Dei Energy News

Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Έρχονται οι έξυπνοι μετρητές ;

Δεν είναι πολύ μακριά η εποχή που τα παραδοσιακά ρολόγια της ΔΕΗ θα δώσουν τη θέση τους στους λεγόμενους «έξυπνες» μετρητές ρεύματος, που όπως ισχύει σε πλήθος ευρωπαϊκών χωρών, δίνουν τη δυνατότητα στον καταναλωτή να επιλέξει τιμολόγιο της αρεσκείας του ανάλογα με το καταναλωτικό του προφίλ, προσφέρουν παρακολούθησης της κατανάλωσης καθημερινά μέσω οθόνης ή μέσω του διαδικτύου, προπληρωμή του λογαριασμού και πολλά άλλα.
Ήδη, η ΔΕΗ ξεκινά πιλοτικά την εγκατάσταση 160.000 τέτοιων «έξυπνων μετρητών» ρεύματος, στους καταναλωτές των Νομών Ξάνθης, Λέσβου και Λευκάδας, με σκοπό να έχει αλλάξει σταδιακά τα ρολόγια όλων των πελατών της μέχρι το 2020.
Συγκεκριμένα, ο διαγωνισμός που θα προκηρύξει η ΔΕΗ προβλέπει την προμήθεια ενός Κέντρου Τηλεμέτρησης, το οποίο θα μπορεί να υποστηρίζει μέχρι 200.000 μετρητές, αλλά να είναι επεκτάσιμο, ώστε να λαμβάνει στοιχεία από επιπλέον 7,3 εκατομμύρια μετρητές, όσο δηλαδή το σύνολο των μετρητών πανελλαδικά. Επίσης, προβλέπει την προμήθεια 160.000 ηλεκτρονικών μετρητών χαμηλής τάσης, δηλαδή για οικιακούς καταναλωτές, και 40.000 οθόνες απεικόνισης ενεργειακών δεδομένων.
Τι προσφέρουν λοιπόν οι «έξυπνοι μετρητές» ;
Τηλεμέτρηση σε τακτά χρονικά διαστήματα, σύνδεση και αποσύνδεση του καταναλωτή εξ αποστάσεως, οικιακές – όπως είπαμε- οθόνες για ενημέρωση του καταναλωτή, προπληρωμή λογαριασμών, διαχείριση μετρητικών δεδομένων, κ.ά.
Ειδικά οι οικιακές οθόνες, είναι ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία του προγράμματος, καθώς θα μπορούν να εγκατασταθούν σε σημείο της κατοικίας ή του καταστήματος.
Η οθόνη αυτή θα προσφέρει στο χρήστη της υπηρεσίες όπως:
• Αποστολή μηνυμάτων στον πελάτη σχετικά με, προσφορές, προγραμματισμό διακοπών, μεταβολές στα τιμολόγια
• Στοιχεία για τη διαθεσιμότητα του λογαριασμού, την εξέλιξη της κατανάλωσης, και την οικονομική του επιβάρυνση
• Σε περίπτωση που ο καταναλωτής έχει θέσει όριο στην κατανάλωση, θα τον ειδοποιούν όταν η κατανάλωση πλησιάζει το όριο που έχει θέσει
• Ειδοποίηση του καταναλωτή όταν πλησιάζει η εξάντληση του ποσού που έχει προπληρώσει
•Ιστορικό συναλλαγών και στατιστικά στοιχεία κατανάλωσης
• Προφίλ κατανάλωσης σε διάφορες χρονικές περιόδους (π.χ. πέρυσι τέτοια εποχή, κοκ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News