Dei Energy News

Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Ok από Κομισιόν στην ενοποίηση της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρισμού

Ένα βήμα πιο κοντά στην εφαρμογή της ενιαίας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας βρίσκεται η Ευρώπη, καθώς στις αρχές του η Κομισιόν ενέκρινε τον Κώδικα για την Κατανομή Δυναμικότητας και τη Διαχείριση της Συμφόρησης στα δίκτυο (CACM).
Ο εν λόγω Κώδικας αποτελεί το θεμέλιο λίθο της Ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας αναφορικά με την εσωτερική αγορά ενέργειας (ΙΕΜ).
Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, ο CACM θα έπρεπε να έχει εγκριθεί πλήρως ως το τέλη του 2014, ενώ τώρα έχει πάρει το δρόμο για το Ευρωκοινοβούλιο για έγκριση.
Υπενθυμίζεται ότι ο Κώδικας αυτός συντάχθηκε από τον ENTSO-e και τον Οργανισμό Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER).
Ουσιαστικά όμως, ο CACM θα συμβάλει στην πλήρη ενοποίηση της ευρωπαϊκής ηλεκτρικής αγοράς, θέτοντας κανόνες για το διασυνοριακό εμπόριο... Συγκεκριμένα, ο Κώδικας αυτός έχει να κάνει με τους όρους της κατανομής της διαθέσιμης διασυνοριακής δυναμικότητας στα δίκτυα, σε επίπεδο, τόσο intra-day, όσο και day-ahead αγοράς, και, παράλληλα, παρέχει το γενικό περίγραμμα για τον τρόπο με τον οποίο αυτή η δυναμικότητα θα υπολογίζεται κατά μήκος διάφορων ζωνών. Επίσης, θέτει κανόνες για τη διαχείριση της συμφόρησης στα δίκτυα, δηλαδή, τη διαχείριση της έλλειψης δυναμικότητας και την κάλυψη της για τους συμμετέχοντες που αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα.
Ο ENTSO-e ελπίζει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα έχουν εγκρίνει το τελικό κείμενο του Κώδικα στις αρχές του 2015, ώστε εν συνεχεία να δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και μετά την παρέλευση 20 ημερών να τεθεί σε ισχύ.
Ήδη, οι εθνικοί Διαχειριστές Δικτύων Μεταφοράς Ηλεκτρισμού (TSOs) και οι λοιποί ενδιαφερόμενοι έχουν προχωρήσει στην υλοποίηση έργων για την εφαρμογή του CAMC.
Ωστόσο, τονίζεται ότι η πλήρης εφαρμογή του Κώδικα θα απαιτήσει «μαζική συμμετοχή και αφοσιωμένη εργασία από τους TSO, καθώς και τα υπόλοιπα μέρη του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπη».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News