Dei Energy News

Κυριακή 29 Απριλίου 2012

Η μεγαλύτερη Eπιχείρηση της χώρας έχει «στεγνώσει»


Με βραχυκύκλωμα... απειλεί τη ΔΕΗ το ειδικό τέλος ακινήτων. Οι ληξιπρόθεσμοι λογαριασμοί το πρώτο τρίμηνο του έτους έχουν εκτιναχθεί κατά 350 εκατ. ευρώ και ανέρχονται συνολικά στο 1,1 δισ. ευρώ.

1,1 δισ. ευρώ οι απλήρωτοι λογαριασμοί στη ΔΕΗ
Η μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας έχει «στεγνώσει» έχοντας αφήσει απλήρωτους τους προμηθευτές της, οφείλοντας ποσά χιλιάδων ευρώ στο σύστημα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, με αποτέλεσμα να απειλείται ντόμινο αρνητικών επιπτώσεων στο σύνολο των «παικτών» της παραγωγής ηλεκτρισμού. Ζημιές έχουν προκληθεί στη ΔΕΗ αλλά και στο σύνολο της αγοράς από τα «κανόνια» των δύο εναλλακτικών παρόχων, Energa και Hellas Power.
Οι υπουργοί Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, και ΠΕΚΑ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μαζί με τον πρόεδρο της ΔΕΗ, Αρθούρο Ζερβό, έχουν εποδυθεί σε έναν μαραθώνιο... ώστε να κλείσουν οι «μαύρες τρύπες».
Ταυτόχρονα, η ΡΑΕ απειλεί τη ΔΕΗ και άλλους προμηθευτές α κόμη και με την ανάκληση της άδειας εάν δεν τακτοποιήσουν τις οφειλές τους.
Η ΔΕΗ στα πρόθυρα οικονομικού μπλακ άουτΧρέη και αδυναμία δανεισμού απειλούν να κατεβάσουν τον διακόπτη
Οι υπουργοί Οικονομικών, Φ. Σαχινίδης, και ΠΕΚΑ, Γ. Παπακωνσταντίνου, αναζητούν πηγές χρηματοδότησης.
Οι υπουργοί Οικονομικών, Φ. Σαχινίδης, και ΠΕΚΑ, Γ. Παπακωνσταντίνου, αναζητούν πηγές χρηματοδότησης. 
  • Τα οριακά-θετικά αποτελέσματα του α' τριμήνου κάνουν τη διοίκηση της επιχείρησης να αισιοδοξεί για το μέλλον. Στη φωτογραφία, ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Αρθούρος Ζερβός.
Οι απλήρωτοι λογαριασμοί με το ειδικό τέλος ακινήτων που έχουν ανέλθει στο 1,1 δισ. ευρώ, «στέγνωσαν» τη μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας. Το αποτέλεσμα είναι να χρωστά σε προμηθευτές της αλλά και στο λειτουργό της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, το ΛΑΓΗΕ.
Η τελευταία εξέλιξη σε συνδυασμό με τα δύο «κανόνια» των εναλλακτικών παρόχων Energa και Hellas Power απειλούν με... κραχ τους παραγωγούς ηλεκτρισμού. Οπως αναφέρει στην «Οικονομία» αξιόπιστη πηγή, δύο παράγοντες έχουν φέρει σε αυτήν την κατάσταση την εταιρεία: «Η δυσκολία των νοικοκυριών να πληρώσουν το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε., αλλά και οι πρόσφατες κυβερνητικές αποφάσεις να επιμηκυνθεί περισσότερο ο χρόνος αποπληρωμής καθώς και να μη διακόπτονται οι παροχές ηλεκτροδότησης σε όσους χρωστούν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές».
1,1 δισ. ευρώ οι απλήρωτοι λογαριασμοί στη ΔΕΗ
  • «Μαύρο» τρίμηνο
    Και σαν να μην έφτανε αυτό τέσσερις αρνητικές εξελίξεις οδήγησαν στο πρώτο τρίμηνο τη ΔΕΗ στα όρια του... μπλακ άουτ:
  • Ενα δάνειο 150 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων κόλλησε. Η ΕΤΕπ ζήτησε επαναδιαπραγμάτευση των όρων λόγω της άσχημης κατάστασης της ελληνικής οικονομίας.
