Από πουθενά φαίνεται ότι δεν μπορούν να γλιτώσουν οι καταναλωτές καθώς χρησιμοποιώντας κλιματιστικά και αερόθερμα αντί για καλοριφέρ πέφτουν στο... δόκανο των αυξημένων τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος.
Στην παγίδα των αυξημένων τιμολογίων της ΔΕΗ θα πέσουν από τον νέο χρόνο τα νοικοκυριά που προσπαθούν όπως όπως να μειώσουν την κατανάλωση πετρελαίου για να γλιτώσουν την εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, υποκαθιστώντας το με κλιματιστικά και θερμαντικά σώματα.
Πρόκειται για αυξήσεις που για τον μέσο καταναλωτή (1.400 - 1.600 κιλοβατώρες το τετράμηνο) φτάνουν και ξεπερνούν τα 200 ευρώ τον χρόνο, τα οποία προφανώς θεωρεί λίγα ο επικεφαλής της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός, ο οποίος έφτασε χθες σε σημείο να δηλώσει ότι οι επιβαρύνσεις θα είναι μόλις 15 ευρώ τον μήνα! Μάλιστα απέφυγε να δώσει ολόκληρη την εικόνα αφού οι επιβαρύνσεις, συνυπολογίζοντας και τον ΦΠΑ 13% που επιβάλλεται στο ρεύμα, είναι ακόμη μεγαλύτερες.
Χαρακτηριστικό είναι ότι με βάση τις προτάσεις της ΔΕΗ, μια οικογένεια με κατανάλωση 1.507 κιλοβατώρες το τετράμηνο πληρώνει σήμερα 184 ευρώ μόνο για την αξία του ρεύματος. Η ΔΕΗ υποστηρίζει ότι από τις προτάσεις της θα προκύψει αύξηση 60 ευρώ στο τετράμηνο. Στην πραγματικότητα, η τελική επιβάρυνση για τη συγκεκριμένη οικογένεια συνυπολογίζοντας τον ΦΠΑ είναι 68 ευρώ ή 204 ευρώ επιπλέον τον χρόνο!
Απευθυνόμενος στην επιτροπή ακροάσεων της Βουλής με αφορμή την ανανέωση της θητείας του, ο κ. Ζερβός παραδέχθηκε αφοπλιστικά ότι οι πιο αδικημένοι από τις προτάσεις της ΔΕΗ θα είναι οι καταναλωτές με τις χαμηλότερες καταναλώσεις από 400 μέχρι 800 κιλοβατώρες, δηλαδή 2,5 εκατ. νοικοκυριά και πολλοί ιδιοκτήτες δεύτερης κατοικίας. Στην κατηγορία αυτή η ΔΕΗ έχει ζητήσει αυξήσεις 48,7%, ποσοστό που όπως είπε ο κ. Ζερβός ανέρχεται σε μόνο 10 ευρώ τον μήνα. Στην κατηγορία από 0 έως 400 κιλοβατώρες η αύξηση, κατά τη ΔΕΗ, είναι 5 ευρώ τον μήνα και 20 ευρώ για τις πολύ μεγάλες καταναλώσεις από 3.000 κιλοβατώρες και πάνω.
Στην πραγματικότητα, «πατώντας» πάνω στη μνημονιακή υποχρέωση που απαιτεί έως τον Ιούλιο του 2013 τα οικιακά τιμολόγια να αντανακλούν πλήρως το κόστος παραγωγής του ρεύματος, η ΔΕΗ επιδιώκει να μετακυλίσει στις πλάτες των καταναλωτών την αποτυχία της να μειώσει αποτελεσματικά το κόστος λειτουργίας της όχι μόνο με περικοπές απολαβών αλλά σε όλη την παραγωγική αλυσίδα της.
 Πόσω μάλλον, όταν στις προτεινόμενες αυξήσεις η ΔΕΗ έχει συμπεριλάβει το κόστος που εκτιμά ότι θα έχει από το 2013 εξαιτίας της κοινοτικής οδηγίας για τους ρύπους, την ύπαρξη της οποίας γνωρίζει από την περίοδο 2007-2008. Στην
πραγματικότητα, η ΔΕΗ ελάχιστα έχει κάνει τα τελευταία χρόνια για να εκσυγχρονιστεί και να γίνει πιο πράσινη, προσθέτοντας στο χαρτοφυλάκιό της ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αν είχε γίνει πιο πράσινη και λιγότερο ρυπογόνος, θα είχε καταφέρει να μειώσει το κόστος των ρύπων για την ίδια και κατ' επέκταση για τους καταναλωτές, στις πλάτες των οποίων επιδιώκει να το μετακυλίσει.
