Όπως έχει αποκαλύψει το EnergyPress, η πώληση του
ΑΔΜΗΕ προϋποθέτει την πλήρη αλλαγή του μοντέλου της αγοράς, και την απαλλαγή της υπό πώληση θυγατρικής της ΔΕΗ από τον κίνδυνο των καθημερινών συναλλαγών στον ηλεκτρισμό. Εκτός όμως από την αλλαγή του μοντέλου, για να προχωρήσει η πώληση, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, απαιτείται και μία άλλη αλλαγή: του περίφημου κώδικα τιμολόγησης.
Οι εμπλεκόμενοι στην προετοιμασία της πώλησης ήδη έχουν διαπιστώσει ότι κομβικό ρόλο στην προσπάθεια προσέλκυσης επενδυτών, θα διαδραματίσει το ύψος της ρυθμιζόμενης απόδοσης των κεφαλαίων, που σήμερα – με βάση τη βολιδοσκόπηση της αγοράς – δεν είναι επαρκές. Σήμερα η ρυθμιζόμενη απόδοση των επενδεδυμένων κεφαλαίων κυμαίνεται κοντά στο 8%, ποσοστό που καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την προσέγγιση επενδυτών . Για το λόγο αυτό, εκτιμάται ότι θα πρέπει να επανεξεταστεί και να επαναπροσδιοριστεί ο κώδικας τιμολόγησης που αφορά στα δίκτυα.
Στο ερώτημα εάν αυτή η αλλαγή θα επιβαρύνει το κόστος ενέργειας, η απάντηση είναι διπλή: για ένα μικρό χρονικό διάστημα δύο έως τριών ετών, θα υπάρξει πράγματι μια επιβάρυνση.
Ωστόσο, στην πραγματικότητα το μεσομακροπρόθεσμο όφελος από την είσοδο νέου επενδυτή στον ΑΔΜΗΕ, ο οποίος με την οικονομική του ευρωστία θα εξασφαλίσει την απαραίτητη πρόσβαση σε κεφάλαια για την κατασκευή κομβικών έργων διασυνδέσεων όπως αυτή των Κυκλάδων ή της Κρήτης,, θα είναι τεράστιο και μόνιμο για το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας, χωρίς να υπολογίζονται τα πολλαπλασιαστικά οφέλη για την οικονομία της χώρας.
Ένας ακόμη λόγος που εκτιμάται ότι θα πρέπει να υπάρξει μια αναπροσαρμογή στον κώδικα τιμολόγησης, είναι ότι θα πρέπει να δοθεί ένα επιπλέον κίνητρο στους επενδυτές, οι οποίοι σήμερα αντικειμενικά εμφανίζονται επιφυλακτικοί στο να επενδύσουν στην Ελλάδα, έστω και εάν το ρίσκο δεν είναι τόσο υψηλό, όσο πχ ένα χρόνο πριν, και το κλίμα βαίνει διαρκώς βελτιούμενο.
Παράλληλα βεβαίως με τις όποιες προσαρμογές θα υπάρξουν στον κώδικα τιμολόγησης, εξίσου κρίσιμο για την επιτυχία της πώλησης, είναι να προσδιοριστούν οι επενδύσεις που χρειάζεται το ηλεκτρικό σύστημα και θα δεσμευτεί να υλοποιήσει ο ΑΔΜΗΕ υπό το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς.
Δηλαδή ο νέος ΑΔΜΗΕ, στον οποίο μέτοχοι θα είναι το Δημόσιο με ένα ποσοστό της τάξης του 34% και ο νέος στρατηγικός επενδυτής με 66% θα είναι μια εντελώς διαφορετική εταιρεία η οποία κατά το πρότυπο άλλων διαχειριστών δικτύων στο εξωτερικό θα έχει ως αποκλειστικό έργο το σχεδιασμό, την ανάπτυξη, τη χρηματοδότηση και την υλοποίηση – αξιοποίηση των δικτύων, με ένα σταθερό ρυθμιζόμενο έσοδο από τις ταρίφες των δικτύων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου