Dei Energy News

Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

ΚΚΕ: Ερώτηση για το εργατικό ατύχημα στο Νότιο Πεδίο της ΔΕΗ

Ερώτηση προς τους υπουργούς Εργασίας και Περιβάλλοντος για
το εργατικό ατύχημα στο ορυχείο του Νότιου Πεδίου της ΔΕΗ κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου.
Ολόκληρο το κείμενο έχει ως εξής:

«Θέμα: Εργατικό ατύχημα στο ορυχείο του Νότιου Πεδίου της ΔΕΗ.
Ένα ακόμη εργοδοτικό έγκλημα προστέθηκε στο μακρύ κατάλογο των εργοδοτικών εγκλημάτων που έχουν συμβεί στα ορυχεία και τους Ατμοηλεκτρικούς Σταθμούς του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας (ΛΚΔΜ).
Την Παρασκευή 19 Δεκέμβρη, στο Νότιο Πεδίο συγκρούστηκαν δύο φορτηγά της εταιρείας ΤΕΝΑ, με αποτέλεσμα ένας οδηγός να νοσηλεύεται στην εντατική του "Μαμάτσειου" Νοσοκομείου, με πολλαπλά κατάγματα και ένας να νοσηλεύεται με ελαφρύτερα τραύματα.
Το νέο ατύχημα έρχεται να προστεθεί στο πλήθος των εργατικών ατυχημάτων που συμβαίνουν στους χώρους εργασίας της ΔΕΗ ΑΕ στην Δυτική Μακεδονία και τα οποία το ΚΚΕ έχει αναδείξει με αντίστοιχες Ερωτήσεις (1709/06.08.2014, 1268/21.07.2014, 7211/21.03.2014, 6362/18.02.2014, 1087/29.08.2013, 11716/11.06.2013, 8473/14.03.2013).
Ο μεγάλος αριθμός των θανατηφόρων και των εργατικών ατυχημάτων είναι αποτέλεσμα της ικανοποίησης της ανάγκης για μεγαλύτερη κερδοφορία των μετόχων της ΔΕΗ ΑΕ και των εργολάβων, μιας και η κερδοφορία τους περνάει μέσα από τη μείωση του κόστους που απαιτούν τα ουσιαστικά μέτρα προστασίας. Πολιτική που υπηρετεί, σε συνέχεια των προκατόχων της, η σημερινή συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, υλοποιώντας την απελευθέρωση στην αγορά της Ενέργειας, την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και τη λειτουργία της με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.
Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί σε ποια άμεσα μέτρα θα προβεί η κυβέρνηση για:
  • Την ολοκληρωμένη διερεύνηση του εργατικού ατυχήματος, την απόδοση των ευθυνών.
  • Την άμεση λήψη των αναγκαίων μέτρων για τη διασφάλιση των εργασιακών, ασφαλιστικών δικαιωμάτων και την προστασία των εργαζομένων στους εργολάβους και τη ΔΕΗ.
  • Τη δημιουργία Επιθεώρησης Μεταλλείων στην Κοζάνη και την ταυτόχρονη ενίσχυση της περιφερειακής διεύθυνσης του ΣΕΠΕ Δυτικής Μακεδονίας προκειμένου μέσα και από συστηματικούς ελέγχους να δημιουργηθούν ασφαλείς συνθήκες εργασίας στους εργαζόμενους των ορυχείων.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ. Άμεση προκήρυξη προσλήψεων μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα και ταυτόχρονη κατάργηση των εργολαβιών και των ελαστικών σχέσεων εργασίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News