Dei Energy News

Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

ΔΕΗ: Το πωλητήριο και τα μικροκομμ​ατικά κριτήρια

Ως συνέχεια του προβληματισμού για τα τεκταινόμενα στη ΔΕΗ και το μέλλον της, όπως περιγράφονται στον «Εκηβόλο» της 24ης Απριλίου, κάποιες επιπλέον σκέψεις μετά και τις εξαγγελίες του Αντώνη Σαμαρά στο Ζάππειο.

Έχουμε και λέμε λοιπόν: Η κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ δεν ξεπερνά πλέον τα 570 εκατομμύρια ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση αυτή αφορά μία εταιρία με εγκατεστημένο παραγωγικό δυναμικό περίπου 12.000 μεγαβάτ και έλεγχο του 95% της προμήθειας και του 80% της παραγωγής ενέργειας στο εσωτερικό της χώρας.

Η ίδια εταιρία ελέγχει επίσης τα δικαιώματα παραχώρησης από το Δημόσιο, για όλα τα εν λειτουργία λιγνιτωρυχεία, με ετήσια παραγωγή περίπου 60 εκατ. τόνων λιγνίτη, έστω και χαμηλής ποιότητας.

Η υποχρέωση της χώρας έναντι των δανειστών της (μνημόνιο) προβλέπει μεταξύ άλλων να επιτραπεί σε τρίτους η πρόσβαση στο 40% της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από λιγνίτη.

Αυτό μπορεί να γίνει είτε με την πώληση παραγωγικής υποδομής (μονάδες ηλεκτροπαραγωγής) είτε με εργαλεία διάθεσης παραγόμενης ενέργειας (swaps).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News