Dei Energy News

Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Μήπως και η ΔΕΗ πρέπει να επανακεφαλαιοποιηθεί;

Του Παναγιώτη Μπουσμπουρέλη
Μπορεί οι επανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών να παίρνουν τον δρόμο τους, φαίνεται όμως ότι θα χρειασθεί επανακεφαλαιποίηση και η ΔΕΗ. Το ρεπορτάζ κυριακάτικης εφημερίδας για αύξηση των ανεξόφλητων οφειλών από τα 820 εκατ. στα 1,15 δισ. υποδηλώνει ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά που αποκαλύπτουν και το μέγεθος του προβλήματος της ηγέτιδος ενεργειακής εταιρείας της χώρας. Πρόβλημα που γίνεται ακόμα μεγαλύτερο, αν συνυπολογίσει κανείς την εκκρεμή προσπάθεια ρύθμισης της αποπληρωμής των τοκοχρεολυσίων αλλά και τα δάνεια των 5 δισ.
Η σημερινή εικόνα της ΔΕΗ είναι ανησυχητική καθώς δεν διαφαίνεται στρατηγική εξόδου από την κρίση, αντίθετα μάλιστα, το μόνο που διαφαίνεται είναι ότι θα φορτώσει με αυξήσεις νοικοκυριά και βιομηχανίες.

Διερωτάται κανείς γιατί τον τελευταίο χρόνο δεν προετοιμάστηκε εγκαίρως η πώληση μονάδων, που θα είχαν αποφέρει έσοδα και ρευστότητα στην επιχείρηση. Η ακόμα και ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης με κατάτμησή της σε κομμάτια, που θα καθιστούσε ευκολότερη την έλευση στρατηγικών επενδυτών.
Η κατάντια της ΔΕΗ είναι αποκύημα της ξεροκεφαλιάς της τελευταίας διετίας, που αντί να πάρει έγκαιρα τέτοιες πρωτοβουλίες, όταν η κεφαλαιοποίησή της ήταν τετραπλάσια την άφησαν να οδηγηθεί σε αδιέξοδα που σήμερα καθιστούν το μέλλον της ιδιαίτερα αβέβαιο. Και όλοι ξέρουμε πώς δεν υπάρχουν περιθώρια για αδιέξοδα σε μια επιχείρηση, από την οποία, περνά όλη η ενεργειακή αγορά και τα χρέη του πρώην ΔΕΣΜΗΕ περί τα 500 εκατ. ευρώ, αλλά και οι αντίστοιχες απαιτήσεις της προς ιδιωτικοποίηση ΔΕΠΑ.

Ολα αυτά συνθέτουν ένα εκρηκτικό σκηνικό στην ενεργειακή αγορά και παραπέμπουν σε ξεβράκωμα προς τα επενδυτικά κεφάλαια, που είναι βέβαιο, ότι θα ζητήσουν αποικιακούς όρους για να εισέλθουν στη νέα προβληματική.Όλα αυτά όμως κρύβονται επιμελώς πίσω από το προεκλογικό show off των αποκαλύψεων για τις καταχρήσεις της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ αν και ο "αμαρτωλός" Φωτόπουλος εδώ και ένα χρόνο προειδοποιεί για την επικείμενη χρεοκοπία της επιχείρησης. Είναι αυτονόητο ότι μπορεί η χώρα να έμεινε κάποιους μήνες χωρίς τράπεζες, όμως δεν μπορεί να μείνει ούτε μια ημέρα χωρίς ΔΕΗ. Και η ανεύθυνη μικροπολιτική προς τα εκεί οδηγεί με μόνη λύση το ξεπούλημα άνευ όρων. Οσον αφορά το μεγαλόπνοο σχέδιο του προγράμματος Helios και τις επιδοτούμενες τιμές στις ανανεώσιμες πηγές, για τις οποίες ήδη οι Γερμανοί εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους, είναι βέβαιο, ότι με τα σημερινά δεδομένα, πολύ δύσκολα θα προχωρήσουν.
Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News