Dei Energy News

Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

ΣΥΡΙΖΑ: Kαθαρά κυβερνητική επιλογή οι αυξήσεις της ΔΕΗ

Ευθύνες στην κυβέρνηση επιρρίπτει ο ΣΥΡΙΖΑ για τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Ειδικότερα, η Επιτροπή Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε, επισημαίνει: 
"Ο κ. Ζερβός με τις χτεσινές(18/12) δηλώσεις του στη Βουλή υπερασπίζεται με εμμονή την κυβερνητική επιλογή για υπέρογκες ανατιμήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος στο πλαίσιο των μνημονιακών δεσμεύσεων της κυβέρνησης.
Ο κ. Ζερβός, όμως, δεν απαντά στις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, αλλά και της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ που τεκμηριώνουν ότι η όποια ανατίμηση στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας είναι αδικαιολόγητη και μάλιστα σχεδιάζεται να κυμανθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα της τάξης του 14,5% ως 48,7%.
Η τελική απόφαση θα ληφθεί από μια ουδέτερη τάχα αρχή (ΡΑΕ), ενώ στην ουσία είναι καθαρά κυβερνητική επιλογή.
Οι μνημονιακές επιλογές, η έλλειψη πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης να τα βάλει με τα ιδιωτικά συμφέροντα, η επιβολή διαδοχικών φορολογικών επιβαρύνσεων στο ρεύμα, η χρησιμοποίηση της ΔΕΗ ως φοροεισπρακτικός μηχανισμός για το τέλος ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλος υπέρ ΑΠΕ) και πρόσφατα για το χαράτσι έχουν δημιουργήσει εκρηκτική κατάσταση με όξυνση της οικονομικής θέσης της ΔΕΗ. Την κατάσταση αυτή η κυβέρνηση έχει επιλέξει να την φορτωθούν οι καταναλωτές και κυρίως τα φτωχά λαϊκά στρώματα.
Τα τιμολόγια με βάση τις μνημονιακές δεσμεύσεις θα είναι στο μέλλον «κοστοβαρή» και θα ρυθμίζονται με βάση την αγοραία αντίληψη μακριά από κάθε συνυπολογισμό κοινωνικών και αναπτυξιακών κριτηρίων.

Οι επικείμενες ανατιμήσεις σε τρεις χρονικές φάσεις(Ιανουάριος, Μάρτιος, Μάιο) όχι απλά θα γονατίσουν, αλλά θα εξοντώσουν στην συντριπτική πλειοψηφία τους τα λαϊκά νοικοκυριά.
Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ δεν φταίνε τα φτωχά νοικοκυριά, αλλά η ταξική πολιτική κυβέρνησης που υλοποιείται από τη διοίκηση της ΔΕΗ.
Επίσης, η κυβέρνηση δεν πρέπει να κάνει παιδαριώδη προπαγάνδα συγκρίνοντας την Ελλάδα με άλλες χώρες της Ευρωζώνης, πρώτον γιατί δεν ισχύει (πχ χαμηλότερα τιμολόγια σε Εσθονία, Γαλλία) και το κυριότερο επειδή τα τελευταία χρόνια οι αυξήσεις στην Ελλάδα είναι πολύ μεγαλύτερες από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης που μάλιστα έρχονται σωρευτικά με τις συνέπειες της γενικότερης κρίσης.
Επομένως, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για νέες ανατιμήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος το 2013 που θα επιβαρύνουν ξανά τον κόσμο της εργασίας, τους άνεργους και τους συνταξιούχους.
Ο ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ, με βάση τα παραπάνω, καλεί την κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε καμιά νέα αύξηση που επιβαρύνει μια κοινωνία που δεν έχει καμιά άλλη αντοχή."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News