εισηγητή του ΣτΕ.
Τελικώς η ΔΕΗ παραιτήθηκε στις 30.01.2014, και από την αίτηση ακύρωσης κατά των Αποφάσεων ΡΑΕ 338 & 339/2013, προφανώς υπό το φόβο να εκδοθεί απορριπτική απόφαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας, κάτι που θα οδηγούσε σε συντριπτική απόρριψη της συνολικής επιχειρηματολογίας για τη λειτουργία της χονδρεμπορικής αγοράς.
Ταυτόχρονα όμως η σημασία της απόφασης είναι μεγάλη και για τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, οι τεκμηριωμένες αποφάσεις της οποίας σε συντονισμό και συνεργασία με την Πολιτεία και το ΥΠΕΚΑ δικαιώνονται πανηγυρικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News