  • Η ΔΕΗ αναγκάστηκε, λόγω της νομοθεσίας, να ηλεκτροδοτήσει από τον Ιανουάριο τους 200.000 πελάτες της Energa και της Hellas Power, που έκλεισαν. Προκειμένου να αγοράσει ηλεκτρικό ρεύμα από το σύστημα προκατέβαλε χρήματα, τα οποία ακόμη δεν έχει πληρωθεί από τους πελάτες. Οι δύο δε επιχειρήσεις χρωστούν 172 εκατ. στον διαχειριστή του συστήματος ΑΔΜΗΕ και το ΛΑΓΗΕ.
  • Κοινοπρακτικό δάνειο ύψους 960 εκατ. ευρώ από ελληνικές τράπεζες για την αναχρηματοδότηση και χρεωλυσίων του 2012, «σκάλωσε» λόγω του PSI.
  • Καθυστέρησε η νομοθετική ρύθμιση για τη δυνατότητα στη ΔΕΗ να παρακρατήσει ένα μέρος των εισπραχθέντων από το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε., ποσό περίπου 250 εκατ. ευρώ. Το αποτέλεσμα ήταν η ΔΕΗ να το δώσει, αλλά περιμένει να το πάρει πίσω τον Ιούνιο.
Ταυτόχρονα δάνειο 350 εκατ. που θα έπαιρνε ο ΛΑΓΗΕ από το Παρακαταθηκών και Δανείων κόλλησε λόγω τρόικας. Αν και, όπως λένε οι πληροφορίες, μάλλον το πρόβλημα ξεπερνιέται.
Την ίδια στιγμή η ΡΑΕ έχει δώσει προθεσμία στους προμηθευτές ρεύματος έως 15η Μαΐου προκειμένου να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους σε ΑΔΜΗΕ και ΛΑΓΗΕ. Σε διαφορετική περίπτωση η Ρυθμιστική Αρχή προειδοποιεί με κυρώσεις μεταξύ άλλων και την αφαίρεση άδειας προμήθειας.
Πάντως, το δεύτερο τρίμηνο η διοίκηση της ΔΕΗ βλέπει μία... αχτίδα φωτός. Τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου είναι οριακά θετικά. Αυτό οφείλεται στις αυξήσεις των τιμολογίων.
Επιπλέον φιλοδοξεί να κερδίσει τη μερίδα του λέοντος από τους 200.000 πελάτες των δύο παρόχων που έκλεισαν και να απεμπλακούν τα δύο δάνεια.
XΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ
ΓΙΑ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΙ ΜΑΥΡΕΣ ΤΡΥΠΕΣΑγώνας δρόμου... ευρώ, ευρώ
Κυβέρνηση και διοίκηση, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές της «Οικονομίας», αναζητούν τρόπους διοχέτευσης ρευστότητας στη ΔΕΗ, προκειμένου να αποφευχθεί ντόμινο περαιτέρω αρνητικών εξελίξεων. Και φαίνεται ότι έστω και οριακά το... μοιραίο θα αποφευχθεί.
Οι υπουργοί Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης και ΠΕΚΑ Γιώργος Παπακωνσταντίνου μαζί με τον πρόεδρο της εταιρείας Αρθούρο Ζερβό, έχουν επιδοθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, σε έναν αγώνα δρόμου για τη συγκέντρωση, από όπου είναι δυνατό, χρημάτων που θα δώσουν το... φιλί της ζωής στην επιχείρηση.
«Μαζεύουμε ευρώ, ευρώ... Ο,τι μπορούμε για να αντιμετωπίσουμε το σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας», λέει χαρακτηριστικά στην «Οικονομία» κορυφαίο στέλεχος της επιχείρησης.
Ανάσα 160 εκατ. ευρώ
Πηγές σημειώνουν ό,τι οι δύο υπουργοί «ίδρωσαν» ώστε να δοθούν κάποια χρήματα στη ΔΕΗ. Πρόκειται για οφειλές του δημοσίου ύψους 160 εκατ. ευρώ προς την επιχείρηση.
