Dei Energy News

Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

Ενόψει εκλογών «παγώνουν» τα πάντα στην ενέργεια


Η διάλυση της Βουλής και η βραχεία προεκλογική περίοδος μέχρι
τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου αφήνουν εκ των πραγμάτων σε εκκρεμότητα πολλά ενεργειακά θέματα. Από αυτά, είναι πιθανόν κάποια απλώς να παγώσουν και να εξελιχθούν στη συνέχεια ομαλά από τη νέα κυβέρνηση, όποια κι αν είναι. Αντίθετα κάποια άλλα δεν αποκλείεται να ματαιωθούν ή να μπουν για μεγάλο διάστημα στο… χρονοντούλαπο της ιστορίας, κατά την προσφιλή.. έκφραση του μακαρίτη Ανδρέα Παπανδρέου.
Αποκρατικοποιήσεις
Το βέβαιον είναι προς το παρόν παγώνουν οι ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις, με πρώτη εκείνη του ΑΔΜΗΕ που ήταν στο τελικό στάδιο για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών. Στην περίπτωση, δε, που αναδειχθεί από τις εκλογές κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, το πάγωμα αναμένεται να είναι «βαθύ» και θα αφορά και τις υπόλοιπες πλευρές της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ (σχέδιο για πώληση της «μικρής ΔΕΗ» και του 17% της εναπομείνασας), την πώληση της ΔΕΠΑ, των ΕΛΠΕ, ενώ δεν αποκλείεται να βρεθεί ο ιδανικός συνδυασμός που αναζητά η Κομισιόν για να μην περάσει ποτέ στον έλεγχο της SOCAR η πλειοψηφία των μετοχών του ΔΕΣΦΑ. «Η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας έχει ως αναγκαία προϋπόθεση έναν ισχυρό και δημόσια ελεγχόμενο ενεργειακό τομέα με τις στρατηγικής σημασίας δημόσιες εταιρείες (ΔΕΣΦΑ, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ ΔΕΠΑ και ΕΛΠΕ)» διακήρυξαν μόλις προ ολίγων ημερών οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Πετράκος και Αφροδίτη Σταμπουλή, κατά την επίσκεψή τους στον κεντρικό σταθμό του ΔΕΣΦΑ, στο Σιδηρόκαστρο Σερρών.
Νομοσχέδιο για αέριο
Βέβαιο είναι επίσης ότι παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς του φυσικού αερίου, το οποίο είναι κυριολεκτικά έτοιμο (έχει γυρίσει και από τον έλεγχο του Γενικού Λογιστηρίου) αλλά δεν πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή. Θα έρθει μελλοντικά, από την επόμενη κυβέρνηση; Είναι αλήθεια ότι πρόκειται για υποχρέωση της χώρας έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οπότε πιθανόν κάποια στιγμή να έρθει, με αυτή ή την άλλη μορφή…
Βέβαια προς το παρόν αναβάλλονται οι ρυθμίσεις που αφορούν την αυτονομία των διαμερισμάτων στα θέματα θέρμανσης, αλλά και η μεταφορά από τον ΑΔΜΗΕ στον ΛΑΓΗΕ των αρμοδιοτήτων που αφορούν τις εισπράξεις του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ. Και οι δύο ρυθμίσεις ήταν μέσα στο νομοσχέδιο για το αέριο που «παγώνει». Αντίθετα, πέρασε με τροπολογία η διάταξη που αφορούσε την απαλλαγή των αυτοπαραγωγών ΑΠΕ από το ΕΤΜΕΑΡ του ρεύματος που αυτοπαράγουν και αναμένεται άμεσα η υπογραφή της υπουργικής απόφασης για το net metering.
Ηλεκτρική αγορά
Χαμένη, τουλάχιστον προς το παρόν, πρέπει να θεωρείται και η υπόθεση των δημοπρασιών τύπου NOME στην οποία η κυβέρνηση είχε επενδύσει πολλές προσδοκίες και είχε δώσει επανειλημμένα μάχη με την τρόικα. Ο θεσμός των δημοπρασιών απαιτεί νομοθετική ρύθμιση, συνεπώς μένει και αυτός «στον πάγο», με την τύχη του να είναι άγνωστη.
Αντίθετα, η αναμόρφωση του μηχανισμού Διαθεσιμότητας Ισχύος, δεν απαιτεί ούτε νομοθετική ρύθμιση ούτε υπουργική απόφαση. Είναι αρμοδιότητα της ΡΑΕ και αρκεί η απόφαση της ολομέλειάς της. Εκκρεμεί το να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση, εκτιμάται ωστόσο ότι, παρότι έχει υπάρξει συμφωνία με την Κομισιόν, δεν μπορεί να προχωρήσει το θέμα στο τελικό στάδιο χωρίς να ξεκαθαρίσει το κυβερνητικό ζήτημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News