Με αφορμή την ανανέωση της θητείας του στη θέση του προέδρου της ΔΕΗ, ο κ. Ζερβός έκανε λόγο στην επιτροπή της Βουλής για «υποχρεωτική αύξηση στα τιμολόγια λόγω του Μνημονίου». Πράγματι το Μνημόνιο προβλέπει ότι τα οικιακά τιμολόγια θα πρέπει μέχρι τις 30 Ιουνίου 2013 να αντανακλούν πλήρως το κόστος παραγωγής στο ρεύμα. Στο πλαίσιο αυτό, το Μνημόνιο μιλά για αυξήσεις σε τρεις δόσεις τον Ιανουάριο, τον Μάιο και τον Ιούλιο. Μετά τον Ιούλιο τα οικιακά τιμολόγια παύουν να καθορίζονται από το κράτος, κάτι που σημαίνει ότι θα καθορίζονται ελεύθερα από τη ΔΕΗ.
Περιορισμός κόστους. Το θέμα ωστόσο είναι ότι στη ΔΕΗ γνωρίζουν ήδη από το 2010 πως το Μνημόνιο απαιτεί διαμόρφωση των τιμολογίων της με βάση το κόστος λειτουργίας της. Το ερώτημα επομένως είναι τι έχει κάνει τα τελευταία χρόνια η επιχείρηση για να το περιορίσει.
Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας εκτιμά ότι η ΔΕΗ θα μπορούσε να έχει κάνει στον τομέα αυτό πολύ περισσότερα και ότι γύρω στα 800 εκατ. ευρώ από το εμφανιζόμενο ως ετήσιο κόστος της αποτελεί «λίπος». Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο αναθέτει σε ξένο οίκο να συγκρίνει το κόστος κάθε δραστηριότητας της ΔΕΗ με ομοειδείς επιχειρήσεις του εξωτερικού, ενώ στη γνωμοδότησή της προς το υπουργείο Περιβάλλοντος αναμένεται να ψαλιδίσει το αίτημα της επιχείρησης για αυξήσεις. Η συνεδρίαση της ΡΑΕ για τα τιμολόγια έχει οριστεί για αύριο Πέμπτη.
Επιχειρηματολογώντας υπέρ της αναγκαιότητας να αυξηθούν τα τιμολόγια και άρα τα έσοδα της ΔΕΗ, ο κ. Ζερβός είπε ότι η παρατεταμένη ύφεση έχει μειώσει τις εισπράξεις της και έχει αυξήσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, οι οποίες ανέρχονται σε 1,2 δισ. ευρώ. Από αυτά, προσέθεσε, 600 εκατ. ευρώ αφορούν τιμολόγια χαμηλής τάσης, ενώ 300 εκατ. ευρώ χρωστούν στην επιχείρηση οι καταναλωτές υψηλής τάσης.
Από τον κατάλογο των οφειλετών στη ΔΕΗ δεν λείπει και το Δημόσιο. Οπως ανέφερε ο κ. Ζερβός, το ελληνικό Δημόσιο χρωστά 220 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 50 εκατ. ευρώ αποπλήρωσε μόλις πριν από δύο ημέρες και αφορούσαν την ηλεκτροδότηση των φαναριών του Νομού Αττικής - ποσό που χρωστούσε από το... 1986.
Πάντως από τις προτεινόμενες αυξήσεις αναμένεται να εξαιρεθούν οι μακροχρόνια άνεργοι, οι ανάπηροι και όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 12.000 καθώς όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΔΕΗ, η πρόταση της επιχείρησης προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) είναι να μην υπάρξει αύξηση στο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο - αφορά περίπου 300.000 καταναλωτές ευπαθών ομάδων. «Υπάρχει θέληση και από εμάς και από το υπουργείο να διευρυνθεί η βάση του συγκεκριμένου κοινωνικού τιμολογίου», συμπλήρωσε ο κ. Ζερβός.
Οσον αφορά το χαράτσι, ο κ. Ζερβός παραδέχθηκε πως η είσπραξη του ειδικού τέλους ακινήτων αποτέλεσε δύσκολη άσκηση για την επιχείρηση. Αποφάνθηκε μάλιστα ότι «η ΔΕΗ αποδείχθηκε ο καλύτερος εισπρακτικός μηχανισμός που υπάρχει στην Ελλάδα»...
 
Πηγή: tanea.gr