Τα 50 εκατομμύρια ευρώ που αφορούν οφειλές από την ηλεκτροδότηση σηματοδοτών στην περιοχή της Αττικής έχουν συμψηφιστεί με οφειλές.
Αλλα 50 εκατ. ευρώ δόθηκαν στη επιχείρηση και αναμένονται άλλα 60 εκατ. ευρώ.
Ταυτόχρονα προσπάθειες καταβάλλονται ώστε να επιστραφούν στη ΔΕΗ 170 εκατ. ευρώ από την προκαταβολή φόρου που έδωσε η εταιρεία για το 2011.
Τα χρήματα αυτά πρέπει να επιστραφούν αφού το 2011 η εταιρεία είχε ζημιές από κέρδη το 2010.
Παραγωγοί ενέργειας330 εκατ. τα φέσια μετά τα τρία «κανόνια»
Στα τέλη Μαρτίου οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς τους παραγωγούς ενέργειας ανέρχονταν στα 330 εκατ. ευρώ - 220 εκατ. προς τους Ανεξάρτητους Παραγωγούς και Εισαγωγείς και 110 εκατ. προς τους Παραγωγούς ΑΠΕ -ύστερα από τα «κανόνια» των Hellas Power, Energa και Vivid Power- εξέλιξη η οποία δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας στην εγχώρια αγορά ενέργειας.
Η ΡΑΕ δίνει περιθώριο μέχρι τις 15 Μαΐου, σε 15 εταιρείες προμήθειας προκειμένου να τακτοποιήσουν τις οικονομικές εκκρεμότητες που έχουν απέναντι στο ΛΑΓΗΕ και τον ΑΔΜΗΕ.
Πάντως, μελέτη βελτιστοποίησης των ταμειακών ροών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας για το 2012, την οποία εκπόνησε για την ΡΑΕ η εταιρεία συμβούλων Price water houseCoopers για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα, θεωρεί επιβεβλημένη την άμεση χρηματοδότηση της αγοράς εντός του Απριλίου με ποσό τουλάχιστον 350 εκατ. ευρώ.
Η λύση που αναδεικνύεται επί του παρόντος για την άμεση τόνωση της αγοράς με ρευστότητα, αφορά την αξιοποίηση ταμειακών διαθεσίμων του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων προερχόμενα από το Πράσινο Ταμείο.
  • Παρεμβάσεις Από την πλευρά τους, οι φορείς των ΑΠΕ (ΕΣΗΑΠΕ, ΕΛΕΤΑΕΝ, ΣΠΕΦ και ΕΣΜΥΕ) αναφορικά με το ταμειακό έλλειμμα που έχει δημιουργηθεί, προτείνει παρεμβάσεις σε δύο επίπεδα:
  • Εξόφληση της παραχθείσας ενέργειας ΑΠΕ ενός τουλάχιστον μήνα.
  • Πλήρης ενημέρωση των φορέων της αγοράς για όλα τα αριθμητικά δεδομένα του προβλήματος, συμπεριλαμβανομένης της αναλυτικής μελέτης της PWC και των υπολοίπων μελετών και εκτιμήσεων των Διαχειριστών και του Υπουργείου.
Ταυτόχρονα όμως απαιτείται η δρομολόγηση της συνολικής, μόνιμης και βιώσιμης λύσης του προβλήματος σε συνεργασία με την τρόικα. Οι φορείς του κλάδου των ΑΠΕ υποστηρίζουν ότι μια τέτοια λύση μπορεί να περιλαμβάνει αναθεώρηση της φορολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας και του τρόπου χρήσης της ΔΕΗ ως φοροεισπρακτικού μηχανισμού, αξιοποίηση του Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΜΧΣ), υιοθέτηση προτάσεων που περιλαμβάνονται στην έκθεση της PWC και υιοθέτηση των προτάσεων του κλάδου ΑΠΕ σε σχέση με τον μηχανισμό στήριξης.
Μ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News